avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acord drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acord drum de servitute

Buna ziua.
Am urmatoarea intrebare:
ce acord se poate incheia pentru utilizarea unui drum de servitute, de catre unele loturi vecine drumului, care nu au drept de accesare pe drum, si legal au acces de servitute prin alta parte. exclus vanzarea sau concesionarea. exista vreun acord fara termen de valabilitate? acordul respectiv este anulabil sau nu? Daca da in ce conditii. va multumesc
Cel mai recent răspuns: gioni_b , utilizator 11:02, 17 Februarie 2009
si daca acele loturi sa spunem nu ar fi invecinate cu acest drum de servitute, s-ar mai putea aplica? adica ce vreau sa spun este ca din cei 5 solicitanti doar unul este invecinat direct cu drumul meu de servitute si ceilalti nu. cel care este invecinat direct cu drumul meu le va ceda celorlalti drept de trecere. insa ei toti vor un acord perpetuu cu mine si ceilalti 3 proprietari ai drumului de servitute. se poate realiza?
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
gioni_b, utilizator
Se poate. O documentaţie cadastrală care să evidenţieze servitutea pe fiecare parcelă, un act autentic încheiat de toate părţile interesate, cu stabilirea obligaţiilor pe care proprietarii fondurilor dominante şi le asumă cu privire la amenajarea şi întreţinerea servituţii. Este perfect legal şi posibil.

@themis
am citit alte cateva posturi ale tale pe aceeasi tema. imi poti explica te rog care e diferenta intre drum de servitute si drumul in cote parti ( asa cum faci referire la acest post www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
gioni_b, utilizator
Dreptul de servitute este un drept asupra bunului altuia (o explicaţie empirică, dar elocventă), faţă de drumul deţinut în cote părţi, care este un drept ân coproprietate.

X are un drept de trecere peste terenul lui Y în virtutea dreptului de servitute instituit în favoarea terenului lui X (fondul dominant) în sarcina terenului lui Y (fondul aservit).

În cazul drumului deţinut pe cote-părţi, X şi Y sunt coproprietari asupra acelui dreum, dreptul lor de a-l folosi fiind un atribut al dreptului de proprietate.

Cam asta e, pe scurt.
MULTUMESC. ACUM E TOTUL CLAR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)