avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este obligatoriu sa fac executarea silita?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este obligatoriu sa fac executarea silita?

Am o hotarare definitiva data de tribunal....sa ma prezint la fosta patroana sa-mi ridic drepturile banesti....este necesar sa merg la un executor judecatoresc?...fara nu se poate?
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 21:17, 19 August 2013
Buna ziua,

daca au trecut mai mult de 15 zile de la momentul cand fostul angajator a luat la cunostinta de obligatia de plata, atunci puteti sa-i faceti plangere penala pentru ca neplata acestor sume constituie infractiune.
Mergeti la politie si depuneti plangere iar apoi la executorul judecatoresc. Nu se pune problema obtinerii unei dobanzi dar executorul va proceda la actualizarea sumelor stabilite prin hotarare.

Avocat Costi Boncu
larafabian

Ca sa aveti dovada ca ati solicitat plata drepturilor salariale prevazute in hotararea judecatoreasca, de aceea v-am spus sa faceti o solicitare in scris ... faptul ca i-ati trimis dvs copie de pe hotarare nu are nicio relevanta daca nu ati formulata si cererea respectiva.
larafabian a scris:

Am o hotarare definitiva data de tribunal....sa ma prezint la fosta patroana sa-mi ridic drepturile banesti....este necesar sa merg la un executor judecatoresc?...fara nu se poate?


O hotarare definitiva si executorie poate fi ataca cu recurs. Prin urmare patroana poate refuza plata drepturilor salariale pana la definitivarea recursului prin suspendarea hotararii definitive si executorii in cazul in care s-a depus recurs. Cererea de suspendare a hotararii se depune la instanta competenta.
Salariatul poate depune cerere si dupa definitivarea recursului.

Pentru a-si primi drepturile salariale castigate in urma unei hotarari judecatoresti definitive si executorii, salariatul este obligat sa se adreseze cu o cerere angajatorului prin care cere executarea hotararii privind plata drepturilor salariale de la momentul concedierii pana la reintegrarea efectiva (sau pana la data la care s-a pronuntat hotararea, in cazul in care nu s-a cerut reintegrarea).
Conform art. 261 codul muncii, coroborat cu art. 263 codul muncii si art. 284 alin. (1) din codul de procedura penala, daca in termen de 15 zile, de la cererea adresata, angajatorul nu a platit drepturile salariale, neexecutarea constituie infractiune si se pedepseste, insa dupa ce salariatul a facut plangere penala dar nu mai tarziu de 2 luni dupa de a depus cererea de executare.
Daca patroana este gasita vinovata de catre procuror pentru neexecutarea cererii adresate, atunci se pot cere daune interese sau moratorii pentru prejudiciul cauzat datorita intarzierii platii salariului.
Impacarea partilor, prin urmare indeplinirea hotararii, inlatura raspunderea penala a patroanei.
La procesul care a avut loc la FOCSANI, judecatoarea si asistentii judiciari cu vot consultativ au stiut sa-mi ceara si sa-l opreasca acel numar de inregistrare catre ITM , de unde reiesea clar ca eu am facut sesizare la ITM privind abaterea grava facuta de patroana, iarasi se poate dovedi cu dotarea din salile de tribunal (camere video)plus cei 3 judecatori....stau si ma intreb la ce i-a folosit d-nei judecator, ca procesul tot l-am pierdut, insa recursul de la GALATI mi-a dat castig de cauza. Poate o fi primit amenda ITM-UL sau nr. cu inregistrarea a fost aruncat la gunoi? d-zeu stie!...cert e ca justitia e corupta...de aceea am ales aceasta cale sa va relatez, o speta....Dar daca procuratura va face verificari se poate vedea clar la secretariatul ITM-ULUI in registrul de acolo ca mie mi s-a dat un nr. de inregistrare cu privire la sesizarea mea, privind neintocmirea c.i.m.
Vreau sa stiu cine ii poate sanctiona pe inspectorii de la itm?
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Judecatorii si Inspectorii ITM sunt corupti, daca ar fi amendati de cine trebuie statul ar avea multe incasari la buget, cand doi se cearta al treilea castiga, adica statul si chiar mi-o doresc.....In ORASUL Focsani se intampla multe abuzuri de acest gen.

Alte discuții în legătură

Angajare inaintea recursului razvantoader92 razvantoader92 Buna ziua! In cadrul unui proces de litigiu de munca (anularea concedierii), sentinta a fost data in favoarea mea, a reclamantului, iar angajatorul a facut ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut pentru punerea in executare a sentintei? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, am intrat pe forumul de Dreptul Muncii, deoarece pe cel de executare nu mi s-a dat un raspuns pana acum. Va rog ajutati-ma cu un raspuns ... (vezi toată discuția)
Solutionare conflict de munca carmenba carmenba Am primit solutionarea la procesul intentant angajatorului, in care am cistigat salariile de la data concedierii pina la data hot.judecatoresti si anularea ... (vezi toată discuția)