avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... exercitarea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

exercitarea autoritatii parintesti

Anul trecut in Februarie am pierdut un proces de stabilire a programului de vizita minori in sensul ca o instanta de recurs a dat mai mult de cat sa cerut.Fosta sotie a vrut sa reduca programul de relatii personale cu minorele solicitand un program de zi(in clasica prima si a trei-a sambata din luna de la ora 10-19).In schimb nu a specificat nici in scris si nici oral in cadrul sedintei publice la care domiciliu sa se desfasoare acest program ce urma sa fie modificat.B-nteles,hotararea curtii de apel motivand ca minorele sunt prea mici(3 respectiv 1 an),a casat ambele hotarari care erau in favoarea mea,modificand in parte,stabilind ca programul de vizita sa se desfasoare la domiciliul fostilor socrii.X-(.In luna Mai 2012 am redeschis actiune pentru "exercitarea autoritatii parintesti"(potrivit N.C.C.) si stabilire a programului de vizita minori la domiciliul meu(in prima si a trei-a saptamana din luna incepand de vineri ora10 pana duminica ora 12) precum si vizitarea copiilor la camin o data pe saptamana(in saptamana a 2-a si a 4-a),motivand si proband totodata ca din cauza animozitatilor fostei sotii...ba mai mult a fostilor socrii,acest program nu se poate desfasura in conditii bune la domiciliu LOR!Solutia data de catre instanta de fond de aceasta data e:... "admite in parte actiunea reclamantului...exercitarea autoritatii parintesti sa fie in comun.. jumatate de ora la sfarsitul programului de la camin,intr-una din zile din a 2-a si a 4-a saptamana din luna,precum si permisiunea de a participa la oricare din festivitatile organizate ocazional,iar in cadrul relatiilor personale cu cele doua minore obliga parata sa permita atat reclamantului cat si bunicilor paterni vizitarea la domiciliul minorelor ...cu obligatia achitarii sumei de 4 sute de lei reprezentand cheltuieli de judecata catre parata.Pronuntarea a fost pe data de 23 Ian.a.c.,momentan n-am primit comunicarea motivata.Intrebarea mea e cum as putea ataca o asemenea sentinta?....din moment ce exercitarea autoritatii parintesti e mai in comun pentru fosta sotie...?!#-oImediat,inainte de pronuntare aceasta a retras definitiv fetitele de la camin si a inscris-o doar pe cea mare(in vartsa de 5 ani) la o gradinita din comuna ei,fara acordul meu.Intentionez sa obtin o hotarare definitiva si irevocabila prin care sa pot prelua la domiciliul meu macar 4 ore in prima si a 2-a sambata din luna.Deasemenea nu sunt de acord cu cheltuielile de judecata,n-am solicitat cheltuieli si nici nu reprezint culpa procesuala.Pot sa cer instantelor superioare sa judece sub aspect de incident sau eroare juridica hotararea luata de CURTEA DE APEL?Am impresia ca mi s-a legat o tinichea de coada...faptul ca trebuie sa-mi vizitez fetitele doar in prezenta fostei sotii.Mentionez ca sunt un tata exceptional pentru copii si am avut o relatie buna cu minorele,am dovedit asta in toate etapele parcurse!Astept raspuns de la profesionisti,mutumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:32, 26 Februarie 2013
Pe 1 Octombrie 2011 a intrat in vigoare N.C.C.>(pe 3 octombrie am avut primul termen la TRIBUNAL),adevarat ...n-am avut aparator...insa ACEASTA INSTANTA trebuia sa se "autosesizeze" cu privire la prevederile noului cod civil??_potrivit caruia sa se dispuna "exercitarea autoritatii parintesti" in comun??? eu cred ca da ,(rog rasp.)Exista un text de lege la acea data,care sa puna cap la cap cele doua coduri? eu cred ca da,(rog rasp.)!Desigur...apelul a fost respins,pe alte considerente,ok!<insa nu s-a facut nici o referire la noua schimbare N.c.c.in cadrul etapei procesule!!IAcelasi inconvenient ulterior si in fata C .de A.,(insa nici de aceasta data nu s-a tinut cont de implementarea N.C.C.)...ma rog aici e marea problema,adica:( s-a dat ceea ce nu s-a cerut),fiind o hotarare definitiva si "IREVOCABILA",...totusi.pe mine dupa care lege m-ati judecat?Inteleg...legea nu "retroactiveaza"...asadar am redeschis actiune pe fond,ptr." exercitarea autoritatii parintest"i si stabilire a programului de vizita minori...dar cu (ceea ce s-a dat mai mult decat s-a cerut cum ramane?...desi am fact referire,pe fond la "vechiul"dosar!!)...adevarat e... "caminul e un fel de gradinita mai veche", insa teapa lui "Tepes e un fel de instanta MAI VECHE"!...Cu stima va respect,va multumesc pentru pledoarie D-nelor AVOVAT!!!!
Nu, nu trebuia, numai daca partile cereau si erau de acord se aplica noul cod.
Ce vreti sa spuneti cu pusul codurilor cap la cap...

