avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Litigiu/Frauda asigurare
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Litigiu/Frauda asigurare

Am cumparat o masina din Franta in baza unui contract de vanzare-cumparare. Dupa o saptamana de la vanzare, vanzatorul, respectiv cetateanul francez a reclamat autovehiculul furat le autoritatile franceze. Ca urmare, autovehiculul a fost introdus in bazele de date Interpol. Masina mi-a fost confiscata, in Romania la trecerea frontierei. S-a inceput un proces de neurmarire penala in Romania, care a durat un an de zile. Dupa aceasta perioada de un an s-a dispus o rezolutie prin care se decide neinceperea urmarii penale, masina imi revenea mie, impreuna cu cheile si certificatul de inmatriculare. Acum masina este in baza de date Interpol si nu o pot inmatricula in Romania.

1. Masina poate fi scoasa din baza de date Interpol doar pe baza acelei rezolutii de neincepere a urmarii penale?
2. Este nevoie sa deschid un proces in Franta/Romania pentru solutionarea litigiului intre mine si vanzator ?
3. Am nevoie de un avocat roman sau de unul francez?

Cel mai recent răspuns: Bogdan Marinescu , Avocat 12:50, 4 Martie 2013
Deci, acum ce ar trebui sa fac?
1. Banii i-am dat pe masina.
2. Nu o pot inmatricula ca este in bazele de date Interpol ca fiind furata.
3. Ce sa fac sa fie scoasa din bazele de date Interpol. Nu inteleg, am toate contractele de la proprietarul francez in original, semnate, nu este dreptul meu sa detin bunul, adica masina si sa o poot inmatricula? Nu am si eu drepturi? Cum sa procedez?
scuze, am descarcat si rezolutia lui bica si m-am lamurit, dvs sunteti desigur cumparator de buna credinta, problema actuala este cu societatea de asigurari din Franta, care pretinde ca a despagubit cetateanul francez. In prima faza trebuie sa formulati o plangere pe care sa o adresati societatii franceze de despagubiri, la care sa atasati rezolutia de neincepere a lui Bica si, amiabil sa rezolvati problema ( respectiv sa inteleaga conducerea societatii ca manevre de acest tip sunt cunoscute si organele noastre de cercetari penale nu au fost prinse in capcana ), in caz contrar provocati un litigiu impotriva acesteia si cereti si daune pentru imposibilitatea de folosire a masinii. Succes !

Avertisment moderator!

Stimat forumist, publicitatea, chiar voalată, este interzisă pe acest forum.

În acest sens, vă rog să aveti în vedere prevederile Regulamentului, care stipulează:

2.8. Nu este permisa reclama, in orice scop, fara acordul administratorului forumului. In aceasta categorie se includ si mesajele care mentioneaza datele de contact ale autorului mesajului. Orice mesaj care intra in aceasta categorie va fi sters fara preaviz, iar autorul poate fi avertizat sau banat. In cazul in care doriti sa faceti reclama in cadrul site-ului va rugam sa contactati administratorul.

Cu stimă,
moderator
Andrei Grigoriu

Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Am facut deja o plangere catre firma de asigurari din Franta. O atasez: 1. [ link extern ] /
2. [ link extern ] /
Atasez si raspunsul primit de la firma de asigurari Macif: [ link extern ] /
Ce sa fac acum? Am primit raspunsul pe 9 noiembrie 2012 parca. De atunci au trecut 4-5 luni nu am mai primit nimic.
Ati fundamentat foarte bine plangerea dvs, dar din pacate si raspunsul lor este corect, procurorul de caz din Franta urmeaza sa emita o rezolutie similara pe plan procesual penal cu cea primita in Romania de Bica. In acest moment ar trebui sa parcurgeti urmatoarele proceduri : 1. Sa va interesati de stadiul procesual al dosarului penal din Franta, cerere la care sa atasati toate documentele de mai sus cu explicatiile aferente; 2.sa initiati un proces in Romania in care sa solicitati sa se constate ca sunteti cumparator de buna credinta, exista autoritate de lucru judecat in civil, avand in vedere solutia din penal data in Roamania, adica va profita si sa dispuna instanta inmatricularea autovehicolului.
1. Va multumesc foarte mult. O sa fac o adresa catre Porcuratura franceza, sa imi comunice stadiul procesual al dosarului. Va tin la curent cand primesc raspunsul.

2."sa initiati un proces in Romania in care sa solicitati sa se constate ca sunteti cumparator de buna credinta, exista autoritate de lucru judecat in civil, avand in vedere solutia din penal data in Roamania, adica va profita si sa dispuna instanta inmatricularea autovehicolului."
In urma acestui proces se poate dispune doar inmatricularea în conformitate cu prevederile art. 21, alin. 3 din HG 1391/2006, numai dacă dispune instanța de judecată prin hotărâre sau parchetul care supraveghează cauza, nu si scoaterea alertei de furt nu?

Alte discuții în legătură

Masina achizionata - furata elandreea elandreea Buna, Acum un an de zile tatal meu a achizitionat o masina care s-a dovedit a fi furata. Nici in in acest moment nu am primit un raspuns. Persoana de la care ... (vezi toată discuția)
Masina furata b72wbd b72wbd in data de 05.11.2011 am achizionat un AUTO din Romania de la un cetatean roman care la randul lui a cumparat-o de la alt cetatean roman. masina este ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o mașină din franța care la rar s-a dovedit a fi furată, iar acum e imobilizată la sediul poliției. ce îmi recomandați, să încep demersurile în franța sau să aștept rezultatul aici? Speedx100 Speedx100 Buna seara, am cumpărat un automobil din Franța luna trecută , in urma încercării de a face RAR-ul a rezultat ca ea este furată, talonul care l-am primit ... (vezi toată discuția)