Buna ziua! Am si eu o problema de lamurit. Daca am datorii la asociatie si vreau sa imi instalez apometre fara a avea posibilitatea de a achita integral datoria la asociatie, administratorul poate sa imi interzica montarea apometrelor pana la achitarea integrala a datoriilor? Exista undeva specificat acest lucru? Administratorul poate baga persoane in plus la plata fata de cei care sunt deja, fara a cere acest lucru persoana respectiva?
Ce legatura are montarea apometrelor cu plata debitelor? Niciuna.
Este un abuz al asociatiei, daca aceasta conditie este pusa in urma vreunei hotarari a AG sau a unei decizii a comitetului executiv.
Montarea acestora nu este un premiu pentru buna purtare, ci o necesitate pentru un proprietar cu drepturi egale cu ale celorlati.
Pentru recuperarea debitelor asociatia are la dispozitie masura de a chema restantierul in instanta.
Poate in viitor decid sa nu va lase sa intrati in bloc pana nu va platiti restanta!?!
Si, chiar asa, ce treaba are administratorul cu aceasta poveste?
Trecand peste faptul ca se discuta aici de administrator, ca ar trebui sa se discute cu presedintele... poate ca acelasi raspuns l-ar primi si de la presedinte, problema este conditionarea instalarii apometrelor de plata restantelor.
In anumite limite si cazuri concrete aceasta conditionare poate fi aplicata. Asa cum s-a amintiti mai sus, daca, de exemplu, asa s-a hotarat in adunarea generala, hotarare necontestata conform legii in 45 de zile..., proprietarul trebuie sa se conformeze. Apoi orice administrator sau presedinte trebuie sa incerce, sa determine, sa convinga proprietarii sa-si plateasca restantele iar debransarea, instalarea centralei termice, solicitarea unei adeverinte, instalarea apometrelor s.a.m.d. pot constitui prilejuri pentru a stinge debitele.
Sigur ca exista solutii de mijloc aproape intotdeauna si aici ar opera, de exemplu, un angajament scris al restantierului ca va achita debitele in baza unei esalonari stabilita de comun acord.
Astfel asociatia ar fi mai sigura ca va recupera debitele iar proprietarul ar plati in perioada urmatoare apa conform consumului real. Asta inseamna intelegere, corectitudine si multumire de ambele parti.
Eu nu inteleg care este legatura : montarea unor apometre cu debitul la asociatie? Confirm ca debitele locatarilor sunt marea problema a asociatiilor ,dar daca omul vrea sa isi monteze aceste apometre de ce nu poate? Cumva nu se mai poate sa ii tranteasca in lista diferentele de apa doar acestui locatar? Imi pare a santaj aceasta conditionare din partea asociatiei .Iti semnez actele d einstalare daca dai suma cutare .
Daca nu il lasi pe proprietar sa isi monteze contoare ca sa isi reduca cheltuielile cum crezi ca isi va plati debitele daca tu ca asociatie il incarci cu consum la pausal .
P.S.
Nu ar fi nici o legatura intre debite si contoare numai daca cineva are ceva de urmarit .
Pai sigur ca administratorul si presedintele au "ceva de urmarit" asa cum bine ati intuit.
Ei urmaresc sa incaseze banii de la restantieri pentru o buna gestionare a asociatiei in interesul tuturor membrilor asociatiei.
Sigur ca nu pot interzice omului sa-si monteze apometre dar pot incerca sa-l convinga sa-si plateasca debitele sau sa se angajeze macar ca le va plati intr-un anumit grafic.
Cu aceasta motivatie, cu acest rationament si in aceste limite, administratorul si presedintele acelei asociatii sunt de felicitat.
Alfel eu, in locul administratorului, l-as intreba pe restantier cam cu ce drept solicita el administratorului sa mearga sa-i sigileze apometrul, sa-l citeasca, sa-i calculeze s.a.m.d. daca acest restantier nu a platit la asociatie de 7 luni sau 17 luni si poate nu va plati in continuare!? Pai in acest timp furnizorii te prezeaza, apa patrunde prin terase, instalatia de apa nu se repara, subsolul este inundat, nu s-au platit la timp salariile femeii de serviciu, ale casierului, ale administratorului..., iar acestia sa munceasca pentru cineva care nu-si plateste ce consuma!?