avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba si de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba si de preaviz

va rog sa-mi spuneti cit este perioada de proba respectiv preaviz si preaviz in caz de demisie? eu am pus la proba 15 zile si la preaviz 15 la fct de vinzator iar la controlul de la itm a spus ca incalc codul muncii.
in codul muncii la art 31 perioada de proba scrie maxim 90la fct de executie si max 120 la fct de conducere
despre preaviz normal (nu in cazul demisiei) nu am gasit nimic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 23 Mai 2013
Este o problema , in acest sens ... va fi cuvantul lor impotriva cuvantului angajatorului ...aceste tipuri de declartaii creaza neplaceri angajatorului daca sunt neveridice ...
O persoana a incheiat pe data de 15 aprilie 2013 un contract individual de munca .Contractul a fost incheiat pe o perioada de proba de 90 de zile, urmand ca ulterior sa fie prelungit.

Acum persoana respectiva vrea sa isi dea demisia inainte de terminarea perioadei de proba.As vrea sa stiu daca exista o perioada de preaviz si daca este , cate zile dureaza.
1. Nu are cum sa fie incheiat un astfel de c.i.m. .

Contractul a fost incheiat pe o perioada de proba de 90 de zile, urmand ca ulterior sa fie prelungit.


2. Ce fel de c.i.m. s-a incheiat? ... pe durata determinata sau nedeterminata?

3. Art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Asadar , termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz 14 zile calendaristice sau lucratoare??? vanda85 vanda85 Am o intrebare,preavizul in cazul demisiei este de 14 zile lucratoare sau calendaristice?Mai doresc sa aflu dc in preaviz ,este legal si pot solicita sa stau ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz și de proba Elena Micu Elena Micu Bună ziua,va rog sa ma lămuriți dacă este obligatoriu ca,contractul individual de munca sa conțină perioada de proba și care este perioada minima. La ... (vezi toată discuția)
Director economic angajat cu 2 ore Marinescu_And Marinescu_And As dori si eu sa stiu cat este perioada de proba pt. directorul economic angajat cu 2 ore la o intreprindere individuala si cat este perioada de preaviz in ... (vezi toată discuția)