avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CUSTODIE COPIL
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CUSTODIE COPIL

Daca eu si sotul plecam din tara lasand copilul in grija mamei, trebuie sa mergem la un notar sa o lasam in custodie? Mentionez faptul ca avem probleme cu soacra care e in stare de orice. Ce trebuie sa facem sa fim in legalitate si cu bebelusul in siguranta?
Tutela poate fi instuita printr-o procura speciala, data de ambii parinti.

Art. 114

Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

Noutatea absolută introdusă de Legea nr. 287/2009 se referă la modalitatea de numire a tutorelui. Dacă în reglementarea anterioară (Codul familiei – Legea nr. 4/1953), această atribuţie revenea autorităţii tutelare, în lumina dispoziţiilor noului Cod Civil, desemnarea tutorelui se poate face de către însuşi părintele minorului sau de către instanţa de tutelă.


Conform dispoziţiilor art. 114 din Legea nr. 287/2009, desemnarea tutorelui de către părinte se realizează prin “act unilateral sau prin contract de mandat”, în formă autentică.


În situaţia în care nu există un tutore desemnat de către părinte, instanţa de tutelă va numi ea însăşi tutore “o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ținând seama, după caz, de relațiile personale, de apropierea domiciliilor, de condițiile materiale și de garanțiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă” (art. 118 din Legea nr. 287/2009).

Cu privire la cazurile de încetare a tutelei, Legea nr. 287/2009 identifică două tipuri de situaţii: cele care duc la încetarea propriu-zisă a tutelei (situaţia care a dus la instituirea tutelei nu se mai menţine şi moartea minorului) şi cele care duc la încetarea funcţiei tutorelui (moartea acestuia, îndepărtarea acestuia de la tutelă sau înlocuirea sa).



Concluzionând cele prezentate, reţinem că până la intrarea în vigoare a Legii nr. 287/2009, în materia tutelei principala instituţie implicată era autoritatea tutelară, procedura având mai mult un carcater administrativ şi numai în cazuri extraordinare judiciar.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc din suflet pt raspunsuri!
Cand mergeti la notar, intrebati daca hartia are efecte cat sunteti in viata sau doar daca (Doamne fereste) s-ar intampla ceva cu dvs.
Eu nu prea inteleg cum vine asta cu lasatul copiilor sub tutela cuiva daca n-am timp / nu pot sa ma ocup de copii...
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
Ares-3, moderator
deschiderea tutelei , cazurile de instituire sunt cele expuse de Beatrice.
1. Ambii parinti decedati
2. Ambii parinti necunoscuti
3. Ambii decazuti din drepturile parintesti
4.disparuti sau declarati Judecatoreste morti
5. Cand inceteaza adoptia

Art la care faceti dvs referire doamna Stoica se aplica in cazul parintilor care la momentul incetarii din viata sau in eventualitatea punerii lor sub interdictie doresc sa numeasca un tutore pt copii lor. Sunt cazuri in extremis, un mandat pt incapacitate viitoare.....
Insa numirea se face de catre instanta de tutela, pe baza actului unilateral sau al contractului de mandat, atentie contract si nu procura, care se inscriu intr un registru notarial special informatizat.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator
Mergeti la notar si va face actul.
Presupun ca veti lua si copilul ulterior in strainatate si pana se judeca soacra plecati cu copilul.

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Cum pot face sa numim o persoana tutela minorului nostru mititelugheorghe68 mititelugheorghe68 Daca eu,sotia si baiatu de 22 ani am deceda printro nenorocire de cel de al doilea copil care este minor ce se va intampla cu el si ce am putea face noi sa-l ... (vezi toată discuția)