AVLIL a scris:
Ce primeste parintele in timpul concediului pentru crestere copil nu este indemnizatia copilului, nu? Este indemnizatia parintelui si cred ca poate fi urmarita pentru pensii de intretinere.
Sigur, e discutabil avand in vedere ca in ultimul timp, gresit cred eu, s-a facut o corelare intre numarul de copii nascuti si cuantumul indemnizatiei respective.
Totusi, eu cred ca un astfel de parinte se afla intr-o incapacitate speciala de munca, pentru ca a ales sa creasca un copil, asa incat aceasta indemnizatie este, dupa mine, urmaribila pentru pensie de intretinere.
In plus, daca un omj decide sa faca si sa creasca un copil, nu vad de ce vreo lege de pe vreo planeta i-ar admite sa nu isi mai intretina ceilalti copii; cred ca nu asta e scopul legii.
Colegii juristi, idei?
Unu. Intr-adevar gi_jane2 a subliniat gresit "indemnizatiile pentru copii" pentru ca ceea ce primeste parintele in timpul concediului pentru ingrijirea copilului nu este indemnizatie pentru copil ci
o indemnizatie pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an, in speta (art. 2 lit. a din OUG 111/2010).
Doi. Pe de alta parte, art. 728 Cod pr. civ. instituie regula ca nicio
indemnizatie cu destinatie speciala sa nu fie poprita.
Trei. Din cele de mai sus urmeaza ca solutia problemei consta in stabilirea caracterului juridic al indemnizatiei pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an, respectiv daca aceasta are sau nu o destinatie speciala.
Patru. Eu nu vad nicio indoiala in privinta faptului ca o indemnizatie care poarta denumirea de
indemnizatie pentru parintele aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la un an are
destinatia speciala de a sluji parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la un an.
Cinci. Daca aceasta indemnizatie s-ar putea popri pentru pensia de intretinere atunci, - in primul rand, nu ar mai avea doar destinatia speciala de a de a sluji parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la un an,
ci pentru toti copiii parintelui care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la un an si,
- apoi,
s-ar putea popri si pentru alte debite deoarece art. 864 Cod pr. civ. stabileste numai o ordine de prioritate in rangul creantelor,
nu vreo exclusivitate.
Sase. Asadar, singura concluzie logica este ca in
lipsa vreunei dispozitii exprese a legii care sa permita poprirea acestei indemnizatii cu destinatie speciala, trebuie trasa concluzia ca nu se poate popri.
Sapte. Insa faptul ca indemnizatia cu destinatie speciala nu se poate porpi, nu-l scuteste desigur pe parintele obligat de la plata intretinerii de la obligatia sa daca are bunuri si ma bazez cand scriu asta pe o dispozitie din Codul civil
Art. 527. — (1) Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.
In cele din urma, minorul care se afla in nevoie poate fi intretinut si de alte persoane decat parintii daca acestia nu au mijloace indestulatoare.
Art. 522. — În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.