Am facut un contract de vanzare-cumparare de spatiu pe persoana fizica. Acum mi-am infiintat o firma la sfarsitul lui 2004. Ce este mai bine de facut act de comodat la spatiu sau de inchiriat spatiul firmei?
Vreau sa inchei un contract de comodat intre mine si socrul meu, pentru a-mi putea deschide o societeate cu sediul in imobilul aflat in proprietatea socrului meu iar eu voi fi singurul proprietar al firmei, asa ca e nevoie de acest contract. Prin urmare, acest contract se poate face numai la notariat? Nu este valabil daca este semnat doar de catre mine (comodatar) si socrul meu (comodatant )?
Am observat ca cineva a spus cum ca contractul de comodat nu poate fi baza de cheltuieli
Dimpotriva, daca se adauga o clauza cum ca comodatarul suporta 15-30% din cheltuielile spatiului ( peste 30 % "bate" la ochi) atunci este suport legal pentru scaderea la cheltuieli.
Contractul de comodat nu trebuie incheiat in forma autentica, nu necesitaun notariat, deci puteti semna doar voi ( partile).
nu stiu de unde ai aceasta idee cu contractul de comodat incheiat in forma autentica, insa, iti pot spune ca, in dreptul civil (art.1560-1575) nu este ceruta o forma "ad validitatem".
potrivit art.969 c.civ "conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante".
in ceea ce priveste contractul de comodat, acesta se naste perfect valabil prin simplul acord de vointa al partilor( principiul consensualismului).
Incheierea contractului de comodat, in forma unui inscris sub semnatura privata, este necesara "ad probationem" si nicidecum "ad validitatem".
concluzie: inchei contractul de comodat in forma unui inscris sub semnatura privata.
sa auzim de bine.
Multumesc de raspuns, interesant. Si pe scurt a ceea ce am inteles eu, un neinitiat in ale dreptului, contractul de comodat este valabil chiar daca acesta a fost semnat doar de catre partile implicate fara prezenta unui notar, dar este recunoscut si de celelalte institutii ale statului? Daca de exemplu, daca ma voi duce la Registrul Comertului cu acest contract semnat doar de mine si socrul meu, nu voi fi trimis "la joaca":D, spunand ca ei nu il recunosc daca nu a fost semnat in prezenta notarului? Multumesc inca o data pentru raspuns!
Un contract de asemenea natura care nu necesita semnarea in fata notarului este valabil pentru toate structurile statului si institutiilor acestuia, deci este valabil sub semnatura privata si la Camera de Comert
Modernizare spatiu
BEATRICEM
O societate comerciala cu obiect de activitate comert, functioneaza intr-un spatiu pentru care are incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pe o ... (vezi toată discuția)