Pe mine ma interesa in cazul concedierii colective: si, asa cum spunea un domn Mihai pe acest site nu se retine somaj nici pentru angajat, nici pentru angajator si automat contributia la fondul de garantare (raspunsul l-am primit la fel si de la doamnele care ne fac controlul de la finante si care au spus ca foarte multi fac confuzia intre plati compensatorii platite din fondul de somaj si salar compensatoriu platit din fondul de salarii) - definitia platilor compensatorii e data de OUG 98/1999 art. 28, conditiile de acordare, art. 29, iar cuantumul ei este dat de art. 32 alin 1
In cazul concedierii individuale nu pot sa spun sigur de somaj, dar cu siguranta se retin toate celelalte contributii.
Din cate stiu salariu compensatoriu acordat in cazul concedierii nu se plateste in nici un caz din fondul de somaj ci din fondul de salarii al firmei!!
Nu este exceptat de la nici o contributie bugetara, facand parte din fondul de salarii se trateaza ca orice suma salariala.
Se plateste pe acelasi stat de plata odata cu ultimul salariu al persoanei !
Potrivit Normelor Metodologice din 20 feb 2002 (de aplicare a legii 76/2002 ) la art 14 alin 2 lit e : nu se retine somaj.
Art. 14
1)Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege, constituit, după caz, din următoarele elemente:.................................. etc
(2)Nu se includ în baza de calcul prevăzută la alin. (1) sumele reprezentând:
a)prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
b)diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer;
c)drepturi de autor;
d)participarea salariaţilor la profit;
e)compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor;
f)veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 19 din lege, dar încasează venituri ca urmare a faptului că au deţinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.
Se retine impozit si CAS. Nu se retine somajul si CASS(sanatate). Dupa parerea mea nu exista deosebiri intre concedierea individuala si cea colectiva dpdv fiscal si al contributiilor.
Se datoreaza:
-Impozit salarii- ca venit asimilabil salariului HG 44/2004
-Contributie de asigurari sociale de stat Ordin 340/2001, modif prin Ordin 1019/2007 - Cap A II pct.18
Nu se datoreaza:
-Contributie de asigurari pentru somaj HG 149/2008 Art.14(2)
-Contributia de asigurari sociale de sanatate Legea 95/2006 Art.257 (6)
Intradevar, cum s-a amintit, scutirea de impozit pe venit conform art. 55 alin. 4 lit (j) din Legea 571/2003 Codul Fiscal, nu este aplicabila in cazul societatilor comerciale private deoarece legislatia fiscala deosebeste sumele reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale - in speciale din sursele financiare constituite in cadrul bugetului asigurarilor pentru somaj de compensatiile banesti acordate din fondurile angajatorului, scutirea de impozit aplicandu-se doar asupra primelor(de fapt nu se mai aplica deloc, deoarece OUG 98/1999 a fost modificata prin lege, efectele ei restrangandu-se doar asupra societatilor si regiilor enuntate in anexa)
legea 95/2006 face referire la venitul lunar de completare si platile compensatorii
De unde stim ca venitul lunar de completare e unul si acelasi cu salariul compensatoriu platit din fondul de salarii?