avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si postnatal

Buna seara,
Am o nelamurire. Anul acesta voi deveni mama, dar din nefericire nu voi avea dreptul la concediul de ingrijire a copilului (am o intrerupere pe cartea de munca intre doua joburi, inteleg ca nu am stagiul de cotizare complet).
Nu mi-e foarte clar ce se intampla cu concediiile pre si postnatal - le mai pot lua?Adica, dpdv legal?
Dar daca dupa concediul postnatal as vrea sa mai stau acasa 1 luna, sa spunem, am vreun temei legal sau trebuie sa ma intorc la munca?
Sotul meu nu poate sa intre nici el in CIC, deci practic cel mai probabil vom apela la o bona... Insa a fost sfatuit sa faca cere de CIC si apoi cerere de incetare. Eu nu am inteles cu ce ne avantajeaza asta foarte exact (imi cer scuze, dar sunt cam pulbere cu noua legislatie, nu mai inteleg nimic!)
Astept un sfat competent. Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
magicstar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 17 Februarie 2013
magicstar:

1. Daca veti naste in august 2013 atunci cele 12 luni luate in calcul pentru CCC sunt septembrie 2012 - august 2013.

2. Se iau in calcul si fractiunile de luna in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Va spun exact daca puteti beneficia de CCC daca imi spuneti care este statutul dvs. exact, pe zile, in fiecare luna din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

4. Parca spuneati ca sotul nu indeplineste conditiile pentru a intra in CCC!? Atunci nu va putea sa beneficieze nici de stimulentul de insertie.

5. Indiferent ca este vorba de dvs. sau de sot, pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din actioviotati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, conecdii medicale, conecdiu de maternitate etc.).

6. In functie de precizarile dvs. vom mai discuta si despre stimulentul de insertie.


geodea:

1. Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical este sume veniturilor brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.

2. Aceasta suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).

3. Mzbc se inmulteste cu 75%(sau cat este procentul de indemnizatie inscris pe certificatul medical) si se obtine indemnizatia zilnica a conecdiului medical (Izcm).

4. Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical si nse obtine indemjnizatia pentru concediul medical acordat prin certificatul medical.
Buna seara din nou si multumesc mult pentru raspunsuri si interesul acordat!

Sotul meu are dreptul legal la CIC, dar practic nici nu se pune problema sa il exercite, nu isi doreste sa faca acest lucru ...plus ca intrarea in CIC il dezavantajeaza un pic dpdv financiar.

Inteleg ca el poate opta direct pentru stimulent (ar fi ideal pentru noi). Stimulentul de insertie este in valoare de cat? Banuiesc ca este acordat de primarie, nu de angajator?

pentru domnul Tudor Valeriu...
Datele mele de CV– cam nefericite, cred, sunt acestea
1 iulie– 2 septembrie – angajata -am plecat practic in timpul perioadei de proba de 90 zile,
Am inceput sa lucrez imediat in alta parte dar...cu contract de munca doar din din 28 nov
28 nov – angajata cu perioada determinata pana in 31 iulie.
Data probabila a nasterii e 14 august.

Intentia mea e , in cazul in care mi se mai incheie acel nou contract de munca, sa intru in prenatal cat mai tarziu posibil si sa revin la serviciu cand bebe are 2 luni. Probabil insa ca nu va fi asta varianta reala...si voi ramane fara job la expirarea contractului.

Daca nu voi mai fi angajata, inteleg ca recomandabil este sa intru in somaj pana la nastere? Dupa postanatal voi incepe probabil cu un nou angajator, daca am noroc.



Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
magicstar, utilizator
1. Sotul dvs poate solicita direct stimulentul de insertie , care are o valoare de 500 lei ... Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

2. Stimuletul de insertie este platit de catre AJPIS si nu de angajator ...

3. Perioada 2 septembrie - 28 noiembrie nu este acoperita ????? ... ceea ce ar presupune ca in luna octombrie nu aveti realizate venituri ... si nu aveti cum sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.
1. - Din ce spuneti dvs. se pare ca nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC si deci nici de stimulentul de insertie.
- Veti beneficia insa de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Veti beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana va implini copilul 18 ani.

2. - Sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Stimulentul de insertie il poate solicita incepand cu ziua urmatoare acepeia in care se termina concediul de maternitate al dvs.
- Stimulentul de insertie este platit tot de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- Actele pentru stimulentul de insertie se depun la Primarie de unde vor ajunge la AJPIS.

3. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata va inceta de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat chiar daca la acea data veti fi in concediu de maternitate.
- In aceasta situatie aveti doua variante:
* sa va inregistrati la Agentia de Somaj care va va plati indemnizatia pentru concediul de maternitate;
* sa depuneti certificatele medicale direct la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
magicstar a scris:

.....

Intentia mea e , in cazul in care mi se mai incheie acel nou contract de munca, sa intru in prenatal cat mai tarziu posibil si sa revin la serviciu cand bebe are 2 luni. Probabil insa ca nu va fi asta varianta reala...si voi ramane fara job la expirarea contractului.

Daca nu voi mai fi angajata, inteleg ca recomandabil este sa intru in somaj pana la nastere? Dupa postanatal voi incepe probabil cu un nou angajator, daca am noroc.




Daca nu veti mai fi angajata - c.i.m. va inceta ca urmare aneprelungirii duratei pentru care a fost incheiat - , aveti posibilitatea sa beneficiati de somaj , urmand ca in perioada de somaj sava cautati un alt loc demunca

Potrivit art.39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
......

Alte discuții în legătură

Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal? crisana crisana Buna ziua ,am o intrebare.Imi spuneti va rog daca sunt angajata din octombrie 2014 iar in iulie 2015 urmeaza sa nasc,dupa concediu post natal(cele 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului gigicone gigicone daca sotia mea a avut incheiat un contract pe 5 luni,din data de24 iun- 21 nov anul 2011,cu jumatate de norma si la data de 21 nov 2011 contractul a incetat de ... (vezi toată discuția)