Profesor care afirma in fata clasei, stiind ca sunt si romani prezenti, ca 90 % dintre cazurile de violenta impotriva femeilor, din judecatoriile spaniole sunt comise de romani si ecuatorieni, ca familiile care vin din est cu peste 20 de membri iar familia traditionala spaniola compusa din bunici, parinti, copii este destul de limitada
În opinia mea , o astfel de afirmaţie făcută de acel profesor, dacă a fost făcută gratuit şi nu făcea obiectul acelui curs pe care-l preda, dacă acea informaţie era irelevantă pentru cursanţi, din punct de vedere cognitiv , se poate interpreta ca fiind un act prejudiciabil pentru cursantul de origine română . Dacă el crede că poate dovedi faptul că fapta a avut loc aşa cum o prezintă, în sensul de a avea nişte martori de partea lui, şi dacă nu cumva o eventuală plângere ar putea avea ca efect o deteriorare a relaţiei dintre student şi şcoală, şi vorbesc aici de interesul studentului( în România cred că aşa ar fi , de pildă) , aş merge pe o plângere penală sau acţiune civilă şi aş solicita despăgubiri conssitente, plus scuze publice .
Buna seara .
Daca are dreptate sustinut de statistici legale ?
Rasism sau xenofobie este atunci cand afirmi despre o intreaga etnie ca este intr-un fel.
Marius Bote .
Profesorul nu este rasist ci xenofob, întrucât şi noi şi spaniolii/italienii suntem de rasă caucaziană (indo-europeni)...
În plus, el face şi o confuzie între etnii...
N-am văzut prea multe familii de români sadea să aibă 20 de membri şi absolut toţi să fie plecaţi în "grup compact" în Spania/Italia...
Organizarea familiei de etnie română este, de regulă, de 3 maxim 5 membri - însemnând părinţii şi copilul/copii...
Chiar sunt studii sociologice efectuate în România care atestă că familia tradiţională românească a trecut în ultimii 30-40 de ani de la un nucleu cu 4-5 copii, la cel cu 1 maxim 2 copii.
În plus, ai cerut să-ţi ofere şi ţie acel studiu, sau a spus că se bazează pe simpla observaţie personală...???
Eu cred ca nu este recomandat sa creem conflicte artificiale unde nu este cazul. Este o opinie personala care ar fi trebuit combatuta pe loc si fara patima. Ar fi trebuit intrebat profesorul respectiv: Sunt sigur ca Dvs, ca un profesor cu asemenea experienta, nu vorbiti nedocumentat si aveti in spate un studiu care certifica cele spuse de Dvs. Ati putea sa ne prezentati mai pe larg documentul de unde ati preluat aceste date si informatii?
Probabil NU ar mai trebui date raspunsuri pe un caz in care nu exista suficiente detalii.
Este exact ceea ce ma supara pe mine in viata reala (am o amenda de circulatie in care nu este descrisa fapta, dar instantele judeca fara sa aiba o imagine reala a presupusei incalcari).
Am primit un PM de la initiatoarea topicului, din care citez "Stiu ca nu pot face nimic pt ca e profesor de Penal." ..prin urmare, dand sfaturi fara a se cunoaste toate detaliile, mi se pare total aiurea. In PM mi s-au dat si niste linkuri (de pe siteul oficial al justitiei din Spania) privitoare la statistica infractiunilor/plangerilor din Spania, deci inclin sa cred ca respectivul profesor a citat (posibil cu putin exces de zel sau o jubilare launtrica) rezultatele unui studiu, asa cum am spus si in primul post: "Depinde ce materie preda, in ce context a afirmat cele de mai sus, daca e parerea lui personala, daca a citat rezultatele unui studiu, etc."
Interesant cum unii utilizatori s-au lansat in afirmatii fara sa cunoasca toate aspectele (exact cum face instanta care-mi judeca recursul la procesul verbal de contraventie, i hate that).
Prin urmare, avand in vedere ca respectivul era profesor la penal, si a citat dintr-un studiu al ministerului justitiei din Spania, iar in PM mi s-au dat aceste linkuri, nu cred ca este vorba de rasism (posibil o jubilare launtrica cum am spus mai sus). Cel putin, asta este concluzia care reiese din faptul ca respectivul este prof. de penal, si pdf-urile de pe siteul justitiei in care se arata procentele infractiunilor/plangerilor din Spania.
Data fiind lipsa mai multor detalii (raportul profesor-elev, mimica, tonul, contextul, talent pedagogic, etc), nu avem de unde deduce (fara dubii) daca e rasism sau nu, initiatoarea topicului, ea insasi studenta la drept, ar trebui sa stie singura raspunsul.
Divort
danielmaxim
Stimati domni, va scriu pentru ca am ajuns intr-un impas si doresc un sfat sau chiar o colaborare cu un avocat interesat de cazul meu. Sunt din Sibiu, dar in ... (vezi toată discuția)