Oricum, sunt foarte multe lucruri pe care nu le inteleg din discursul dv. si ma tem ca asta ar fi un motiv care a contribuit la pierderea primului dosar.
Va rog, consultati un profesionist, ascultati-l si faceti impreuna un programd e vizitare bun ca sa nu veniti peste inca 2-3 ani ca nu se respecta programul!!!
Privitor la domiciliul fetelor, daca nu aveti dovezi clare de neingrijire, abuz etc., situatia actuala va ramane pe mai departe.
Odata cu divortul instantele vor hotara si capetele accesorii ale acestuia*incredintarea minorilor*,*numele purtat dupa divort*,*pensie de intretinere*...si *stabilirea programului de vizita*...toate acestea s-au judecat inainte de intrarea in vigoare a a N.C.C.,in luna Mai!Impotriva sentintei civile a declarat apel in termen (apelanta),,,in contradictoriu cu subsemnaul,criticand doar programul de vizita minori, asadar pe 3 Octombrie am avut primul termen pe rolul unei instante superioare in Tribunal...eram in plina etapa procesuala,dar se schibase legea intre timp!CINE trebuia sa ceara aplicabilitatea NOULUL COD CIVIL?PARTILE??ADICA ...trebuia sa fim de acord cu ce...anume ?Dar nici o instanta nu te intreaba daca esti de *acord* cu schimbarea legii,legea se aplica!NU? Atunci...la judecatorie cum s-au judecat procesele pentru cazurile in care actiunile similare au fost deschise in luna Mai sau... Iunie(data la care nu intrase in vigoare N.C.C.) si au avut ca termene de judecata la data...3 Octombrie?Cu care cod au fost judecate acesle procese...cu cel vechi sau cu N.C.C.???Va rog din suflet sa nu-mi ocoliti raspunsul la cea din urma intrebare!VA MULTULTUMESC!!
Nu va mai cramponati de lucruri trecute, nu va ajuta. Sa va raspund la nelamuriri inseamna pagini de explicatii despre aplicarea legii in timp, mergeti la o consultatie, oricum nu vad sa va luati fetele fara un avocat, deci oricum tot acolo ajungeti.
Daca actiunea dvs a fost introdusa inainte de intrarea in vigoare a NCC, atunci s-a judecat pe legea veche, chiar daca intre timp a intrat in vigoare un nou cod.

O actiune introdusa dupa 01.10.2011 se judeca pe noul cod.

Hotararea CA nu are putere de lucru judecat in privinta programului de vizitare, acesta putand fi modificat daca sunt schimbari majoare fata de ceea ce a avut in vedere instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minori-exercitarea autoritatii parintesti radu3737 radu3737 Buna seara!Sunt divortat din luna mai 2011.Prin cererea reconventionala am solicitat in mod concret un program de vizita minori(in prima si a trei-a saptamana ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor-exercitarea autoritatii parintesti radu3737 radu3737 Buna ziua,va multumesc anticipat penru raspunsul dv.!Am primit de curand citatie pentru \"majorare pensie intretinere\"pt. minori,termen 25 Mai.Intentionam sa ... (vezi toată discuția)
Cum promovez o ordonanta presedintiala dupa fond? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Dupa un proces crunt cu fosta sotie, am obtinut un program extins de vizitare pentru fiul meu in varsta de 7 ani, precum si dreptul de exercitare ... (vezi toată discuția)