avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta de plata sau Cerere cu valoare redusa?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta de plata sau Cerere cu valoare redusa?

Buna ziua,
Am efectuat prestari servicii transport pentru o firma.Exista contract de pretari servicii transport, Scrisoarea de transport confirmata , factura ( 5500 lei) si confirmarea de primirea a acesteia . Ce cale este mai potrivita? Ordonanta ( Titlul IX din NCPC) sau Cererea cu valoare redusa? Cu ce valoare timbrez?
Va multumesc.
DecaLex a scris:

Cerere cu valoare redusa caci este pana in 10000 de lei. Cu privire la taxa de timbru nu stiu nu se prevede nimic in legislatie. Poate dupa ce va vine citatia ne spuneti si noua care e valoarea taxei de timbru



cererile de valoare redusă, soluţionate potrivit procedurii speciale prevăzute de titlul X al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se timbrează cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 2.000 lei, şi cu 150 lei, pentru cereri a căror valoare depăşeşte 2.000 lei.
Nu este vorba de transport international.

Dimpotriva, mi se pare mai rapida procedura la Ordonanta. Singurul neajuns, la prima vedere este ca, in cazul in care nu am dovada comunicarii somatiei potrivit art.1014 al.1, se va respinge cererea. Si personal, m-am lovit de cazuri in care debitorii refuzau corespondenta ( neridicand-o de la posta sau chiar intelegandu-se cu factorii postali).
Cred ca fiecare procedura prezinta avantaje si dezavantaje, acesta este si motivul pentru care este greu de stabilit ce cale trebuie urmata.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Timbrajul - potrivit art. 28 din titlul IV al Legii de punere în aplicare[15] a NCPC, în procedura cererilor de valoare redusã dacã valoarea obiectului acestora nu depãşeşte 2000 lei taxa de timbru este de 50 lei, iar dacã depãşeşte aceastã valoare, taxa de timbru este de 150 lei.
Atentie, procedura Cererii cu valoare redusa, conduce automat la evocarea fondului, diferenta intre aceasta si ordonanta de plata, este ca in cel de-al doilea caz, in situatia respingerii actiunii, avem posibilitatea formularii unei cereri pe drept comun, care implica argumentarea actiunii noastre, printr-o seama de probe, pe cand in situatia cererilor cu valoare redusa aceasta cale nu mai exista, hotararea avand autoritate de lucru judecat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soarta og 5/2001 si oug 119/2007 Mihaela Forogau Mihaela Forogau intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila duce la inaplicarea og 5/2001 si oug 119/2007? (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii? Imparatul Imparatul Am dat marfa la o societate care nu-mi plateste deloc si a trecut termenul stipulat in contract. Mai exista vreo modalitate acuma, gen somatie de plata ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante Bimpal Bimpal Buna seara! As dori sa stiu ce am de facut pentru a recupera banii datorati de o firma (clinica), contravaloarea unor servicii prestate pentru care s.au emis ... (vezi toată discuția)