avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul asociatie de proprietari

In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. Inainte de a pune intrebarea voi expune intai informatiile:

Avem proprietati in cadrul asociatiei cu diferite destinatii:
- Apartamente
- Spatii Comerciale
- Boxe
- Locuri de parcare subterane
- Spatii tehnice

Inafara de spatiile tehnice (care sunt incluse in proprietatea comuna) toate celelalte proprietati au numere cadastrale diferite.

Avem proprietari care sunt de mai multe feluri:
- Proprietar al unui apartament
- Proprietar de spatiu comercial
- Proprietar a 2 sau mai multe apartamente
- Proprietar de apartament, boxa si loc de parcare
- Proprietar de loc de parcare
- Proprietar de boxa
-

In lege avem definitia proprietatii:
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara.


Si avem modalitatea de vot (nu ma intereseaza investitiile si consolidarea):
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;


Intrebarea este cum calculam voturile:
1. un proprietar un vot (indiferent de numarul de proprietati)
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO:
- nu este scris in lege proprietatea sa individuala ci doar proprietatea sa ceea ce inseamna ca sunt toate proprietatile detinute.
- textul proprietatea sa individuala apare in alte paragrafe de lege si legiuitorul ar fi scris proprietatea sa individuala daca s-ar fi referit la un singur apartament.
CONTRA:
- proprietate individuala = proprietatea sa
- interpretarea trebuie sa fie de buna credinta si sa respecte sensul legii


2. o proprietate un vot
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie nu ca mai multe apartamente
CONTRA
- Proprietatrul de boxa (3mp) are acelasi drept de vot cu proprietarul unui duplex (400mp) si nu este echitabil

2. o proprietate locativa sau cu caracter comercial - un vot

Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie
- in mod normal (blocurile comuniste) boxele si locurile de parcare din bloc erau conexate apartamentului si reprezentau un tot unitar aveau un singur numar cadastral; astfel acestea sunt in fapt anexe ale proprietatii
- la sectia financiara ti se deschide un singur rol fiscal in cazul in care detii un apartament, 4 boxe si 2 locuri de parcare si nu 7.
- spiritul legii este ca votul sa fie cat se poate de echitabil si sa nu puna pe acelasi plan un proprietatrul de boxa (3mp) cu proprietarul unui duplex (400mp)
CONTRA
- proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie de unde se poate intelege si boxa sau loc de parcare.

Sper ca nu v-am plictisit si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:46, 27 Ianuarie 2013
Este un punct de vedere nou si foarte interesant, mult mai aproape de realitate.

Este posibil sa facem acest tip de impartire in cadrul asociatiei?

Zona de interes 1 - spatii de locuit si spatii comerciale (70% din cota indiviza)
Zona de interes 2 - anexe la spatiile de locuit sau comerciale (30% din cota indiviza)

In cazul in care votam un subiect ce tine de o singura zona vor vota doar proprietarii acelei zone.

Cum ar trebui sa impartim voturile cad va trebui votat un subiect ce tine de ambele zone de interes?

De exemplu firma de management ce va administra tioate spatiile comune?
Alegerea Presedintelui sau membrilor CE

-Impartim cele 2 zone de interes conform cotei indivize:
-proprietarii din ambele zone voteaza un vot / proprietate
-rezultatul final va fi ponderat cu cota parte a fiecarei zone de interes?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

In cazul acesta, al administrarii sau alegerii conducerii, parerea mea este ca fiecare proprietar pentru fiecare unitate de proprietate separat identificata prin numar cadastral sa aiba un vot. De exemplu un proprietar cu apartament, boxa si loc de parcare, fiecare cu numar cadastral diferit, va avea 3 voturi.
Similar un proprietar cu doua apartamente, fara boxa, fara loc de parcare, are 2 voturi etc.

Daca doriti sa luati hotarari in privinta administrarii locurilor de parcare (mod de iluminare, montarea de usi, bariere, diferite lucrari de intretinere si reparatii etc) atunci veti convoca la AG numai proprietarii din zona de interes si vor vota 1 proprietar = 1 vot.

Daca doriti sa zugraviti casa scarii la una din scari, atunci convocati numai proprietarii acelei scari. Daca vreti sa montati sistem de securitate pe fiecare scara, convocati la fiecare scara pe rand proprietarii acelor scari, la vot 1 proprietar = 1 vot.

