avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita imobil- 2 soti proprietari, unul ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita imobil- 2 soti proprietari, unul decedat

Buna ziua,

Un imobil este detinut de sot+sotie, sotia a decedat anul trecut, nu s-a facut succesiunea.

Suntem asociatie de proprietari, suntem nevoiti sa-i actionam in instanta pentru recuperarea datoriilor la intretinere.

Pe cine chemam in instanta? Sot + sotie?

Va putea fi executat silit acest imobil daca nu se platesc datoriile? Trebuie facuta succesiunea in acest sens?


Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
andreistan, utilizator
Cel mai recent răspuns: DoinaDMM , utilizator 11:34, 29 Martie 2013
Al doilea avocat a dat raspunsul cel mai eficient.
Privind etapa executarii silite asupra imobilului, prevederile art. 686, alin.1 Noul Cod de Pr. Civila: " Daca debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, nicio executare silita nu poate fi pornita [...]"; alin 2 " In cazul in care creditorul sau executorul judecatoresc ia cunostinta, in orice mod, de faptul ca debitorul a decedat, acesta este obligat sa solicite de indata camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sa faca mentiune in registrul special prevazut de lege despre inceperea executarii silite si sa ii elibereze un certificat din care sa rezulte daca mostenirea debitorului a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au calitatea de mostenitori, precum si faptul daca pana la acceptarea mostenirii de catre cel putin unul dintre succesibili a fost sau nu numit un curator al succesiunii.
(3) In cazul in care se constata ca mostenirea nu a fost dezbatuta sau, dupa caz, acceptata, creditorul sau executorul judecatoresc poate cere camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sau, dupa caz, notarului public deja sesizat intocmirea inventarului succesiuni sau desemnarea unei persoane in acest scop."


Art.687(1) Daca debitorul moare inainte de inceperea executarii silite si se constata ca nu exista niciun mostenitor acceptant si nici nu este numit un curator al succesiunii, la cererea creditorului ori a executorului judecatoresc, instanta de executare va numi de indata un curator special, pana cand va fi numit, in conditiile legii, curatorul succesiunii, dispozitiile art. 58 aplicandu-se in mod corespunzator.
" (2) In cazul in care mostenirea a fost acceptata si exista numai mostenitori majori, executarea silita va fi pornita impotriva tuturor, in afara de cazul in care numai unii dintre acestia sunt chemati, de lege ori potrivit vointei defunctului, sa raspunda pentru anumite datorii ale defunctului. Daca executarea silita este pornita contra tuturor mostenitorilor, acestia vor fi citati, printr-o instiintare colectiva, facuta la locul deschiderii mostenirii, pe numele acesteia, cu exceptia cazului in care au ales, cu ocazia dezbaterii succesorale ori chiar ulterior, un alt domiciliu in vederea citarii sau un reprezentant al acestora, dupa caz.
(3) Daca intre mostenitori sunt si minori sau persoane puse sub interdictie judecatoreasca, executarea silita nu va putea fi pornita decat dupa numirea reprezentantilor sau a ocrotitorilor legali. Daca insa dupa o luna de la moartea debitorului sau de la punerea sub interdictie judecatoreasca nu a fost numit reprezentantul sau ocrotitorul legal, creditorul sau executorul judecatoresc va putea cere instantei de executare numirea unui curator special, pana la numirea lui, dispozitiile art. 58 aplicandu-se in mod corespunzator.


In cazul sfatului primului avocat, ve-ti pierde timp inutil.
Articolele si textele de lege pe care le-ati citat dvs. din executarea impotriva mostenitorilor, presupun existenta unei hotarari judecatoresti. Ei nu au asa ceva ci incearca sa obtina. Nici nu stiu daca sotia este decedata asa ca trebuie sa cheme pe cineva in judecata.

Mergeti la evidenta populatiei si ceretile un certificat privind starea civila a persoanei. Nu stiu daca va vor da insa cred ca aveti sanse. (de exemplu art. 1050 cpc prevede ca la cererea de uzucapiune sa se depuna un astfel de certificat iar daca evidenta populatiei refuza elibererea, practic nu poti depune cerrerea la judecatorie si mi se pare ca ar fi o ingradire a accesului la justitie).
Articolele citate au fost meinte sa raspunda intrebarii privind etapa executarii silite a respectivului imobil, evident, dupa ce vor parcurge etapa instantei in vederea obtinerii unui titlu executoriu si se va dezbate mostenirea, sens in care am si inceput mesajul, mentionand eficienta sfatului dat de catre cel de-al doilea avocat. Dar probabil ca nu a-ti citit cu suficienta atentie!
Nici nu este cazul sa ceara dumnealor un extras al certificatului de deces. Acest lucru il va face instanta, dupa ce vor intenta actiune impotriva debitorilor!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata decedat credit neachitat Mihaela Murgoci2017 Mihaela Murgoci2017 Buna seara, Tatal meu a decedat si are un credit dat catre firma de recuperari . Ce se intampla acum ? Multumesc (vezi toată discuția)
Restituirea creditului. ellak ellak O persoana X a obtinut un credit de la o banca din Romania .X a inceput sa achite ratele lunare( rata,dobanda,comisionul si asigurarea la firma de asigurari ... (vezi toată discuția)
Executare silita / mostenire babu2 babu2 Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: Bunica a acumulat datorii la cheltuielile de bloc de circa 3000 ron si a fost actionata in instanta de catre ... (vezi toată discuția)