avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare

Buna ziua,
Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer din dormitor care a fost montat suplimentar , iar cand am intrat in posesia apartamentului nu avea acel repartitor.
Imobilul a fost nelocuit toata iarna , motiv pentru care in luna septembrie am facut cerere catre administratie , unde am precizat ca imobilul nu este locuit pentru a diminua costurile.
Desi am facut aceasta cerere si admistratorul cunoaste faptul ca nu locuieste si toate caloriferele au fost oprite in prezenta lui, acolo mi s-a cerut sa achit sa achit caldura ca si cum as fi locuit acolo, motivand dansii ca intrucat nu am repartitor de caldura la un singur calorifer trebuie sa platesc toate pierderile de caldura pe tot blocul samd..
In aceasta situatie am avut o suma de plata de 300 de lei ptr luna Noiembrie si 400 lei ptr luna decembrie. ca sa aveti un termen de comparatie in blocul in care locuiesc , acelasi oras , suprafata mai mare , 2 pers, in luna Decembrie am avut 300 lei de plata.Acum mi se cere sa achit factura . Am impresia ca ceva este in neregula. Ce lege guverneaza activitatea celor de la ISTA?Este normal ce mi se intampla?
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 16:49, 24 Ianuarie 2013
Va multumesc ptr raspunsurile dvs . Nu consider ca este echitabil sa achit pentru un singur calorifer necontorizat o suma care reprezinta plata intretinerii pentru un intreg apartament necontorizat. Cat despre softurile celor de la ISTA si sau pregatirea sau lipsa lor de pregatire nu vreau sa ma pronunt. Normal ar fi daca s-ar citi respectivele contoare care exista iar pentru cel necontorizat sa se prevada un consum maxim pe care l-ar putea citi acel contor daca respectivul calorifer ar fi functionat la maxim pe parcursul lunii.
Cred ca aceasta varianta este posibila dar nu se doreste.
Am sa citesc cu mare atentie ordinele respective , dupa care am sa revin.
Programul de calcul nu prevede situatia de incalzire mixta a apartamentului. Se considera ori a fi contorizat pe toate caloriferele, ori a nu fi contorizat deloc.

Intrebarea e de ce nu v-ati montat repartitor si pe caloriferul cu pricina?

Cereti o adaptare a softului dupa situatia dv., in schimb dv. nu v-ati pus un repartitor, asa cum ar fi fost normal, pentru a fi in ordine ca toti ceilalti proprietari.
Cereti celorlalti sa se abata de la procedura normala, sa se adapteze.....dar dv. de ce nu ati intrat in situatia normala?

Daca ati fi fost in asociatia mea, da, poate ca v-as fi considerat, pe raspundere proprie, un numar de unitati de index, dar cat? O faceam arbitrar. Nu aveam dupa ce sa ma orientez. Si poate si asa ati fi fost nemultumit ca v-am pus prea mult si m-ati fi intrebat pe ce m-am bazat cand v-am pus un anumit numar de unitati. Deci aceasta atitudine e profund subiectiva, e o greseala a administratorului care ar vrea sa faca bine si poate si-ar gasi raul, asa ca a doua oara n-ar mai face-o. Poate ca si administratorul dv. a gandit asa.

Deci e normal sa intram in normalitate in loc de a cere celorlalti sa procedeze arbitrar sau sa umble la un soft fix la care nu au voie sa faca modificari fara o baza legala. Nu e vorba de profesionalism, ci de legalitatea algoritmului de calcul.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Stimata d-na Elga,
Modul dvs de a va adresa tradeaza o oarecare nervozitate .Nu am facut o prezentare detaliata a spetei dar dati-mi voie sa va asigur ca am motive intemeiate pentru care nu am montat acel contor, mai exact apartamentul ar fi trebui instrainat inainte de venirea sezonului rece, incasasem un avans... ma rog...
Nu stiu de unde ati inteles dvs ca am cerut... nu am cerut nimanui ceva , am spus ca sunt de parere ca situatia nu este echitabila si se pare ca nu sunt numai eu de aceeasi parere. Echitabil sau nu am supun legii.Legile mai sunt si strambe sa stiti.Legiutorul ar fi putut sa prevada si aceasta situatie dar a preferat sau a omis a o prevedea.
Daca as fi fost in asociatia dvs si ati fi procedat cum spuneti v-as fi asigurat respectul meu cu siguranta. in nici un caz nu as fi putut fi nemultumit , asa cum presupuneti.
Raspunsul cu echilibrarea hidraulica dat tuturor este motivat de faptul ca aceasta este cauza fundamentala a erorilor, prevazuta in standardele si reglementarile tehnice europene si romanesti , in studiile profesorilor universitari si cercetatorilor stiintifici in domeniu. Daca dvs faceti pe Toma necredinciosul, contestind stiinta internationala, ce sa zic.
Se stie ca in Romania regula este ca nu se fac cele 2 echilibrari, in cel mai bun caz, doar echilibrarea la bransament, ca exceptie.
Acest fapt este cauzat si de reglementarea mincinoasa a ANRSC: ”Se admite neefectuarea echilibrarii hidraulice in cazul in care nu s-au adus modificari la instalatiile interioare de incalzire din condominiu fata de proiectul initial”.

