avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara dupa 18 ani

As vrea sa ma lamuriti, daca se poate, la urmatoarea problema: fosta sotie a platit pensie alimentara la copilul nostru pana in luna februarie anul acesta, pt ca in ianuarie copilul a implinit 18 ani. El isi mai continua studiile, e inca la liceu pana in luna iunie. Problema este ca fosta sotie va intra din luna aprilie in concediu prenatal, pentru ca urmeaza sa nasca in luna iunie, e la a doua casatorie. Ea i-a mai dat si in aceasta luna copilului suma cuvenita si a promis ca ii va da pana in luna iunie cand termina scoala. Dar daca se razgandeste si nu ii mai da din luna aprilie, de cand ramane in prenatal, ce as putea sa fac? Sa inaintez proces? Se poate sa plateasca din banii de concediu de maternitate? Ea, oricum va ramane in maternitate timp de 2 ani. Ce as putea face ca sa fiu sigur ca va plati fiului nostru pensia alimentara pana la terminarea studiilor in iunie? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:17, 23 Mai 2013
Uau, super, cu o singura observatie.
Dupa mine, "orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala" nu inseamna orice indemnizatie cu destinatie speciala. Indemnizatia cu destinatie speciala nu poate fi urmarita daca este asemenea celor enumerate acolo.
Or alin. 7 enumera venituri de stat care protejeaza copilul, gravida, bolnavul, decedatul, studentul si mancarea zilnica a debitorului.
Indemnizatia de stat pentru parintele aflat in concediu este destinata sa substituie venitul parintelui din munca pentru perioada in care sta impreuna cu copilul sau. Adica statul ii da niste banuti ca sa isi permita sa manance, sa isi hraneasca pruncul ca sa stea acasa cu el. A fost intentia legiuitorului ca acel parinte care peste noapte a renuntat la munca sa nu isi achite pensia catre cei pe care e obligat sa-i intretina? Sau ratele la banca?

Deci indemnizatia aceasta substituie venitul din munca, temporar; si e al parintelui, il serveste pe el si nu pe copiii lui.
Singura problema pe care o vad e ca in ultimul timp instanta a raportat aceasta suma la numarul de copii pe care respectivul parinte ii creste (gemeni etc.) si atunci... alta a fost finalitatea indemnizatiei in cauza.
AVLIL a scris:

Deci indemnizatia aceasta substituie venitul din munca, temporar; si e al parintelui, il serveste pe el si nu pe copiii lui.


Chiar daca substituie, temporar, venitul din munca indemnizatia ii serveste parintelui numai in calitatea lui de parinte al unui copil mai mic de un an, Liliana, Pentru situatia speciala si foarte vulnerabila in care se afla copilul mai mic de un an, si parintele acestuia, odata cu minorul sub un an se platestea aceasta indemnizatie si, asa cum am scris mai sus, daca s-ar putea popri pentru pensia de intretinere, s-ar putea popri si pentru alte debite pana la limita generala pana la care se pot popri veniturile.

Am avut un caz similar, va rog, urmariti-ma. Probabil aveti o sentinta prin care mama e oblig la plata pensiei pana ce copilul implineste 18 ani. Astfel, dupa 18 ani nu o mai obliga cu nimic ac sentinta.Cat mai urgent introduceti actiune in justitie, impreuna cu adev de la scoala baiatului , sentinta veche, copie CI copil, copie certif nastere. Cererea tre sa fie facuta si semnata de copil ca e major de acum. tot el o va depune sau va da dumneavoastra mandat( la notar) sa-l reprezentati.In cerere , solicita pensie de intret pe per studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 ani. Atentie, instanta acorda pensia doar de la data introducerii actiunii, de aceea va spun sa actionati cat mai repede.Gasiti model pe internet. Doar cu ac noua sentinta , sunteti la adapost. Daca mama nu va plati, atunci va veti duce cu sentinta def si irevocab la executor si stie el ce are de facut si veti face si plangere la politie. Va dau termen pana luni sa depuneti cererea. Adev o depuneti la primul termen.Nu trebuie sa platiti taxe. Aveti oblig sa aparati drepturile copilului ( cf legii n-ar mai fi copil ).
Pentru situatia "poririi indemnizatiei de crestere si ingrijire copil" avem, in prezent, text de lege.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 111 din 8 decembrie 2010 (*actualizata*)
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 10 decembrie 2010
Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 2011
Forma actualizata valabila la data de : 18 martie 201ART. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu

Nu stiu cum o fi fost inainte de 2010, dar acum nu ar fi nlegal sa se execute silit aceasta indemnizatie.
[ link extern ]


Mai arată pârâtul că în prezent mai are un minor în îngrijire , fiind în perioada de concediu pentru îngrijirea copilului până la 2 ani şi prin urmare , acţiunea promovată de reclamantă este neîntemeiată căci stabilirea pensiei ce se datorează minorului nu poate avea ca bază de calcul indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani.

La stabilirea pensiei de întreţinere , ca bază de calcul asupra cărei se aplică procentul prevăzut de lege , se are în vedere numai câştigul net pe care îl realizează prin muncă pârâtul şi prin urmare nu poate fi avută în vedere indemnizaţia primită pentru îngrijirea minorei M.A..
Pe de o parte perioada în care unul dintre părinţi se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani este asimilată cu o incapacitate temporară de muncă , ce duce la suspendarea contractului de muncă iar pe de altă parte indemnizaţia de care beneficiază pârâtul are o finalitate clar prevăzută de lege.
Această indemnizaţie este acordată prin sistemul de asigurări sociale tocmai pentru a se asigura mijloacele materiale necesare îngrijirii minorului de până la doi ani dat fiind că părintele în această perioadă nu mai realizează venituri salariale , contractul de muncă fiind suspendat.
Scopul şi finalitatea acordării acestei indemnizaţii priveşte îngrijirea minorului pentru creşterea căruia părintele a intrat în concediu şi prin urmare este inechitabil ca din suma alocată de stat pentru creşterea şi îngrijirea acestuia să se reţină alte sume cu care să se contribuie la întreţinerea altor minori.
De altfel legea a prevăzut în mod expres că sumele primite cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii , aspect reglementat de dispoziţiile art. 409 alineat 7 Cod procedură civilă.
Această interdicţie stipulată expres de dispoziţiile procedurale confirmă caracterul de măsură socială ce vizează minorul pentru a cărui creştere s-a acordat indemnizaţia şi nu pe cel care optează pentru acest concediu.
Caracterul de măsură socială specială rezidă şi din faptul că indemnizaţia are un cuantum fix , condiţionat doar de contribuţia la asigurările sociale şi nu de cuantumul unor câştiguri din muncă.
Prin urmare indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la 2 ani nu constituie „câştig din muncă” în sensul articolului 94 C. Fam. şi nu poate fi avută ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei ce se datorează minorului T.M.C..
Având în vedere considerentele de fapt şi de drept expuse mai sus, instanţa apreciază că acţiunea promovată este neîntemeiată urmând a fi respinsă.








Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gheorghemonica80 gheorghemonica80 fostul sot a lucrat cu carte de munca la mega image 12 luni, dupa care a intrat in concediu de paternitate nu mai mi-a dat bani din septembrie 2015, pe motiv ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie intreţinere minor Martonze Martonze În situaţia în care părintele care are obligaţia plăţii pensiei de intreţinere prezintă în instanţă documente care atestă că în cele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Despre pensia de intretinere, calculata in cota procentuala CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Intr-un proces avand ca obiect incredintarea copilului minor si stabilirea pensiei de intretinere tatal se prezinta si mentioneaza ca primeste indemnizatia ... (vezi toată discuția)