avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Circumstanta agravanta - 3 sau mai multe persoane.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Circumstanta agravanta - 3 sau mai multe persoane.

Daca suntem 4 persoane care l-am prins pe unul in timp ce fura, insa doar eu l-am lovit, ceilalti doar m-au asitat, sa-mi tina spatele, atunci este sau nu circumstanta agravanta?
Depinde daca a fost complicitate.
Daca ceilalti au fost de fata dar singurul fapt imputat este ca nu v-au oprit nu consider ca exista coparticipare procesuala.
septembrie9 a scris:

insa doar eu l-am lovit, ceilalti doar m-au asitat, sa-mi tina spatele,


Si cu asta de mai sus cum ramane? Nu e complicitate?
Depinde cum ii tineau spatele.
Daca spre exemplu el il lovea si victima nu putea riposta deoarece sareau si ceilalti ar fi intr-adevar complicitate morala.

Daca ceilalti tineau la departe pe altii ca nu sa intervina si sa apere victima ar fi iarasi complicitate.

Daca ceilalti erau simplii spectatori si tineau doar de sase ca sa nu vada alta lume nu imi pare complicitate la aceasta infractiune.Adica ar fi fost complicitate daca ar fi fost vorba de furt in acest ultim caz dar nu si in caz de lovire si alte violente.

Mai depinde si ceea ce declara fiecare dintre acestia.
După părerea mea pentru complicitate este importantă poziția subiectivă a persoanelor respective. E destul doar ca ei să fi știut despre faptul că autorul are intenția de a executa lovirile și să-l asiste pe acesta chiar dacă nu au efectuat nici un act de executare.

„Complicitatea morală” despre care vorbiți (adică cineva care doar asistă la săvârșirea unei infracțiuni) și care nu este întradevăr pedepsibilă se poate reține doar dacă persoanele respective nu știau în prealabil că autorul va lovi victima.

Dacă ei știau de la bun început că autorul îl va lovi pe acel hoț, după părerea mea e complicitate. Faptul că „i-au ținut spatele” este în defavoarea autorului din acest punct de vedere.
Complicitatea morala se pedepseste din punct de vedere penal.

In astfel de cazuri nu se poate retine complicitatea decat daca au o contributie clara si indubitabil dovedita.
In astfel de cazuri nu se retine complicitatea dar depinde si ceea ce va declara fiecare dintre cei prezenti.
Daca vor avea avocati nu cred ca pot exista sanse sa se retina complicitatea.

Alte discuții în legătură

Sechestrare de persoana sau nu? taticu100 taticu100 Prinsi asupra faptului (furt ), 2 persoane au fost lovite si imobilizate de catre alte 2 persoane. Apoi au fost paziti ( retinuti cu forta) pana la venirea ... (vezi toată discuția)
Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Hoț bătut de păgubaș. lovire sau tâlhărie? robomax robomax daca am prins un hot la furat,l am batut i am luat scula cu care fura si adidasii,poate fi considerat talharie daca eu am retinut scula aia ca proba pentru ... (vezi toată discuția)