avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara dupa 18 ani

As vrea sa ma lamuriti, daca se poate, la urmatoarea problema: fosta sotie a platit pensie alimentara la copilul nostru pana in luna februarie anul acesta, pt ca in ianuarie copilul a implinit 18 ani. El isi mai continua studiile, e inca la liceu pana in luna iunie. Problema este ca fosta sotie va intra din luna aprilie in concediu prenatal, pentru ca urmeaza sa nasca in luna iunie, e la a doua casatorie. Ea i-a mai dat si in aceasta luna copilului suma cuvenita si a promis ca ii va da pana in luna iunie cand termina scoala. Dar daca se razgandeste si nu ii mai da din luna aprilie, de cand ramane in prenatal, ce as putea sa fac? Sa inaintez proces? Se poate sa plateasca din banii de concediu de maternitate? Ea, oricum va ramane in maternitate timp de 2 ani. Ce as putea face ca sa fiu sigur ca va plati fiului nostru pensia alimentara pana la terminarea studiilor in iunie? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:17, 23 Mai 2013
Misto motivare, si in mod sigur utila ca sursa de inspiratie. =D>
Daaar...:offtopic:
Urmatoarea apreciere din motivare este lipsita de temei legal in prezent (o fi fost valabila in 2005, dar din 2010 sigur nu mai este valabila):
gi-jane2 a scris:

Caracterul de măsură socială specială rezidă şi din faptul că indemnizaţia are un cuantum fix , condiţionat doar de contribuţia la asigurările sociale şi nu de cuantumul unor câştiguri din muncă.


In prezent, indemnizatia nu este conditionata de contributia la nici un sistem (sanatate, pensii, somaj) ci este conditionata de "realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit" (citat aproximativ). Insist cu corectia asta doar ca nimeni sa nu ramana cu ideea ca poate sa isi asigure "din mana" stagiul de cotizare pentru a obtine indemnizatie, incheind contracte si platind cotributii direct la te miri ce casa judeteana (de pensii, de sanatate).
In prezent, indemnizatia nu este (doar) fixa. E procent din venituri, cu niste plafoane fixe la minim si maxim.

Da, cred ca in conditiile legislatiei actuale, decizia este corecta. Totusi, consider ca spiritul acestei indemnizatii asa cum a fost ea introdusa in legislatia romana avea ca obiect inlocuirea temporara a veniturilor parintelui care se afla intr-o anume incapacitate de munca.
Evolutia ulterioara a indemnizatiei e stupida, ajungandu-se ca un parinte sa castige mai mult din indemnizatie decat din munca; asta in cazul celor cu mai multi copii.
Se ajunge astfel la ipoteze stupide, datorate modificarilor legislative facute pe genunchi, in scop electoral.
Azi, daca un parinte ajunge sa incaseze 2 indemnizatii pentru ca are 2 copii, ma intreb cu ce a gresit copilul al carui parinte nu a muncit 1 an inainte de nasterea sa. El de ce sa nu aiba drept la a sta cu parintele sau? De ce sa fie obligat sa stea singur cand parintele se duce, manat de noile nevoi, la munca?
Asta pentru ca, mai nou, indemnizatia pare sa fie legata de copil si nu de parinte.

Pe de alta parte, mai putem avea cazuri (si in cel de fata se poate aplica) in care bunicii copilului pot fi obligati sa-l intretina, desi unul dintre parintii sai are venituri... ca sa-i creasca doar fratele?
Adicatelea daca am 2 prunci, pe al mic il cresc din indemnizatie si celui mare nu-i dau sa manance?

Nu cred ca asta e spiritul legii, desi recunosc faptul ca motivatia prezentata are logica in litera legii. Eu consider ca indemnizatia e a parintelui si ca, din greseala politica, aceasta ajuns sa depinda de numarul de copii. Mici, sub 1, 2 sau 3 ani, fara sa ii mai luam in considerare pe cei de 5, 9 sau 12 ani. Cu atat mai mult cu cat indemnizatia se raporteaza la castigul anterior din munca al parintelui si nu la cat de blond e pruncul sau la castigurile lui.
Apropo, daca acel copil pentru care parintele primeste indemnizatie, are venituri superioare parintelui???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gheorghemonica80 gheorghemonica80 fostul sot a lucrat cu carte de munca la mega image 12 luni, dupa care a intrat in concediu de paternitate nu mai mi-a dat bani din septembrie 2015, pe motiv ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie intreţinere minor Martonze Martonze În situaţia în care părintele care are obligaţia plăţii pensiei de intreţinere prezintă în instanţă documente care atestă că în cele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Despre pensia de intretinere, calculata in cota procentuala CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Intr-un proces avand ca obiect incredintarea copilului minor si stabilirea pensiei de intretinere tatal se prezinta si mentioneaza ca primeste indemnizatia ... (vezi toată discuția)