avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi.
Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea.
Problema este următoarea:
În anul 2011, a fost încheiat un testament autentic prin care testatorul lasă ca moştenire unor soţi, un imobil apartament (garsonieră), "în semn de dragoste şi preţuire faţă de aceştia ..", ş.a.m.d.
În luna ianuarie 2013, testatorul decedează, iar cei doi soţi doresc să meargă la notar pentru acceptarea succesiunii.
Din păcate, la notar li se spune că nu au niciun drept asupra imobilului respectiv, întrucât există încheiat un contract de vânzare-cumpărare.
După efectuarea demersurilor la OCPI, am intrat în posesia unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct viager, încheiat în 28.12.2012, între un nepot de soră cu defunctul şi soţia acestuia.
Doresc să ştiu care ar fi variantele pentru ca şi cei doi soţi pentru care s-a testat să primească imobilul respectiv ori preţul pentru care a fost vândut.
Să solicit anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru lipsa întreţinerii, testatorul decedând, în mod convenabil în luna ianuarie 2013 ori să solicit la notar dezbaterea succesiunii şi readucerea în masa partajabilă a bunului testat?
Dacă puteţi să mă lămuriţi, v-aş fi recunoscător!

Vă mulţumesc anticipat pentru solicitudine!
mariusinho a scris:

Contractul de v-c 28.12.2012) şi decesul survenit pe 10.01.2013.

Nu ştiu în ce măsură aş putea solicita anularea Contractului pe o eventuală lipsă de întreţinere din partea nudului proprietar, invocând ca fiind principalul motiv pentru care a survenit decesul.




Nu aveţi calitatea de moştenitor, ci doar de legatar cu titlu particular. Prin urmare, nu puteţi invoca lipsa întreţinerii.

În schimb, puteţi încerca ceea ce vă pune la îndemînă art.2247 mai sus citat. Dacă defunctul suferea, la data încheierii actului de întreţinere, de o boală de care a şi murit în 30 de zile de la acea dată, contractul de întreţinere nu produce niciun efect.


Cît priveşte observaţia lui LuchianSeb, ea ar fi corectă doar dacă defunctul ar fi constituit un drept de uzufruct în favoarea întreţinătorilor. Or, eu înţeleg că el şi-a reţinut acel drept, transmiţînd nuda proprietate, ceea ce face ca actul să desfiinţeze, practic, testamentul, adică să-l revoce.
Eu personal (fara sa fiu avocat sau jurist cu vreo experienta :) , deci e doar o parere, poate ca gresita,poate ca nu :D), asi merge pe varianta unei intelegeri intre nudul proprietar si uzufructuar. In sensul, ca uzufructuarul sa cumpere si nuda proprietate de la nudul proprietar. ...daca nu a fost revocat testamentul...
In caz, contrar asi incerca sa dovedesc o vointa contrara a defunctului atunci cand a incheiat contractul.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator
LuchianSeb a scris:

Eu personal (fara sa fiu avocat sau jurist cu vreo experienta :) , deci e doar o parere, poate ca gresita,poate ca nu :D), asi merge pe varianta unei intelegeri intre nudul proprietar si uzufructuar. In sensul, ca uzufructuarul sa cumpere si nuda proprietate de la nudul proprietar. ...daca nu a fost revocat testamentul...
In caz, contrar asi incerca sa dovedesc o vointa contrara a defunctului atunci cand a incheiat contractul.


Vă spun eu, pentru a nu vă mai chinui cu supoziţii: e greşită. Nu se poate aplica. Motivul? Cît se poate de simplu: uzufructuarul tocmai a decedat.

Să dovediţi voinţa contrară celei exprimate într-un înscris autentic de către o persoană care acum nu mai este în viaţă? Hm...

Situaţia se schimbă puţin, în sensul că am aflat că legatarii sunt şi rude cu defunctul (nepoată de frate), astfel încât mă gândesc dacă este posibil să solicit anularea şi pentru lipsa întreţinerii, deşi ar fi greu de dovedit. Oare?
Pai bine... Eu intelesesem prima data ca defunctul a instrainat nuda proprietate si deaia am zis ca testamentul este astfel revocat. Apoi am crezut ca de fapt defunctul a constituit uzufructul in favoarea unei terte persoane si a ramas cu nuda proprietate ca asa era mai logic tinand cont si de existenta testamentului. D-ul Marius nu a specificat exact cine in favoarea cui a constituit uzufructul. Iar in ceea ce priveste vointa in cazul contractului autentic, intradevar este greu de dovedit o vointa interna diferita de cea externa. Dar eu nu sunt expert...insa si asa nu cred ca se supara D-ul Marius daca citeste o parere in plus :D In ceea ce priveste anularea unui contract viager pentru decesul survenit inainte de 30 de zile, mi se pare o idee buna, insa si acolo conteaza anumite lucruri, cum ar fi valoarea uzufructului. Ca, la urma urmei s-ar eluda tocmai caracterul aleatoriu al unui astfel de contract.

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)