avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata drepturilor salariale dupa reincadrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata drepturilor salariale dupa reincadrare

Buna dimineata. Avem un salariat care a fost concediat in baza art.65 din Codul Muncii, avand in vedere desfiintarea locului de munca. Acesta a actionat unitatea in judecata solicitand anularea deciziei de concediere, reincadrarea pe post si plata tuturor drepturilor salariale de la concediere si pana la reincadrare, precum si acordarea bonurilor de masa.
Salariatul a obtinut hotarare definitiva si irevocabila si a depus o cerere la institutie prin care solicita reincadrarea si plata drepturilor cuvenite.

Cum se procedeaza in acest caz, avand in vedere ca postul ei nu mai exista in organigrama si cum se face plata?

Mentionez ca, pe perioada litigiului a fost angajata la o alta unitate. Stiam ca atunci cand lucrezi in alta parte pe parcursul litigiului , unitatea care a fost obligata la reincadrare unei foste salariate achita doar diferenta dintre venitul avut la unitatea care reincadreaza si cel avut in perioada in care a lucrat in perioada litigiului.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liciu Melu , Consilier juridic 14:47, 23 August 2010
Potrivit Legii nr.168/1999, art. 83 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda.
Art. 84 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an ori cu amenda.

In acxest sens, se dispune reincadrarea fostului salariat si plata drepturilor salariale restante. Din moment ce instanta de judecata a anulta decizia de concediere, asta inseamna ca desfiintarea postului a fost facuta nelegal si, prin urmare, postul nu a fost desfiintat.
Pe baza cererii fostului salariat se dispune plata salariilor, atasand la cerere copie de pe hotararea judecatoreasca.
Rog moderatorii sa stearga! Imi cer scuze!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Eu raspund doar unei singure chestiuni, in rest va vor raspunde colegii mei specializati in acest domeniu:

Daca instanta nu a dispus, prin dispozitiv, si reinfiintarea postului (la cererea reclamantei, bineinteles), hotararea nu-i serveste acesteia la nimic. Comunicati-i, in scris, ca o veti angaja cand va exista un post corespunzator!

Parerea mea!

Din mesajul initial postat reiese ca instanta a decis reincadrarea pe post. Prin urmare, eu sunt de parere ca reincadrarea se va face pe acel post, intrucat opereaza restitutio in integrum (repunerea in situatia anterioara).
Mi-am dat seama si eu ca speculez prea mult fara a fi specializata in domeniu, dar era prea tarziu, apasasem deja "publica mesaj".
In acest domeniu, in mod evident pentru mine, nu este cazul sa va contrazic!
elis a scris:

Potrivit Legii nr.168/1999, art. 83 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda.
Art. 84 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an ori cu amenda.

In acxest sens, se dispune reincadrarea fostului salariat si plata drepturilor salariale restante. Din moment ce instanta de judecata a anulta decizia de concediere, asta inseamna ca desfiintarea postului a fost facuta nelegal si, prin urmare, postul nu a fost desfiintat.
Pe baza cererii fostului salariat se dispune plata salariilor, atasand la cerere copie de pe hotararea judecatoreasca.

Este suficient sa se ataseze cererii de reincadrare numai copia legalizata a dispozitivului? (Hotararea nu s-a redactat inca, iar asteptarea comunicarii il dezavantajeaza pe salariat)

Alte discuții în legătură

Reintegarea refuzata Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata o problema des intalnita: -se emite decizia de concediere unui angajat cf. 65 CM - angajatul o contesta si castiga in fond. - la cateva ... (vezi toată discuția)
Care este conditia de reintegrare a unui angajat dupa ce instanta a anulat concedierea? ContSters83715 ContSters83715 Un angajat pe care l-ati concediat obtine in instanta anularea concedierii. Existand o decizie judecatoreasca in acest sens, sunteti obligat sa il ... (vezi toată discuția)
Alte drepturi banesti? justice123 justice123 Firma care a pierdut procesul cu mina isi calculeaza salariul restant fara sa includa perioada de suspendare cu care a inceput concedierea, si pentru care n-am ... (vezi toată discuția)