avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot fi dat in judecata pentru neplata fondului de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot fi dat in judecata pentru neplata fondului de reparatii de anul trecut?

Buna ziua si numai bine!
Am si eu 2 intrebari

Fondul de reparatii de la bloc a fost stabilit de catre comitetul executiv, nu de adunarea generala, cum ar fi fost legal, de aceea nu am platit pe cel stabilit pe anul trecut, oricum nu s-a consumat, nu s-a facut nimic din banii aia, ii ruleaza smecherul de administrator.

1. Pot fi dat in judecata pentru neplata acestui fond de reparatii daca intretinerea am platit-o?
2. Daca s-a stabilit pentru anul trecut, e legal sa se mai incaseze si anul acesta fondul de reparatii de anul trecut in lipsa unei decizii pe 2013 a adunarii generale a membrilor asociatiei de proprietari?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:45, 29 Aprilie 2013
Iata ce se scrie in Legea 230/2007:
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.


Asadar comitetul propune acest fond, iar proprietarii in AG sunt obligati sa aprobe.
Se poate discuta asupra cuantumului, dar asta e o alta problema.

Interventie moderator
Vreti sa va raspunda numai avocatii?
Intrand pe acest forum, al carui Regulament va rog sa-l cititi, va asumati si raspunsuri primite de la persoane care nu sunt avocati.
Forumul nu este birou de consultanta avocateasca. E un aspect pe care trebuie sa-l stiti de-acum inainte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
elga50, moderator
Ati redat din lege si degeaba, tot nu ati inteles. Nu proprietarii au stabilit cuantumul fondului ci comitetul, de capul lor. Daca nu su fost cheltuiti pe reparatii ce trebuia sa se intample cu ei? Am intrebat daca sunteti avocati ca sa stiu cite spete ati avut de acest gen. ati dat in judecata si ati cistigat pe cineva cu intretinerea la zi dar fara plata fond reparatii? Nu cred. Mersi pentru efort si implicare.
Comitetul executiv stabileste cuantumul fondului de reparatii (ca si a celorlalte fonduri), asa cum se poate citi negru pe alb in citatul postat mai sus. In adunarea generala se discuta, se redimensioneaza daca este cazul, dar este obligatoriu ca proprietarii sa aprobe un fond de reparatii in adunarea generala.
Sumele inca necheltuite din fondul de reparatii raman in continuare in fondul de reparatii si se vor folosi in perioada urmatoare. La sfarsitul fiecarui an se intocmeste situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv iar fondurile (rulment, reparatii, penalizari...) sunt inregistrate in pasivul acesteu situatii. Viata merge mai departe iar soldurile finale devin solduri initiala la trecerea dintre ani. Fondurile nu dispar, nu se evapora, lichideaza, anuleaza...
Restantierul poate fi dat in judecata pentru orice restanta, inclusiv pentru fondurile stabilite in sarcina sa si neplatite la termenele stabilite conform Legii 230/2007.
Dvs.va completati reciproc, ca la volei....atita vreme cit fondul nu a fost aprobat de adunarea generala sunteti in eroare si vad ca persistati. Dimpotriva, a fost colectat ilegal. Comitetul propune un buget si fond dar nu aproba nimic! Doar proprietarii fac asta. Astept raspuns de la un jurist, e clar ca dvs. Nu sunteti, ma faceti sa pierd timp pretios.
NickArden a scris:
...atita vreme cit fondul nu a fost aprobat de adunarea generala...

Asta inseamna ca proprietarii nu au respectat legea 230/2007 pentru ca aceasta prevede clar:
Art. 45. - (3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune

Asociatia trebuie sa respecte legea iar hotararile adunarii generale trebuie sa fie in conformitate cu legea si nu in afara sau impotriva legii.
Dau un exemplu ca sa se inteleaga mai bine.
Daca proprietarii ar fi hotarat in adunarea generala ca asociatia sa nu plateasca impozitele la stat, era impotriva legii, iar conducerea asociatiei era amendata de fisc, asociatia era obligata la plata impozitelor si a penalitatilor calculate pentru acestea.

Interventie moderator: :offtopic:
Va rog, in comentariile dumneavoastra sa va referiti la problema pusa in discutie si nu la persoanele care posteaza, la calitatea acestora. Orice utilizator poate sa-si spuna parerea cu privire la fondul de reparatii, inclusiv juristii de pe acest forum. Daca raspunsurile nu sunt cele asteptate de dumneavoastra, nu este vina noastra. Mai asteptati si alte opinii.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)