avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... poti fugi de un proces?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

poti fugi de un proces?

Buna ziua,
Pe scurt cazul este urmatorul. Am dat mita instructorului de la scoala de soferi pt a lua examenul practic.Am recunoscut fapta inainte de inceperea urmaririi penale , caz in care nu mi se mai aplica alta sanctiune decat amenda si eventual retinerea permisului.
Eu maine ma mut ca rezident in Spania ( cu tot ce am si apartamentul care-l detin sper sa-l vand cat mai curand , deci nu ma mai leaga nimic de Romania ) pt 1-2 ani si azi am primit recomandata care banuiesc ca este chemare la proces.
Ce recomandati? Sa ridic scrisoarea si sa ma prezint, sa n-o ridic si sa dau uitarii cazul ca oricum banuiesc ca nu-si bat capul sa ma gaseasca in spania sau pot explica situatia ca nu-mi permit sa vin din spania pt proces?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:40, 24 Februarie 2013
Din cate stiu, citatiile trimise de instanta de judecata nu sunt expediate cu aviz de confirmare de primire ci cu un formular pe care-l completeaza factorul postal si pe care il semneaza destinatarul, urmand a fi depus la dosarul cauzei pentru a se dovedi indeplinirea procedurii de citare.
Daca cel citat nu este gasit la domiciliu, factorul postal afiseaza citatia si completeaza formularul cu mentiunea "afisat", care ajunge la dosar, considerandu-se indeplinita procedura de citare.
In concluzie, nu cred ca scrisoarea recomandata contine vreo citatie la instanta...
Pe de alta parte, daca plecati din tara, procesul in care sunteti invinuit/inculpat continua si puteti fi condamnat in lipsa.
Cel mai bine este sa discutati cu un avocat specializat in penal.
[ link extern ] /

buna, daca ti s-a deschis deja proces poti intra pe acest site si sa verifici. intra pe harta la judecatoria unde crezi ca te-au chemat in judecata. asa vei sti daca este citatie sau nu ceea ce ai tu in recomandata. insa este foarte probabil sa nu fie citatie deoarece asa cum a mai spus cineva, citatiile nu vin recomandate.
Da, citatia vine in cutia postala.
Nu se face prin scrisoare recomandata.
Se poate verifica si pe portalul instantelor de judecata.

Fuga de proces insa nu ajuta.
Va poate extrada din Spania dupa ce va va localiza si identifica daca veti fi condamnat cu executare ceea ce constituie o regula in cazul judecarii persoanei in lipsa.
Este simplu sa va prezentati la proces si sa va aparati in functie de circumstante decat sa riscati sa ajungeti la inchisoare pentru ca nu v-ati prezentat la proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar 05111999 05111999 sunt intr-un proces de partaj judiciar . Unul dintre frati plecat in Spania nu vrea sa deschida usa la factorul postal si este avizat ca in termen de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Probleme cu citatia. Just-drept Just-drept Zilele trecute, am primit o citatie de a ma prezenta la postul de politie. Citatia mi-a fost adusa acasa si predata unui membru de familie caci eu nu ma aflam ... (vezi toată discuția)
Modul de citare stefania_ stefania_ Buna seara. Intr-un dosar de fals si uz de fals s-a efectuat o expertiza grafoscopica la Cluj(LIEC) care spune ca semnatura nu apartine ... (vezi toată discuția)