avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... motive de divort in NCC
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

motive de divort in NCC

Buna seara,

Am senzatia ca NCC a "diluat" semnificatia motivelor de divort din vechiul cod civil, unde dupa pararea mea, erau mult mai specifice si deci si mai clare.
Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce se intelege prin "vatamarea grava a relatiilor de familie"?
Totodata, ati putea sa faceti, va rog si o enumerare?
tibimarin a scris:

Buna seara,

Am senzatia ca NCC a "diluat" semnificatia motivelor de divort din vechiul cod civil, unde dupa pararea mea, erau mult mai specifice si deci si mai clare.
Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce se intelege prin "vatamarea grava a relatiilor de familie"?
Totodata, ati putea sa faceti, va rog si o enumerare?


Nu este nimic schimbat sub acest aspect.
Asprimea instantelor facea diferenta.
Pana in 1989 se divorta extrem de greu si doar daca omul avea avocat angajat intrucat procesul de divort era destul de complicat si de durata.

De acord, s-au schi8mbat niste criterii oricum prea vagi cu un altul care lasa justitiabiluluui libertatea de a dovedi daca se pot continua sau nu relatiile.
Nu conteaza de ce, ca e vara, ca te bate soarele vietii cu pumnul in ochi, ca... sau ca... important e daca se poate continua casnicia au ba.
Ce inseamna ambiguitati? Fiecare persoana are propriul sistem de valori; poate eu nu as divorta pentru motive care dv. vi se par foarte grave, e normal.
Nu inteleg demersul dv. aici. Nu ne spuneti nimic, trebuie sa citim in globuri de cristal daca aveti vreo lucrare, vreun divort... fara motivatie, n-as sti pe unde sa va indrum.
Situatie concreta: aduce sotia un martor care afirma ca m-a intalnit de 2-3 ori in viata lui, ca la ocaziile acelea am facut de 2 ori remarci negative cu privire la fizicul ei, ca nu ma duceam la zilele onomastice ale socrilor, ca a auzit de la o sora a ei ca intr-o perioada era debusolata in ceea ce priveste casatoria si multe alte lucruri pe care eu nu le consider motive de divort.
Eu probez ca ea a parasit domicililu conjugal cu tot cu copil si a inceput sa-mi limiteze perioadele de timp petrecute impreuna cu ei, nu-mi acorda atentie cand ma duceam la ei, pentru a ma infuria si a introduce eu actiunea de divort (lucru pe care nu l-am facut gandindu-ma la copil)...
Instanta hotaraste ca este culpa comuna...
Si eu sunt de parere ca e culpa comuna!

:)
Pentru ca un motiv să fie „de divorț” trebuie ca acesta să îndeplinească două condiții (conform art. 373 NCC):
1. Raporturile dintre soți sunt grav vătămate
2. Căsătoria nu mai este posibilă

După părerea D-voastră căstoria mai era posibilă? Problemele apar atunci când unul dintre soți consideră că nu mai e posibilă căsătoria iar celălalt consideră că aceasta mai poate continua.

D-voastră ați fost de acord cu divorțul?

Dacă sunteți de acord cu divorțul, dar nu sunteți de acord cu faptul că ați avut și D-voastră o culpă în vătămarea raporturilor dintre soți, e vorba doar de orgoliu personal (din păcate).

Dacă oricum ați fost de acord să puneți capăt căsătoriei, ce importanță mai are culpa (în afară de rănirea orgoliului personal)?

E păcat că după ce doi oameni conviețiesc o perioadă de timp împreună și au chiar și copii, la un moment dat își pun orgoliile personale mai presus de orice.

Alte discuții în legătură

Divort prin acord comun coldmountain coldmountain Buna ziua, doresc sa stiu daca in cererea depusa intanstei la un divort de comun acord mai trebuie sa enumeram motivele de divort? Noi ne-am gandit sa scriem ... (vezi toată discuția)
Culpa exclusiva narita narita Buna puteti sa imi explicati ce inseamna culpa exclusiva?multumesc (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)