avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... impozite salariu compensatoriu concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

impozite salariu compensatoriu concediere individuala

buna seara!ce retineri se fac la plata unui salariu compensatoriu la concedierea individuala?plata lui se face in luna cand expira contractul sau in perioada urmatoare expirarii contractului?se face stat de plata?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 14:25, 17 Aprilie 2009
Irmuresan a scris:

legea 95/2006 face referire la venitul lunar de completare si platile compensatorii
De unde stim ca venitul lunar de completare e unul si acelasi cu salariul compensatoriu platit din fondul de salarii?



art 257 (6) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.

Avem o disjunctie logica "sau". Nu intru in alte amanunte.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Instantlife, utilizator
Cateva mesaje mai sus am spus mai sus ca platile compensatorii (platite din fondul de somaj) nu sunt acelasi lucru cu salariul compensatoriu (platit din fondul de salarii) prevazut, si ca, de la Finante mi-au spus ca foarte multi fac aceasta gresala, confundand cele doua notiuni. Ma gandeam ca poate va referiti la venitul de completare .. ca stiti vreo lege care defineste acest concept si e acelasi cu salariul compensatoriu, dar daca va refereati la "plati compensatorii" atunci nu ma ajutati.

Mai mult,
Art 55 din Codul Fiscal spune la alin. 4 lit j : prevede:
(4)Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, în întelesul impozitului pe venit:

j)sumele reprezentând platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, precum si sumele reprezentând platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la încetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;

... de aici ar rezulta ca nu se retine nici impozit - ceea ce nu e adevarat pentru ca se retine (fapt confirmat de Min. Fin)

... si sper ca logica ...
D-na, reiau ce am scris mai sus referitor la art 55 CF:

"Intradevar, cum s-a amintit, scutirea de impozit pe venit conform art. 55 alin. 4 lit (j) din Legea 571/2003 Codul Fiscal, nu este aplicabila in cazul societatilor comerciale private deoarece legislatia fiscala deosebeste sumele reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale - in speciale din sursele financiare constituite in cadrul bugetului asigurarilor pentru somaj de compensatiile banesti acordate din fondurile angajatorului, scutirea de impozit aplicandu-se doar asupra primelor(de fapt nu se mai aplica deloc, deoarece OUG 98/1999 a fost modificata prin lege, efectele ei restrangandu-se doar asupra societatilor si regiilor enuntate in anexa)"
Multumesc. Asta stiam deja.
Nu ati inteles ce vreau sa spun, de doua ori, asa ca o las balta.
Instantlife a scris:


art 257 (6) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.

Avem o disjunctie logica "sau". Nu intru in alte amanunte.


art. 257(6) se citeste in felul urmator (in cazul platilor compensatorii):
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra (...) platilor compensatorii potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii - Vezi OUG 98/99

Prin urmare asupra sumelor acordate de angajator
reprezentand salarii compensatorii, plati compensatorii sau orice alte denumiri prevazute in CCM se datoreaza:
1 La angajator: CAS, CASS, fond concedii medicale, fd de ris si accidente, comision ITM, fond persoane cu handicap (unde e cazul)
nu se plateste: somaj si fond garantare

2. La angajat: CAS, CASS, Impozit
nu se plateste somaj.

Alte discuții în legătură

Taxe pentru salariu compensatoriu ContSters47405 ContSters47405 Pentru salariul compensatoriu firma este obligata sa plateasca contributii la stat? (vezi toată discuția)
Plata compensatorie lucya lucya buna ziua! as dori sa aflu daca as putea beneficia de plata unui salariu compensatoriu, in conditiile in care, lucrez la un notariat, ca singur angajat, si ... (vezi toată discuția)
Retineri salarii compensatorii dan_nicolae dan_nicolae buna, va rog sa imi spuneti ce retineri se fac pentru salariile compensatorii acordate ca urmare a deciziei de disponibilizare a angajatilor prin desfiintarea ... (vezi toată discuția)