Valoarea votului in functie de cota-parte indiviza, adica in functie de marimea suprafetei detinute, se ia in considerare numai in cazul lucrarilor de mare anvergura, reabilitari, constructia de anexe in spatiul comun etc.

Alegerea firmei de administrare sau a administratorului inseamna angajare si asta o face comitetul executiv, nu AG.
Prin AG desemnati conducerea intregii asociatii - 1 proprietate (CF separat) = 1 vot - iar aceasta conducere, pe baza atributiilor din Legea 230/2007, se va ocupa de administrarea proprietatii comune in toate zonele de interes. Vor participa toti proprietarii.

Convocarea AG insa, daca stabiliti zone de interes ,pentru probleme vizand acea zona, se va face numai cu proprietarii cu proprietati in acele zone.
Fiecare zona pentru AG ei conteaza ca 100%.

Parerea mea este sa folositi cat mai putin arbitrar si cat mai mult ce este evident si delimitabil ca sa nu creati confuzii.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Din cate am inteles, sunteti oarecum in pregatirile unei adunari a proprietarilor privind constituirea unei as. proprietari. Numai daca este asa, ma gandesc ca bine ar fi ca acel grup de initiativa - din care probabil faceti parte, sa se gandeasca f. bine ca in viitorul statut al as. prop. sa ”prindeti” cat puteti de bine aceste chestiuni, pentru ca asa cum arata L 230/2007, se vede din avion ca este depasita... Au aparut complexe rezidentiale, iata, duplex-uri de 400 mp, locuri de parcare pentru intreaga familie, basca spatii comerciale la parter. Atentie la inglobarea acestor sp. comerciale in asociatie, daca aveti ceva in comun cu acestia (cladire, instalatii sanitare, canal, etc.). Aici L 230/2007, prin normele de aplicare - HG 1588/2007, art. 37, va ajuta, in sensul ca as. prop. poate stabili modul de repartizare a cheltuielilor, drepturi si obligatii prin intocmirea unor conventii aprobate de comitetul executiv al as. prop.
Aici pe forum s-au mai purtat discutii privind statutul as. prop. Unele as. prop. au facut greseala de a pune explicit in statut respectarea prevederilor Legii nr... din... sau a Regulamentului... - dar cum stim ca la noi legislatia se schimba precum ciorapii, bietii oameni ramaneau cu statultul in aer si cu f. mare greutate mai puteau sa faca schimbari, asa ca ar fi bine de la inceput sa faceti referire la ”legislatia in vigoare ...” si atunci statutul va fi in pas cu legislatia in vigoare in orice moment al discutiei.
Mult succes!
In 2008 am modificat statulul asociatiei, adresa sediului... si-a trebuit sa facem adunare generala, tabele, documentatie in trei dosare pe care am prezentat-o la judecatorul delegat.
Pe tabele am consemnat fiecare apartament sau spatiu comercial separat. Judecatorul a vazut ca numele unor persoane se repeta la doua apartamente sau trei apartamente. Mi-a atras atentia ca acestia au dreptul la un singur vot chiar daca au 2-3 proprietati chiar in scari diferite din aceeasi asociatie, indiferent de marimea proprietatii. A numarat voturile (semnaturile) comasandu-le asa cum v-am spus.
Votul unui proprietar de apartament cu o camera (28 m.p.) a fost egal cu votul unui proprietar de spatiu comercial de 1900 m.p.
Votul unui proprietar care are 3 apartamente este egal cu votul unui alt proprietar ce are doar un apartament.
Dieferentierea puterii votului se face doar in cazul luarii hotararilor de investitii, asa cum spune legea, cand votul fiecaruia are o putere proportionala cu cota indiviza (suprafata utila).
Asta a fost la dv.
La mine a fost ca 2 proprietari a cate 2 apartamente fiecare au fost inscrisi in acordul de asociere de cate 2 ori si au semnat acordul si statutul de 2 ori, voturile lor contand la total cate 2 pentru fiecare. Judecatorul nu m-a pus sa refac cvorumul.
Asadar depinde de cine judeca.
Dar in primul rand de cine intocmeste documentatia dosarului.

Alte discuții în legătură

Nr. voturi pentru o proprietate micav micav Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)
Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi? zice zice In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe ... (vezi toată discuția)
Statutul asociație de proprietari americanu28 americanu28 Bună ziua. In ce condiții se poate schimba statutul Asociație de proprietari?Locuiesc intr-un bloc nou in cadrul unui complex rezidențial si ... (vezi toată discuția)