avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite locale- termen de prescriptie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite locale- termen de prescriptie

Buna ziua.

As vrea sa stiu si eu daca impozitele pe cladiri si terenuri, mai vechi de 5 ani, se prescriu.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
ammazon, utilizator
Cel mai recent răspuns: ammazon , utilizator 20:14, 24 Martie 2013
Ca sa aflati daca sau prescris debitele din 2006, interesati-va daca nu cumva sa emis Somatie si Titlu executoriu, eu cred ca sigur acel rol a fost somat, acolo puteti vedea ce debite au somat, daca au respecat termenul de prescriptie de 5 ani.

Daca nu a fost somat rolul, atunci trebuie sa platiti debitele din 2008 pana in 2013.
Si daca s-a somat si nu s-a pus in executare tot nu are relevanta. Prescrierea inceputa in 2006 a expirat.
Daca au somat, au la dispozitie 5 ani in care sa puna in executare somatia. Asa cum am spus afland anul in care a fost somat se pot vedea si debitele prescrise. Au fost cazuri in care sa somat cu debite prescrise, iar instanta ia scazut din somatie exact anii prescrisi, diferenta respectiva fiind retinuta de la fuctionarul care a gresit. Dar, statul nu pierde niciodata si sigur sunt in termen.

Vad ca toata lumea se gandeste doar la art. 91 din Legea 571/2003, dar sa nu uitam ca este o intreaga procedura, somatia si declararea contribuabilului insolvabil, aceasta procedura se intinde pe o perioada de 15 ani. Multi asteapta trecerea celor 5 ani sperand ca sunt prescrise debitele, dar risca decat sa plateasca penlitati foarte mari.
Eu nu am asteptat intentionat sa treaca timpul si sa fie prescrise datoriile catre stat. Pana in anul 2005 bunica mea, care era proprietarul casei si al terenului nu platea impozitele pentru ca era sotie de veteran de razboi. Din pacate a decedat in anul 2005 si nu am reusit nici pana acum sa facem succesiunea. In momentul de fata vreau sa deschid aceasta succesiune si sa clarific lucrurile, sa nu mai am datorii catre stat si sa devin proprietar, asa cum este normal.

Va multumesc frumos pentru ajutor.

Toata stima!

Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
ammazon, utilizator
Am specificat despre articolul cu prescrierea pt ca am vazut ca este o chestie generala la toata lumea, se gandeste cum sa "rezolve". Ok, v-am inteles, se intampla din diverse cauze sa nu poti face ce ti-ai propus, nu judec pe nimeni.

Eu va sfatuiesc sa faceti succesiunea, neachitand datoriile existente, sa solicitati Certificatul fiscal cu datorii, in acest fel datoriile se vor imparti la notar, tuturor mostenitorilor. Daca sunteti doar dvs mostenitor, iar din diverse motive nu puteti achita, exista posibilitatea esalonarii datoriei, asta se rezolva la serviciul urmarire creante fiscale din cadrul primariei, fiind serviciul care probabil deja a somat rolul bunicii, trebuie sa va interesati decat.

Urmariti anii somati, cum am scris mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
gmancila, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriptia impozitelor si taxelor locale Laurbalaur Laurbalaur Buna ziua,voi avea nevoie de dezbaterea unei succesiuni dupa strabunica mea decedata in 1992,mostenitori fiind copii acesteia(printre care si bunica ... (vezi toată discuția)
Decizia de impunere anuala, titlu executoriu catalingcc catalingcc Buna ziua, In luna decembrie am tot vazut ca au fost emise fel si fel de somatii si titluri executorii pentru recuperarea datoriilor contribuabililor de ... (vezi toată discuția)