avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentare membru sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentare membru sindicat

Bună ziua,

Rog respectuos un punct de vedere pentru următoarea speţă:

Anul trecut, organizaţia de sindicat a chemat angajatorul în judecată, depunând o cerere de chemare in judecată la sectia VIII conflicte de muncă TMB , având obiectul cauzei: drepturi băneşti.
Primul termen a fost fixat dupa 18 luni.
De menţionat că la vremea respectivă nu s-au depus împuterniciri de către membri de sindicat.
Având în vedere timpul foarte mare până la primul termen, o parte din membri de sindicat au ieşit la pensie ori s-au retras din sindicat.

Trebuiesc depuse împuternicirile până la primul termen şi întrebarea este următoarea:
Membri de sindicat care s-au retras în perioada de la data depunerii cererii pâna la primul termen, mai pot fi reprezenţaţi de către organizaţia de sindicat?
Dar cei care au ieşit la pensie?

În speranţa unor răspunsuri prompte, vă mulţumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
eduardvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 11 Martie 2013
Haideti sa ne intelegem ... vechiul sindicat a fost radiat sau s-a schimbat denumirea doar si actele lui ?
Din pacate, vechiul sindicat era in semi-legalitate. Nu avea CIF, conturi, nimic. Astea s-au aflat dupa ce s-a depus cererea la tribunal. De aceea nu s-au depus la acea data si imputernicirile, pentru ca presedintelui sindicatului de la acea vreme ii expirase mandatul cu un an in urma si nu se facusera alegeri. Dupa alegeri, a iesit o noua conducere iar in adunarea generala s-au luat deciziile de a se modifica statutul, s-a creat rof-ul, s-a schimbat numele sindicatului. Dupa ce s-a emis noua hotarare judecatoreasca s-a inregistrat la fisc, se tine contabilitate, s-au deschis conturi, s-au facut stampile etc.

Deci, sindicatul vechi nu a fost radiat - dar nici nu prea există din punct de vedere legal. Exista doar o hotarare judecatoareasca de la data infiintarii (sfarsitul anilor 1990) si inca una de modificare a conducerii in anul 2009 in conditiile in care se stipula, in vechiul statut, ca alegerile sa aiba loc o data la 2 ani. :D
Cererea la tribunal privind drepturile salariale a fost depusa in anul 2012.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
eduardvl, utilizator
De la avocatul nostru am primit urmatorul raspuns:
"Nu mai pot fi reprezentati de sindicat, insa pot sa-si aleaga domiciliul procesual tot la sediul sindicatului".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz, ar trebui sa se reprezinte singuri sau prin alt mandatar ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare din functie lider de sindicat etta etta care este procedura pentru revocarea din functie a liderului de sindicat? noul lider va trebui sa depuna in instanta cerere pentru reprezentativitate? cum se ... (vezi toată discuția)
Neclaritati procedura cugetatorul cugetatorul Va salut . Sunt un membru nou , imi place ideea de forum si activez pe cateva in domenii diferite. Imi place ca iti poti exprima neclaritatile , ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)