avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... sold casa asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

sold casa asociatie de proprietari

Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect.
Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit bancar = Sold casa ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:43, 24 Februarie 2013
cata2472 a scris:
Sa inteleg ca acei bani incasati pentru fond de rulment si reparatii nu au legatura cu soldul in casa?

Fondurile evidentiate in contabilitate, in registrele de fonduri, nu au legatura cu soldul casei.
Daca acei bani nu sunt depusi in banca in ce sold ar trebui sa se regaseasca?

Pot fi depusi in banca sau in casa, depinde cum face plata fiecare proprietari. Dar evidenta fondurilor, indiferent ca intra in casa ori in banca, se tine in registrul fondurilor si nu in casa sau banca. In casa si banca se evidentiaza incasari si plati (indiferent de sursa sau destinatie).
...daca acei bani din orice fond nu au fost depusi niciodata in banca, unde ar trebui sa-i caut?

Cum va spuneam mai sus: proprietarii achita sumele aferente fondului de rulment, de reparatii, penalizari..., prin casa sau prin banca. Pe chitanta sau pe instrumentul bancar, scrie ce reprezinta sumele respective, iar aceste sume se preiau scriptic in registrul fondurilor. Cand un proprietar achita pe chitanta la asociatie suma de 100 lei ca fond de rulment si 75 lei fond de reparatii, casierul inregistreaza aceste sume in registrul de casa la incasari iar la sfarsitul zilei se stabileste soldul carei ce este o suma de bani fara culoare si miros (adica acel sold nu inseamna fond, intretinere, restanta..., ci simplu "bani in casa").
Iar administratorul preia exact suma de 100 lei platita prin casa (incasata de casier) si o inregistreaza in registrul fondului de rulment iar cei 75 lei in registrul fondului de repartaii, la pagina alocata fiecarui proprietar.
Acelasi lucru se intampla si in cazul incasarii prin banca, aici rezultand soldul in banca asa cum apare in extrasul de cont.
Situatia este urmatoarea: in registrul cu fondul de rulment scrie sold x depus in banca x, dar in registrul cu fondul de reparatii am sold la 31.12. suma y din care au fost scazute cheltuielile efectuate, pe baza de facturi cu bonuri fiscale.

In registrul fondului de rulment trebuie sa fie scrise suma incasata de la fiecare proprietar. Daca proprietarul Ionescu a facut mai multe plati, se face dupa fiecare plata suma acestora si rezultatul reprezinta fondul de rulment al proprietarului Ionescu. Doar atunci cand proprietarul Ionescu pleaca din asociatie, la cerere, i se restituie fondul de rulment pe baza unei dispozitii de plata. Suma achitata astfel se consemneaza in registrul de casa la plati concomitent cu scaderea din registrul fondului de rulment. Nu se scade, nu se scrie, nu se consemneaza in registrul fondului de rulment daca se depun bani la banca.

Daca in registrul fondului de reparatii, proprietraul ionescu are astazi 250 lei iar acum, in urma unei reparatii, lui Ionescu i s-a repartizat ca obligatie de plata suma de 60 lei, aceasta suma se scade din cei 250 lei, Ionescu ramanand cu 190 lei ca fond de reparatii. Nu se fac scaderi din fondul de reparatii pe baza de chitante, bonuri fiscale, facturi s.a.m.d., ci pe baza situatiei repartizarii costurilor reparatiei proportional cu suprafata utila a apartamentului (cota indiviza).
Sa vedem daca am inteles. Lunar in listele de plata se trec cheltuielile pe categorii, ch. cu salarii, ch. cu utilitati etc. si separat acel fond de reparatii, sa zicem 2 lei. Toate cheltuielile se repartizeaza conf. legii. si rezulta o suma de plata pentru fiecare apartament + acest fond de reparatii care nu are legatura cu ceea ce am zis mai inainte. Acesti 2 lei ii pun deoparte in fiecare luna pentru ca nu ii pot folosi decat pentru reparatii. Sa spunem ca nu am reparat nimic o perioada de timp, acei bani se tot aduna. Nu ii depun in banca , dar ii tin in casa. Nu ar trebui sa se regaseasca in soldul de casa? Soldul casei nu se compune din Si+Incasari-Plati=Sold final?( Prin plata eu inteleg si depunere in banca).
cata2472 a scris:
Acesti 2 lei ii pun deoparte in fiecare luna pentru ca nu ii pot folosi decat pentru reparatii.

Acesti 2 lei nu-i puneti nicaieri deoparte ci o sa-i inregistrati in doua locuri: incasat in registrul de casa 2 lei si inregistrat in registrul fondului de reparatii 2 lei.
Banii din registrul de casa cresc cu fiecare incasare si scad cu fiecare plata (soldul casei) fara a mai tine cont de provenienta lor. Sodul casei este o suma de bani fara a o mai defalca pe surse de provenienta.
Asa ca puteti avea sold in casa 15 lei sau zero lei chiar daca in luna respectiva ati incasat 7000 lei cote intretinere, 70 lei fond de reparatii, 200 lei penalizari s.a.m.d., facand plati in cursul lunii catre furnizori, prestatori, salarii, impozite...

Fondul de reparatii existent in registrul fondului de reparatii o sa-l puteti folosi doar pentru reparatii, asa cum spuneti dv, dar nu banii existenti in casa sau banca. Sunt lucruri diferite.

In asociatie, in comitet, nu aveti nici un economiost sau contabil?
Cenzor aveti in asociatie?
Acestia v-ar putea explica usor cu hartiile in fata.

Multumesc ca ati avut rabdare sa-mi explicati. Va doresc numai bine
nu cred ca puteti sa intelegeti prin plati si depunerea in banca pentru ca atunci cand faci o plata ramai fara banii respectivi pentru ca platesti un serviciu sau plata utilitatilor...si nu mai ai banii cu care ai facut plata dar in moment ce ai depus banii la banca ei sunt tot ai aociatiei si se gasesc acolo -cand se face o verificare a soldurilor sau aveti nevoie de ei...ii puteti scoate si folosi la nevoie nu este ca atunci cand faci o plata si nu mai ai banii respectivi deloc...:)

Alte discuții în legătură

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Transfer sume intre fonduri Mihaela_32 Mihaela_32 Anul trecut sa incasat fondul de reparatii fara a se specifica pe chitanta ce reprezinta, contabilul de pe vremea aceea la trecut la fondul intretineri, ... (vezi toată discuția)