avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot ataca donatia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot ataca donatia?

Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat el nu se intereseaza de copii nu suna nu ii cauta, doar atat ca le da pensie alimentara cum a fost stabilit la divort..
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 16:11, 16 Martie 2013
Am zis de av. din Arad pt. ca eu sunt din Arad...
Mai faceti cativa copii si o sa fie revocata donatia :)):))
Ati spus ca au divortat. Au realizat si partajul? Ar fi util sa explorati si optiunile pentru un partaj si posibilitatea de a prelua cota-parte de la fostul sot al fiicei dvs. - cazurile de revocare a unei donatii fiind expres reglementat de codul civil si limitative, de aici sansele ar putea fi minime.
Nu e cazul sa ma luati in ras, nu era vorba despre mine, si cine rade poate pati la fel..
Donatia se revoca pentru survenienta de copil (adica mai faceti un copil dupa incheierea donatiei) sau pentru ingratitudine.
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
1) Dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat
În acest caz este suficient să se stabilească intenţia donatarului de a-l ucide pe donator. Prin urmare, nu este neapărat necesar ca donatarul să fie condamnat penal pentru săvărşirea unei asemenea fapte.
De asemenea, trebuie precizat că revocarea donaţiei nu este posibilă dacă donatarul l-a ucis pe donator din culpă (fără intenţie), în legitimă apărare sau în lipsa discernământului.

2) Dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave
Delictele sunt fapte penale săvârşite de donatar care lezează bunurile sau persoana donatorului.
Actele de cruzime sunt violenţe săvârşite de donatar sau de o altă persoană la ordinul său care vizează integritatea corporală şi sănătatea donatorului.
Înjuriile sunt manifestări care ating onoarea, demnitatea şi/sau reputaţia donatorului. Aceste fapte trebuie să aibă o anumită gravitate pe care instanţa de judecată o va aprecia în funcţie de problematica speţei. De exemplu, simplele certuri survenite între părţile contractului de donaţie nu pot atrage revocarea donaţiei.
Donatarul trebuie să săvârşească faptele arătate mai sus cu intenţie. Aceasta pentru că ingratitudinea nu poate fi presupusă în lipsa intenţiei.

3) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Pentru a atrage revocarea donaţiei, refuzul de alimente trebuie ca donatorul să fi avut nevoie şi să fi cerut alimente donatarului care l-a refuzat deşi ar fi avut posibilitatea să îi ofere.
Refuzul nu poate fi sancţionat cu revocarea dacă donatorul avea rude sau alte persoane obligate şi în situaţia de a-i acorda întreţinere.
Altă condiţie pentru ca revocarea să fie aplicabilă este ca alimentele sa aibă o valoarea mai mică decât cea a darului care a făcut obiectul donaţiei.

In ceea ce priveste raportul donatiei se face doar dupa decesul donatorului, in cadrul dezbaterii succesiunii, daca mai aveti si alti copii in afara de fiica dvs.

Alte discuții în legătură

Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)