Si producatorii de robinete recunosc aceasta.
"În cazul montării robinetelor termostatate se modifică fundamental sistemul de încălzire: dintr-o instalaţie cu debit constant se transformă într-o instalaţie cu debit variabil, fiind necesară efectuarea echilibrării hidraulice.
„Metode de amplasare, dimensionare şi echilibrare a instalaţiilor termice cu debit variabil în cazul folosirii regulatoarelor de presiune diferenţială” – I. P. Popescu, director tehnic IMI International Rev Instalatorul, nr. 1/2005. IMI International este lider mondial in domeniul echilibrării instalatiilor, producând Heimeier, cel mai vandut robinet termostatic din lume (www.imi-international.ro/ro/heimeier/11).
Cati din cei care s-au plans de facturi mari au putut confirma ca s-a facut echilibrarea hidraulica?
Dar dvs cum ati verificat situatia din blocurile cu facturi mari cand le explicati tuturor ca au facturi mari din cauza nedeclararii indecsilor de catre alti proprietari?

Situatia mixta din acel apartament e la fel de anormala cu situatia mixta din bloc unde sunt apartamente cu si fara repartitoare, situatie inexistenta in Europa de vest.
Consumul caloriferului nu poate fi dublu sau triplu fata de puterea sa termica in functiune.
Pentru a creste consumul trebuie sa fie o explicatie stiintifica.
Scade rezistenta termica a peretelui exclusiv in acea camera, pierzind mai multa caldura? Nu
Creste aberant temperatura agentului termic exclusiv in acel calorifer pt a creste puterea termica si caldura cedata? Nu
In schimb creste debitul, din cauza caloriferelor inchise
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
darida, utilizator
Poate ca unii oameni care se plang de facturi mari trebuie mai intai intrebati daca stiu ca la ei in bloc exista sau nu exista echilibrare hidraulica....si apoi sa le povestiti ce scrie in carti.
V-am spus ca la blocurile pe care le cunosc (4 la numar) toate au aceasta echilibrare hidraulica la nivel de bransament.

Ati vazut vreodata cum arata un tabel centralizator si o fisa de calcul la un apartament de la un bloc cu repartitoare? Ati putut compara aceste documente 2-3-4 luni la rand? Sau ati putut compara aceste documente la doua blocuri, scari diferite?
De-abia in aceasta situatie v-ati fi putut da seama de unde au unii foarte mult si altii foarte putin. In mare, indisciplina de declarare a indecsilor creaza discrepante uneori condamnabile. Am patit-o, in calitate de administrator, asa ca stiu despre ce vorbesc.
Sigur, discrepantele se compenseaza ulterior, dar ele nu trebuie sa existe in mod curent deoarece produc dezechilibru in buzunarul oamenilor.

A face un program in care sa se poata calcula caldura in cazul unui apartament pe jumatate contorizat ar crea haos. Asa, unii si-ar pune un singur repartitor si 2-3 nu, ca daca legea ar permite, de ce sa nu ne folosim de facilitatile create? Pai ce contorizare ar mai fi si asta?

@DEXX
Indiferent de situatie, un calorifer montat ar fi trebuit "inzestrat" cu un repartitor. Nu v-ar fi costat mai mult de 100 lei. A te baza pe intelegerea cu oamenii, a pune baza pe cuvantul lor este cea mai mare greseala pe care o poate face cineva. Dv sunteti victima unor imprejurari cu puternica amprenta subiectiva, administratorul a procedat cum o fi crezut el de cuviinta si cum este principial legal. Nu stiu ce v-oti fi inteles cu el...
Trebuia sa va atraga atentia asupra necesitatii de a pune repartitor pe calorifer ca sa fiti in regula. Nu stiu daca a facut-o, dar daca nu s-a intamplat asa, nu e corect.

Nu stiu altii ce cred, poate unii dintre ei nu au cunostinta de modul cum se face un asemenea calcul, dar eu v-am raspuns asa cum stiu eu ca stau lucrurile si bazandu-ma pe experienta proprie. Nu e nicio nervozitate in asta, poate un ceva mai transant punct de vedere.
Interesul dv. nu este sa va gasiti aliati pe forum, ci sa gasiti explicatia si sa incercati sa reparati problema, sa va minimizati pagubele.
Aici, pe forum, incercam sa nu discutam persoana, ci situatia, asa cum ne cere Regulamentul acestuia.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)