avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii pfa la CAS si CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii pfa la CAS si CASS

Buna seara
va rog frumos sa mi spune ti daca un PFA acum infiintat declara pe declaratia 220
ca venit estimat un venit mai mic decat 700 lei este obligat contribuabilul sa plateasca CAS si CASS? Mai trebuie sa depuna declaratia pentru asigurari?
va multumesc mult pt.raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters96141 , utilizator 19:34, 11 Martie 2014
Personal NU recomand nimanui sa isi mai faca PFA pentru ca este cea mai absurda forma de a face afaceri in Romania. Taxe peste taxe inutile. Abrambureala la infinit. Niciodata nu este nimic clar. Totul se modifica in mod regulat. Apar paragrafe noi in legi care schimba tot. Este ceva la care Statul roman se pricepe, sa zapaceasca oamenii ca atunci cand ajungi la ghiseu sa te poata stoarce de bani in loc sa te ajute sa cresti.

Cel mai sanatos este sa inchizi PFA cand ai strans cateva sute de lei si deschizi MicroIntreprindere cu 3% pe venit si ai incheiat povestea. Nu ai nevoie de angajati, nu platesti asigurari, sanatate, nu ai batai de cap. Ba chiar iti convine sa-i dai si pe aia 3% daca nu vrei sa te mai complici cu deduceri si inginerii contabilicesti.

Mie mi s-a luat, luna asta inchid PFA-ul si trec la microintreprindere.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
bogdansbg, utilizator
cum este cu microintreprinderea? e mai rentabil sau nu?

eu personal am PFA si nu vad avantajul la microintreprindere. Te rog sa ne spui si noua daca ai trecut la microintreprindere ce avantaje sunt fata de pfa.
multumesc.
-----------------------------------------

Eu tot caut o prevedere legala clara care sa spuna ca daca am contract de munca pe 2 ore atunci trebuie sa platesc CAS minim 255 pe luna pe PFA - asa imi spune contabila de la firma unde lucrez.
Va rog sa ma lamuriti daca stie cineva concret.
Am PFA pe care voi avea venituri peste 800 lei/luna si vreau sa inchei un contract de munca de 2 ore astfel incat sa nu mai platesc 255 lei/luna la PFA ci sa ma incadrez in exceptia
"Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1)."

astfel voi plati pentru CM toate taxele conform legii si proportional cu norma de timp lucrata (ma costa in jur de 100 lei/luna toate inclusiv ale angajatorului pentru norma de 2 ore si salariu de incadrare 840 lei) si pe PFA voi plati impozit si sanatate la venitul net (venit brut-cheltuieli) fara sa mai fiu obligata si la plata CAS.

Corect? stie cineva altceva? Cunoasteti o alta prevedere legala care sa ma contrazica? scrie undeva ca trebuie sa fiu cu norma intreaga ca sa fiu incadrata la venituri din salarii sau activitati dependente?

Multumesc anticipat.:((

:((
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ContSters96141, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe asociati intr-un srl Mihai223 Mihai223 1. Un SRL poate opta pentru 3% pe venit sau 16% pe profit la infiintare? 2. Trebuie ca SRL-ul sa aiba minim un angajat? Sau poate opera ca entitate avand ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa achit pensia in cazul unui pfa? clodete clodete Buna ziua, Mi-am infiintat de curand un PFA,nu sunt angajata nicaieri si ma intereseza pe langa impozitul de 16 % si sanatatea daca mai trebuie sa platesc si ... (vezi toată discuția)
Trebuie platit cas chiar daca venitul pfa a fost zero? lidiatarcatu lidiatarcatu Am infiintat un PFA in august 2012 avand ca obiect de activitate: montare de instalatii sanitare, de gaze si aer conditionat, eu nefiind salariata in decursul ... (vezi toată discuția)