avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara dupa 18 ani

As vrea sa ma lamuriti, daca se poate, la urmatoarea problema: fosta sotie a platit pensie alimentara la copilul nostru pana in luna februarie anul acesta, pt ca in ianuarie copilul a implinit 18 ani. El isi mai continua studiile, e inca la liceu pana in luna iunie. Problema este ca fosta sotie va intra din luna aprilie in concediu prenatal, pentru ca urmeaza sa nasca in luna iunie, e la a doua casatorie. Ea i-a mai dat si in aceasta luna copilului suma cuvenita si a promis ca ii va da pana in luna iunie cand termina scoala. Dar daca se razgandeste si nu ii mai da din luna aprilie, de cand ramane in prenatal, ce as putea sa fac? Sa inaintez proces? Se poate sa plateasca din banii de concediu de maternitate? Ea, oricum va ramane in maternitate timp de 2 ani. Ce as putea face ca sa fiu sigur ca va plati fiului nostru pensia alimentara pana la terminarea studiilor in iunie? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:17, 23 Mai 2013
Am inteles, va multumesc frumos pentru explicatii, gi_jane2!
Ce primeste parintele in timpul concediului pentru crestere copil nu este indemnizatia copilului, nu? Este indemnizatia parintelui si cred ca poate fi urmarita pentru pensii de intretinere.
Sigur, e discutabil avand in vedere ca in ultimul timp, gresit cred eu, s-a facut o corelare intre numarul de copii nascuti si cuantumul indemnizatiei respective.
Totusi, eu cred ca un astfel de parinte se afla intr-o incapacitate speciala de munca, pentru ca a ales sa creasca un copil, asa incat aceasta indemnizatie este, dupa mine, urmaribila pentru pensie de intretinere.
In plus, daca un omj decide sa faca si sa creasca un copil, nu vad de ce vreo lege de pe vreo planeta i-ar admite sa nu isi mai intretina ceilalti copii; cred ca nu asta e scopul legii.

Colegii juristi, idei?
Am avut o speta in care s-a dispus urmarirea acestui venit, pentru pensia de intretinere.
Normal, ca nu faci un prunc pentru ca sa-l infometezi pe altul. Cand ai ragaz, da-ne 2 idei din motivare. Mersi.
AVLIL a scris:

Ce primeste parintele in timpul concediului pentru crestere copil nu este indemnizatia copilului, nu? Este indemnizatia parintelui si cred ca poate fi urmarita pentru pensii de intretinere.
Sigur, e discutabil avand in vedere ca in ultimul timp, gresit cred eu, s-a facut o corelare intre numarul de copii nascuti si cuantumul indemnizatiei respective.
Totusi, eu cred ca un astfel de parinte se afla intr-o incapacitate speciala de munca, pentru ca a ales sa creasca un copil, asa incat aceasta indemnizatie este, dupa mine, urmaribila pentru pensie de intretinere.
In plus, daca un omj decide sa faca si sa creasca un copil, nu vad de ce vreo lege de pe vreo planeta i-ar admite sa nu isi mai intretina ceilalti copii; cred ca nu asta e scopul legii.
Colegii juristi, idei?

Unu. Intr-adevar gi_jane2 a subliniat gresit "indemnizatiile pentru copii" pentru ca ceea ce primeste parintele in timpul concediului pentru ingrijirea copilului nu este indemnizatie pentru copil ci o indemnizatie pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an, in speta (art. 2 lit. a din OUG 111/2010).
Doi. Pe de alta parte, art. 728 Cod pr. civ. instituie regula ca nicio indemnizatie cu destinatie speciala sa nu fie poprita.
Trei. Din cele de mai sus urmeaza ca solutia problemei consta in stabilirea caracterului juridic al indemnizatiei pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an, respectiv daca aceasta are sau nu o destinatie speciala.
Patru. Eu nu vad nicio indoiala in privinta faptului ca o indemnizatie care poarta denumirea de indemnizatie pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an are destinatia speciala de a sluji parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la un an.
Cinci. Daca aceasta indemnizatie s-ar putea popri pentru pensia de intretinere atunci, - in primul rand, nu ar mai avea doar destinatia speciala de a de a sluji parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la un an, ci pentru toti copiii parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la un an si,
- apoi, s-ar putea popri si pentru alte debite deoarece art. 864 Cod pr. civ. stabileste numai o ordine de prioritate in rangul creantelor, nu vreo exclusivitate.
Sase. Asadar, singura concluzie logica este ca in lipsa vreunei dispozitii exprese a legii care sa permita poprirea acestei indemnizatii cu destinatie speciala, trebuie trasa concluzia ca nu se poate popri.
Sapte. Insa faptul ca indemnizatia cu destinatie speciala nu se poate porpi, nu-l scuteste desigur pe parintele obligat de la plata intretinerii de la obligatia sa daca are bunuri si ma bazez cand scriu asta pe o dispozitie din Codul civil

Art. 527. — (1) Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.

In cele din urma, minorul care se afla in nevoie poate fi intretinut si de alte persoane decat parintii daca acestia nu au mijloace indestulatoare.
Art. 522. — În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gheorghemonica80 gheorghemonica80 fostul sot a lucrat cu carte de munca la mega image 12 luni, dupa care a intrat in concediu de paternitate nu mai mi-a dat bani din septembrie 2015, pe motiv ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie intreţinere minor Martonze Martonze În situaţia în care părintele care are obligaţia plăţii pensiei de intreţinere prezintă în instanţă documente care atestă că în cele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Despre pensia de intretinere, calculata in cota procentuala CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Intr-un proces avand ca obiect incredintarea copilului minor si stabilirea pensiei de intretinere tatal se prezinta si mentioneaza ca primeste indemnizatia ... (vezi toată discuția)