Buna ziua!
As dori daca puteti sa ma luminati intr-o problema. De cateva zile am fost anuntat ca sunt pus pe lista de disponibilizari. Am semnat preavizul dar acum sunt in concediu medical (ceva probleme cardiace). De curand am aflat ca sotia mea(salariata) este insarcinata. Intrebarea mea este urmatoarea:
1.Daca concediul medical se prelungeste pana cand se naste copilul, dupa perioada de lehuzie(42 zile) pot eu ca tata sa beneficiez de Concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani?, situatie in care sotia mea s-ar intoarce la serviciu? Daca da, in acest fel care ar fi situatia mea la firma?, eu fiind in preaviz?
2. Daca prelungesc concediul medical pana naste sotia, apoi intru in somaj. Din somaj pot face cerere pentru intrare in CIC pana la 2 ani?
VA MULTUMESC ANTICIPAT.;)
OUG nr.111/2010 prevede :
Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....
Art. 26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
...
Asadar, refuzul angajatorului de a aproba cererea de CCC poate fi semnalat ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.