avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot scapa de chiriasi rauvoitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot scapa de chiriasi rauvoitori

Buna ziua
Am o casa in Timisoara, care pana in iunie 2012 a fost inchiriata cu contract unei familii; datorita restantelor mari la chirie, nu am mai prelungit contractul, dar i-am lasat sa stea in continuare in casa, cu promisiunea ca vor cauta sa plateasca datoria, ceea ce insa nu s-a intamplat; mai mult, din cauza datoriilor la utilitati, a fost debransat curentul si gazul; am platit eu restanta la gaz, pentru ca altfel as fi fost trimisa in judecata de EON Gaz.
Necazul e ca nu ma inteleg nicicum cu ei sa plece de acolo, chiriasul e mai tot timpul beat si imi rade in nas; intre timp au adunat vreo 20 de caini vagabonzi, care stau in casa si in curte; chiriasii nu ne permit nici sa intram in curtea noastra macar, dar mai in casa. Curtea arata cumplit, imi vine sa plang cand ma gandesc cum arata casa; in plus, instalatia de incalzire se distruge, datorita nefunctionarii; iar cu 20 de caini tinuti in casa, mi-e groaza sa ma gandesc ce distrugeri sunt in casa.
Voi lua legatura cu un avocat, pentru evacuare, dar orice sfat este binevenit. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Rmilitaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:11, 16 Februarie 2013
Va multumesc mult pentru interesul acordat, incerc sa raspund la toate:

- contractul de inchiriere este unul tip, pe formular luat de la Administratia financiara din Timisoara; a fost facut pe un an de zile, inregistrat la Administratie; a expirat in 30 iunie 2012; am platit impozitul pe venit (din care, de fapt, 1/2 venit din inchiriere, neincasat, deoarece chiriasul nu a mai platit chiria de la sfarsitul lui 2011);

- contractul nu are nici un fel de clauze de prelungire automata;

- are in schimb urmatoarele clauze (puse de mine): plata utilitatilor revine chiriasului; chiriasul nu are voie sa subinchirieze, sa faca modificari constructive sau sa schimbe destinatia locuintei, fara acordul proprietarului; neplata chiriei timp de o luna duce la rezilierea contractului; (am citit acum in Legea 114/1996, ca dupa trei luni de neplata succesiva a chiriei, contractul se reziliaza automat; in acest caz insa, nu se mai pune problema rezilierii, deoarece contractul a expirat deja).

Am facut notificarea; nu ma astept insa sa plece din casa de bunavoie, aproape sigur va fi nevoie de evacuare pe cale judecatoreasca.
Sper insa sa nu distruga si ce a mai ramas, am acolo centrala termica noua; casa, din pacate, arata ca o cocina, iar curtea, ca o mare de noroi; sunt pagube serioase, cu foarte slabe sanse de recuperare, chiar in timp indelungat.
M-am bucurat sa aflu ca un contract de inchiriere devine executoriu, e bine de stiut pentru viitor.
Va rog sa ma sfatuiti, cum ar trebui sa fie un contract de inchiriere, cum as putea, pe viitor, sa ma protejez cat de cat de astfel de situatii? Am tot citit de contracte incheiate la notar: au un avantaj fata de contractele tip, incheiate la Administratia financiara? Banuiesc ca de fapt, contractul tip, dupa inregistrarea la administratia financiara, poate fi "intarit" la notar, dar ce avantaje as avea?
Multumesc pentru interes si pentru sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
Rmilitaru, utilizator
văƒ multumesc pt. noile informaț›ii furnizate.ÎŽn ceea ce măƒ priveș™te, văƒ voi da un răƒspuns.

Acum, am respectuoasa rugăminte către utilizatorul ”heto” în a participa la discuții, a punctului de vedere cu privire la clarificarea situației potrivit noilor informații postate.Vă rog, dați curs cererii mele.M-ar bucura alte clarificări dintr-o discuție amicală pe acest forum.
Revin cu o intrebare: Noul Cod de Procedura Civila se aplica si in cazul meu, adica pentru contractul de inchiriere casa, pentru perioada iulie 2011-iunie 2012, adica pentru un contract incheiat anterior si care este expirat in momentul de fata, dar chiriasii refuza sa paraseasca casa?
Vedeti noul cod penal in care contractele de inchiriere au titul executoriu.
Cred ca eram beat cand am scris asta. E vorba de noul cod civil intrat in viogare la 1 februarie 2013.


Conform noului cod civil avem articolul [ link extern ]

din cate stiu eu noul cod civil nu se aplica retroactiv, asta inseamna ca toate contractele semnate anterior intrarii in vigoare a noului cod civil se supun vechiului cod civil, s-ar putea sa gresesc.

Contractul de inchiriere incheiat in forma autentica, la notar, are avantajul ca este prin el insusi titlu executoriu, fara alte formalitati.

Exista termenul de "tacita relocatiune" - [ link extern ] .

Ce as face in locul dumneavoastra? In primul rand notificare prin executorul judecatoresc de faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile din contract. Nu m-as lega de data limita a contractului, pentru ca nu i-ati notificat inainte ca acesta sa expire, el s-a prelungit pe perioada nedeterminata, daca nu e expres mentionat altfel in contract. Dupa notificare, in cazul in care nu vor parasi locuinta, apelati la un avocat, inarmati-va cu rabdare si introduceti in instanta o actiune de evacuare. Puteti solicita prin Ordonanta presedintiala sa se faca evacuarea, dar pararea mea este ca nu aveti nicio sansa ca aceasta actiune sa fie admisa de catre instanta. Vedeti aici: www.avocatnet.ro/content/art...

Sincer, nu stiu ce as face daca as fi in locul dumneavoastra. Un proces va fi lung si costisitor, pe cale amiabila este foarte greu. Primul lucru e clar, notificare prin executor. Apoi, inainte de a incepe o actiune civila as merge la enel, gaz, etc. si as debransa casa, in speranta ca ii voi determina sa plece.... Abia pe urma as face o actiune in instanta.
Cred ca eram beat cand am scris asta. E vorba de noul cod civil intrat in viogare la 1 februarie 2013.


E ca la radio Erevan :)
E adevarat ca avem un nou Cod Civil, dar a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, probabil va referiti la Noul Cod de Procedura Civila care a intrat in vigoare azi, 15 februarie.

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Evacuare silitã cu ajutorul firmelor de pazã ContSters61634 ContSters61634 Salut, Având în vedere riscurile, cheltuielile ?i durata mare de timp pe care uneori trebuie să o suporte un proprietar în cazul în care dore?te să ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi noul cod civil, intrebari privind noile reguli pt evacuare la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Buna ziua, sunt noua pe acest forum si speram sa nu ajung niciodata in situatia de a cere un sfat pentru evecuarea unor chiriasi. Situatia este urmatoarea ... (vezi toată discuția)