avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentare membru sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentare membru sindicat

Bună ziua,

Rog respectuos un punct de vedere pentru următoarea speţă:

Anul trecut, organizaţia de sindicat a chemat angajatorul în judecată, depunând o cerere de chemare in judecată la sectia VIII conflicte de muncă TMB , având obiectul cauzei: drepturi băneşti.
Primul termen a fost fixat dupa 18 luni.
De menţionat că la vremea respectivă nu s-au depus împuterniciri de către membri de sindicat.
Având în vedere timpul foarte mare până la primul termen, o parte din membri de sindicat au ieşit la pensie ori s-au retras din sindicat.

Trebuiesc depuse împuternicirile până la primul termen şi întrebarea este următoarea:
Membri de sindicat care s-au retras în perioada de la data depunerii cererii pâna la primul termen, mai pot fi reprezenţaţi de către organizaţia de sindicat?
Dar cei care au ieşit la pensie?

În speranţa unor răspunsuri prompte, vă mulţumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
eduardvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 11 Martie 2013
Exact - asta o sa facem.
Problema ramane cu cei care nu mai sunt membri de sindicat si care la data depunerii cererii, vechea conducere nu le-a depus imputernicirile la dosar.
Ei sustin in continuare ca trebuie sa-i reprezentam, ca la data depunerii cererii erau membrii de sindicat.
Corect - erau membri la data depunerii cererii - dar nu exista nici o imputernicire la dosar.
Mai mult - nici nu mai vor sa mai intre in noul sindicat.
Atunci cum pot imputernici noua organizatie - daca ei nu mai au nici o calitate in organizatie?
eduardvl, utilizator
Luati legatura cu acestia si vedeti ce va spun .. alta solutie nu exista.
Tocmai asta este problema - ei nu vor sa intre în noua organizaţie de sindicat şi ne ameninţă că ne dau în judecată pentru că nu vrem sa-i reprezentăm în instanţă, atât timp cât au fost membri la data înregistrării cererii la tribunal.

Le-am comunicat că, odată ce nu au fost depuse împuterniciri la data înregistrării cererii de chemare în judecată, nu au cum să facă cereri de împuternicire acum, pe noua organizaţie de sindicat, atât timp cât ei nu sunt membri de sindicat.
Doream să ştiu doar dacă procedăm corect şi nu încălcăm vreun drept.
Mulţumesc foarte mult pentru răspunsurile prompte şi pertinente.
Trebuie sa le explicati faptul ca este nevoie de acea imputernicire in fata instantei.. intrucat se poate ridica exceptia lipsei calitatii de reprezentant al lor ...

Imputernicile se fac pe vechea organizatie , intrucat actiunea este pe vechea organizatie si nu pe noua ... asa mi se pare corect si legal.
Vechea organizatie, nu mai are membri, nu mai are birou executiv, nu mai are consiliu sindical, nu mai are preşedinte - într-un cuvânt nu mai există.

Noi am făcut o cerere de modificare, ce urmează să o depunem împreună cu împuternicirile - prin care arătăm că suntem o nouă organizaţie (avem hotarare judecatoreasca pentru noua conducere, noul statut, etc., şi normal că şi împuternicirile se vor face pe noua organizaţie.

Sincer, nu prea ştiu cum putem face împuterniciri pe vechea organizaţie - atât timp cât aceasta nu mai există.
eduardvl, utilizator

Alte discuții în legătură

Revocare din functie lider de sindicat etta etta care este procedura pentru revocarea din functie a liderului de sindicat? noul lider va trebui sa depuna in instanta cerere pentru reprezentativitate? cum se ... (vezi toată discuția)
Neclaritati procedura cugetatorul cugetatorul Va salut . Sunt un membru nou , imi place ideea de forum si activez pe cateva in domenii diferite. Imi place ca iti poti exprima neclaritatile , ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)