Buna ziua!
Se da situatia:
Cuplu casatorit, cu un copil minor. Parintii sotului le vand acestora un teren ( donatie deghizata ), fara clauze, dar la un pret extrem de mic (1% din valoarea reala), care nici nu s-a platit. Ulterior, cuplul divorteaza.
Ambii parinti ai sotului sunt in viata
Intrebarea mea:
Care este cea mai avantajoasa posibilitate de a ''scoate'' acel teren din masa de bunuri comune in eventualitatea unui proces de partaj?
1. Sa intervina fratele sotului cu o actiune in simulatie?
2. Sa incerce parintii sa anuleze c/v in baza neplatii pretului?
3. Sa plateasca sotul acum suma stipulata in contract, si sa devina bunul lui propriu ?
Daca ar mai fi si alte optiuni, as fi incantat sa le aud.
Va multumesc !
Bunurile cumparate inainte de casatorie sunt bunuri proprii. Daca au fost platite rate si in timpul casatoriei sotul neproprietar are un drept de creanta, se poate adresa instantei in termen de 3 ani de la divort cu o actiune in pretentii.
Multumesc pentru raspuns !
Nu, in timpul casatoriei nu s-a platit nici o rata, nimic. Este vorba in fact de o donatie ascunsa sub forma unui contract v/c simplu. Ideea era sa plateasca acum sotul, de la ai carui parinti s-a obtinut acel teren, valoarea stipulata in contract, si sa devina bun propriu.
Vom merge la avocat cu actul, in momentul in care se termina taraboiul si circul in care imi rezolv problemele cu copilul.
Am crezut ca intrebati de alta situatie. Daca va referiti la acelasi teren, va trebui sa va hotarati daca a fost cumparat in timpul casatoriei sau inainte de unul din soti.
Si nu inteleg, la ce plata va referiti ? Ce, a fost un contract cu plata in rate ? Nu, parintii au declarat la vremea respectiva ca au primit pretul, ce sa mai platiti acum si cum sa devina bun propriu ?
Terenul a fost cumparat in timpul casatoriei. In contractul v/c nu se specifica daca s-au platit banii sau nu. Este vorba , de fapt, de o donatie deghizata, intre parintii sotului si sot+sotie. Nu s-a platit nimic.
De aceea intreb, daca plateste sotul acum ( dupa divort ), prin transfer bancar, suma stipulata in contract v/c, devine acel teren bun propriu?
In contract ar fi trebuit specificat ceva de bani... ca se platesc acum, ca s-au achitat, ca se vor plati etc.
Depinde si cat timp a trecut de la incheierea actului, ca se poate ca cel care achita sa-si faca mai mult rau de cat bine.
Donatia aia deghizata are un alt act la baza? Exista o alta intelegere? Cine era destinatarul/destinatarii donatiei simulate? etc.
Donatie simulata
gyoni8
Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care ... (vezi toată discuția)