Tatal meu a depus cerere de despagubire la Legea 10/2001 pentru un teren + casa. Casa nu mai exista, a fost demolata de pe vremea comunistilor iar terenul banuiesc ca a fost vandut de catre stat catre mai multe persoane care l-au impartit, unii au facut gradina, altii au cale de access catre casele construite.
Cererea a fost depusa in termen, si au fost depuse acte doveditoare, dar nu toate copiile au fost legalizate.
Acum am primit dispozitia primarului de respingere a cererii, deoarece nu au fost depuse acte originale sau copii legalizate.
In dispozitie se precizeaza ca aceasta poate fi atacata la tribunal in termen de 30 de zile.
Cum trebuie procedat ? Ce hartie trebuie sa depun la Tribunal ?
Actele doveditoare sunt cele din art 23.1 din Normele Metodologice, iar cei care v-au solutionat trebuiau sa va solicite copii legalizate, conf art 23.3. Depuneti tot ce aveti conform legii: acte de proprietate ale autorilor, acte de carte funciara, certificate de mostenitor, (acte de stare civila), istoric de rol fiscal, declaratie pe proprie raspundere ca nu ati primit despagubiri, etc.
cereti sa vi se recunoasca calitatea de persoana indreptatita conform legii 10/2001, sa vi se restituie in natura imobilull sau daca nu e posibil in sa vi se restituie in echivalent
Va multumesc pentru precizari.
Imobilul nu mai exista, a fost daramat.
Terenul aferent banuiesc ca a fost vandut de catre stat celor care si-au consruit case in zona, cred ca o parte din teren se afla si sub casele actualilor proprietari.
am urmatoarede documente:
1.contractul de vanzare cumparare al imobilului pe numele matusei mele (necasatorita, fara copii)
2.un certificat de la notariatul de stat emis prin 1967, prin care se previzeaza ca proprietar e Statul Roman dar ca fostul proprietar matusa mea, a fost expropriat prin decretul nr .../1963
3.certificat de calitate de mostenitor (tatal meu unic mostenitor)
4.declaratie doi martori
5.de la cartea funciara am obtinut:
a) adresa de la Consiliul Local prin care se cere exproprierea
b) planul de situatie aferent
c) adresa de na Notariatul de stat prin care se intabuleaza dreptul de proprietate pe statul roman
d) evaluarea imobilului si a terenului la valoarea de 9063 lei (06.06.1963)
e) dispozitie de plata pentru suma de 727 lei
Exproprierea este o alta institutie. Nationalizarea sau preluarea abuziva presupune luarea fara un titlu legal de catre stat si fara o justa plata. Si in legea 10/2001 se dau exemple de legi abuzive: (art 2), Decret 92/1950, Lg 119/1948.
Exproprierea are alte reguli. Sigur ca trebuia facuta legal, adica relativ la legile din 1963. In principiu exproprierea presupune o cauza de utilitate publica (se va construi un drum, un bloc, etc.) si cu o justa plata. Trebuie vazut Decretul respectiv, trebuie vazut ce s-a construit acolo de utilitate publica. Dupa cate vad suma data ptr. imobil casa si teren pare f mica, deci nu cred ca suntem in situatia justei plati. In principiu ce acte ati depus sunt bune, poate si un istoric de rol fiscal era util.
Au existat cazuri cand s-au preluat de stat dar fara o justa plata, ceea ce iar este abuziv. Au existat cazuri cand dupa expropriere nu s-a mai construit ce se voia a se construi si chiar daca se demolase casa trebuia innapoiat terenul fostului proprietar, ceea ce nu s-a intamplat.
Daca Comisia de legea 10/2001 a motivat respingerea notificarii pe lipsa actelor legalizate, le veti depune si e in regula, daca insa ei citind actele dvs. au motivat si altfel respingerea, trebuie citita cu atentie Dispozitia. Si trebuie vazute actele de expropriere.
De ce s-au dat doar 727 lei daca s-a evaluat la 9063 lei imobilul? Si apoi trebuie vazuta evaluarea.
Eu va spun generalitati, speta exact se pricepe cel mai bine cand se citesc actele.
Buna ziua,
Intre timp am castigat procesul precum si recursul cu primarul/consiliul local
Ce trebuie sa fac mai departe ?
Nu ar trebui comisia locala sa inainteze dosarul mai departe in urma hotararii judecatoresti ?
A trecut deja vreo 2 luni de la recurs.
Intre timp am castigat procesul cu Primarul/Consiliul local.
Ei au facut recurs la Curtea de apel.
Am castigat si recursul.
Asta s-a intamplat prin octombrie 2014.
De atunci nu am mai primit nici o veste de la comisia locala.
Ce trebuie sa fac?
Decrete din 1941
golanski
Buna ziua,
Nu stiu daca e sectiunea potrivita dar am foarte mare mare de ajutor si sper sa il primesc...
Am un teren pe care CFR-ul nu vrea sa mi-l restituie ... (vezi toată discuția)