avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Importanta pregatirii juridice a mediatorilor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Importanta pregatirii juridice a mediatorilor

Buna dimineata,
Din punctul dumneavoastra de vedere, ce probleme ar putea sa apara din lipsa pregatirii juridice a mediatorilor?
As dori sa aud cat mai multe pareri despre acest subiect.
Cu stima,
Mediator Maria S. Raduc
Cea mai mare parte a mediatorilor din România sunt absolvenţi ai facultăţilor de drept. Se poate ca acesta să fie un atu pentru ei, deşi , dintr-un alt punct de vedere, acela al imparţialităţii ca principiu de bază al procedurii de mediere, ar putea să nu mai fie aşa.NU neapărat pentru că nu ar fi respectat acest principiu, dar ar putea exista , cel puţin la nivel mental, ideea că una dintre părţi ar avea mai multă dreptate , că o parte ar putea fi perdantă, etc.
Cunoştinţele juridice constituie şi un atu, pentru că mediatorul jurist poate înţelege cu mult mai uşor o anumită speţă, şi poate aborda conflictul cu ceva mai mare lejeritate.
Consider că în timp orice mediator ar trebui să dobândească un minim de cunoştinţe juridice, de procedură civilă, pentru că o parte dintre conflictele supuse medierii se află pe rolul instanţelor.
Sunt convinsă că orice mediator nonjurist va avea grijă să înveţe ceea ce îi este necesar pentru o bună desfăşurare a activităţii sale.
Ce ar trebui înţeles este faptul că medierea este la acest moment o profesie nonjuridică şi că profesionistul mediator trebuie să deţină în primul rând abilităţi de comunicare , de negociere , de dignosticare a unui conflict şi de a aborda în modul potrivit conflictul pe baza unui ,,diagnostic ,, corect .Aceste lucruri mediatorii le învaţă la şcoala de mediere , iar pe măsură ce dobândesc experienţă practică şi se perfecţionează , participând şi la cursurile de formare continuă profesională, vor deveni foarte buni profesionişti şi nu numai, chiar mediatori de succes.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Interesant este faptul ca acolo unde notarii nu au dreptul sunt cu cateva sute de ani inaintea noastra.

Este suficient ca mediatorii sa aiba studiile pe care le au.
Cursurile acopera ceea ce este necesar in privinta cunostiintelor juridice nefind necesar sa cunoasca tot dreptul.
O asemanare cu notarii ar fi aceea ca nici notarii nu au nevoie sa cunoasca tot dreptul fiind vorba de anumite parti care le sunt suficiente.

Ar fi aiurea ca mediatorul sa faca facultate ca sa fie mediator.
Este o profesie care se cam practica in timpul liber pana in prezent...

Asa cum aratam anterior, rolul avocatilor ar fi de mare ajutor si la mediatori si la notari dar traim intr-o tara saraca cu un sistem de drept destul de deficitar.
Buna seara,
In primul rand doresc sa va multumesc tuturor pentru opinii, cu toate ca nimeni nu mi-a raspuns la intrebare.
Intrebare: Din punctul dumneavoastra de vedere, ce probleme ar putea sa apara din lipsa pregatirii juridice a mediatorilor?

Din punctul meu de vedere, una din problemele ce pot aparea este nerespectarea conditiilor de forma si de fond ale acordului de mediere, si automat refuzul notarilor de a autentifica acordul sau al judecatorilor de a-l investi prin hotarare de expedient.
As dori sa aud si alte opinii, alte probleme ce pot aparea.

In speranta ca voi primi un raspuns la intrebare,
Va multumesc anticipat.
Nu este vorba de refuzul de autentificare sau investire, conform legii mediatorilor acordul de mediere sau procesul verbal de mediere poate fi modificat atat de notar cat si de instanta pentru respectarea conditiilor de fond si forma. Sunt anumite proceduri prealabile pentru un asemenea acord care in anumite cazuri exced competenta mediatorilor (vezi de exemplu transferul de bunuri imobile...). Intr adevar este mai dificil sau iti ia mai mult timp sa refaci sau sa controlezi decat sa faci de la inceput.....dar daca partile doresc sa apeleze la mediator...este vointa partilor, insa trebuie respectate in acel acord de mediere conditiile de forma si fond , instanta sau notarul public veghiind la indeplinirea lor.
Personal, nu vad in procedura gratioasa, in fata notarului public, utilitatea unui astfel de acord, care oricum sta la baza actului autentic si nicidecum nu este actul autentic. La instanta gasesc foarte util acest lucru, este o ultima sansa daca vreti de impacare si de reducere pana la urma a cheltuielilor justitiabililor si o economie a timpului atat de importanta pentru instante si asa atat de mult suprasolicitate.
Nu cred ca este o problema. Poate doar de imagine/reputatie a mediatorului. Procedura autentificarii, ca si cea a incuviintarii instantei au tocmai acest rol, de verificare (din toate punctele de vedere - legalitate, forma, fond, etc.) si imbracare a unei forme autentice, care va indeplini automat toate conditiile legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)
Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)