avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Importanta pregatirii juridice a mediatorilor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Importanta pregatirii juridice a mediatorilor

Buna dimineata,
Din punctul dumneavoastra de vedere, ce probleme ar putea sa apara din lipsa pregatirii juridice a mediatorilor?
As dori sa aud cat mai multe pareri despre acest subiect.
Cu stima,
Mediator Maria S. Raduc
Parerea mea e ca problemele care ar putea aparea in mediere din directia mediatorilor nu din lipsa pregatirii juridice a acestora ar proveni, ci din lipsa de interes fata de profesie sau fata de cei care apeleaza la serviciile lor.

Mai ales pe fondul acesta de suspiciune si de rezistenta la adresa breslei din care faci parte, depinde in mare masura de tine sa castigi incredere, sa construiesti o reputatie atat pentru tine, cat si pentru colegii tai, iar asta se realizeaza incercand sa te analizezi obiectiv si sa descoperi care sunt zonele in care trebuie sa te informezi suplimentar. Orice profesie presupune pregatire continua, mai ales cele in care rezultatul muncii tale are repercusiuni asupra vietii altora.

Un minim bagaj de cunostinte juridice este necesar (asta este parerea mea personala, nu mi-o luati in nume de rau daca nu o impartasiti), dar exista cursuri de formare continua care ti le pot aduce, exista literatura de specialitate. In cazuri mai dificile, mediatorul poate apela la serviciile unui expert, inclusiv avocat. Nu pentru parti, ci chiar pentru a-si lamuri lui insusi anumite probleme care sa ii permita sa aleaga corect abordarea unui caz.

Eu plec de la premisa bunei credinte. Sper sa nu existe mediatori dezinteresati sau care fac profesia aceasta cu o atitudine "de serviciu". Mediatorii dedicati nu vor face decat tot ce tine obiectiv de ei pentru a-si face bine meseria. Iar lipsa formatiei juridice chiar nu este un impediment, mai ales ca ei lucreaza cu oamenii si nevoile acestora, nu cu drepturile lor. Acolo unde se va simti nevoia unor cunostinte de natura juridica, exista multe mijloace de a le obtine, totul e sa vrei.
Dupa parerea mea, logica inexistentei necesitatii ca mediatorii sa fie brici pregatiti din punct de vedere juridic ar fi aceea ca ei in primul rand trebuie sa aiba aptitudinea de a convinge oamenii.
Deci, rolul avocatiilor ar fi cel mai important in infaptuirea medierii sub aspectul problemelor de natura juridica, mediatorul fiind impaciuitorul.

Aceasta pare sa fie si ratiunea din statele din Uniunea Europeana unde medierea pare sa fie de folos.

Ca sa va raspund si la intrebarea referitoare la o eventuala carenta a lipsei pregatirii juridice a mediatorului, raspunsul ar fi acela ca avocatii avand un rol activ se ocupa de problemele legale in primul rand si nu mediatorul.

Daca se vroia de catre legiuitor ca, mediatorul sa fie un bun cunoscator al dreptului se dadea aceasta felie la notari care au dreptul la baza si care in mod obligatoriu trebuie sa cunoasca dreptul.
Adica nu poate exista un notar care sa nu cunoasca dreptul studiile juridice constituind un imperativ al legii pentru a fi notar.

In consecinta, nu cunoasterea in cele mai tainice secrete ale dreptului ar fi importanta in cadrul medierii ci discutia, comunicarea la un nivel care sa se poata ajunge la o intelegere intre parti.
In mod normal mediatorul trebuie sa aiba o rabdare cu totul si cu totul iesita din comun, aceasta fiind in opinia mea aptitudinea cea mai importanta a mediatorului.
Notarul prin definitie este si un mediator, daca vreti.... El este impartial si nu urmareste doar interesele unei parti ci a ambelor parti , respectand si legea. Notarul trebuie sa gaseasca solutii legale si care sa satisfaca exigentele partilor. Prin definitie este profesionistul amiabilului, al necontenciosului.
Sa stiti domnule avocat ca notarii, paradoxal , pt ca se oare ca aveti alta parere, discuta cu partile, tocmai pt a deslusi raporturile Reale dintre ele, pentru a I consilia, pentru a le Pune in vedere consecintele actelor juridice a caror indeplinire se cere.....

Din punctul meu de vedere , loc este pentru toata lumea, insa ar fi preferabil ca mediatorii sa aibe cunostinte juridice aprofundate si nu ma refer la niste cursuri de pregatire ....

Orice padure are uscaturi....legea insa trebuie cunoscuta de toata lumea.....iar atunci cand mai multe profesii interfereaza este Bine sa se cunoasca reciproc....pentru interesul clientilor...pt a nu I Pune pe drumuri si la cheltuieli in plus din cauza exceselor de zel sau pur si simplu speculand lipsa de informatie a unora....Personal am avut un caz in care un client a pierdut timp si bani pt o procedura initila la sfatul unor profesionisti care mergeau mana in mana probabil desi nu se intrezarea nicio procedura contencioasa de urmat.
Sa fi fost lipsa de pregatire temeinica a celor doi profesionisti sau doar un sarlatanism ieftin....

Oricum procesul verbal de mediere , conform legii mediatorilor, este supus analizei, modificarii daca este cazul , in fata a doua instante, cea contencioasa- instanta de judecata, si cea necontencioasa-notarul public......
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator
Cert este faptul ca nu se impune si nici nu pare necesar ca mediatorul sa fie licentiat in drept.
In occident partile au si avocati.
In Romania probabil ca vor merge fara avocati.
Mai departe urmeaza sa vedem ce s-ar putea intampla intr-o astfel de situatie copiata dar fara corespondent real in realitatea sociala romaneasca.

Mediatorul trebuie sa comunice cu omul in primul rand, acesta fiind rolul sau primordial, iar cunoasterea legii constituie o chestiune suficienta daca face cursurile respective.Cel putin asa pare sa fie peste tot in Europa Occidentala si legiuitorul roman impartaseste acest punct de vedere.
Sunt state unde notarii nici nu au nevoie de studii superioare pentru a putea profesa ca notar.

Pana in prezent va pot spune ca mai de folos mi-au fost mediatorii decat notarii, dar acesta este un aspect care nu reflecta nimic concludent.
Desi partile nu au vrut sa mearga la mediator le-am impins sa mearga fara sa merg si eu.
Si iata ca mediatorul s-a descurcat.
Instanta a fost de acord cu medierea.

[Partea editata raspunde unui mesaj sters]

Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Ares-3, moderator
Domnule avocat dvs traiti mai mult pe continentul American....cand sustineti ca sunt tari in care notarii nu au dreptul....ma rog stangul e din Lemn .... :D
Pentru informarea corecta a unui profan care ar citi acest topic trebuie spus ca exista doua sisteme de drept.....
Din fericire pentru Tara noastra, si din pacate se pare pt dvs, noi facem parte din sistemtul de drept Romano-Germanic sau Latin, in care notarii sunt obligati sa aiba ca formatie universitara facultate de drept! Acestui sistem II apartin peste 120 de state ale lumii de pe toate continentele, deservind peste 2/3 din populatie. In Europa tari de drept Latin sunt Franta, Italia, Spania, Malta, Croatia, Ungaria, Germania, Elvetia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Albania, Belgia, Olanda, Polonia, Cehia, Slovacia, Rep. Moldova .
In ce priveste impinsul care mediatori depinde si de spetele avute de dvs....notarii acopera civil, familie.....mai putin alte felii din drept ....

Omul de pe zebra
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)
Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)