avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contract de colaborare avocat-primarie?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contract de colaborare avocat-primarie?

Avocatii pot incheia cu primariile contracte de colaborare sau contracte de asistenta juridica? Dar cu consiliile locale, pot, in cazul in care primaria a incheiat deja un astfel de contract cu un alt avocat (dar pt.primarie nu si pentru consiliul local)?Daca este un contract de asistenta juridica si reprezentare, asta implica tot, nu doar redactare actiuni si reprezentare in instanta ci si consultatii juridice in toate problemele pe care le are consiliul si reprezentarea acestuia in fata altor institutii, nu-i asa?
Cel mai recent răspuns: ingr , utilizator 22:52, 1 Iulie 2009
Multumesc mult. Va rog, daca se poate, mergeti pe achizitii publice, la mesajul meu, sunt sigura ca sunteti cel mai in masura sa ma luminati.Sper sa ne mai auzim.Se pare ca ete valabil proverbul cu "cine nu are..., sa-si cumpere (in cazul nostru, maestru si nu batran).
u.b.i.k. a scris:

Eu am contract nu cu una ci cu doua primarii, Curtea de conturi a trecut pe la ele (chiar de mai multe ori) am si asistat la unele controale, am si contestat si anulat unele masuri. Exista cumva o interdictie pe care nu o cunosc? Pentru ca toate interdictiile trebuie prevazute expres de lege (i.e. nu deduse pe calea unor interpretari mai mult sau mai putin logice).
Care ar fi problema pentru care avocatii nu ar avea posibilitatea sa incheie contracte de asistenta juridica cu Primariile ? E absurd. De fapt, aceasta dihotomie jurist-consult a.k.a. consilier juridic - avocat are doar un singur element foarte important: Consilierul juridic e angajat si de obicei trebuie sa faca ce-i zice seful (care poate fi inginer agronom) iar avocatul este ( teoretic si adeseori si in fapt) independent. Iar independenta poate fi esentiala pentru modul in care este conceputa o consultatie juridica.
In alta ordine de idei avocatul "trage" de fiecare caz si urmareste sa recupereze cheltuielile de judecata, asa ca, daca-si face treaba e tinut aproape pe gratis.
P.S. Avocatul poate sa colaboreze foarte bine cu consilierii juridici ai primariilor pentru intocmirea dosarelor, probatiune, etc. Consilierul juridic mai are o multime de treburi in care avocatul, in general, nu se baga ( raspunsuri la petitii, consultatii oferite consilierilor pentru redactarea diverselor proiecte de hotarare, etc.) Asadar, cei doi pot sa se completeze foarte bine unul pe altul.


1. Daca ceea ce am scris eu va pare dvs. o "interpretare mai mult sau mai putin logica", ei bine, aceasta interpretare este exact ceea ce intelege Antonie Iorgovan prin organ al administratiei publice.
Desigur, daca va pasioneaza organizarea administratiei de stat, va recomand sa incepeti citindu-i pe Marcus Aurelius si pe Diocletian.

2. Din perspectiva lucrarilor lui Antonie Iorgovan, intrebarea "de ce nu ar putea avocatii sa incheie contracte de asistenta juridica cu primariile" este absurda. In acelasi sens s-au exprimat si alti autori, in perioadele interbelica si postbelica (Paul Negulescu, Anibal Teodorescu, Romulus Ionescu etc.).
De prisos a mentiona ca analiza si concluziile lui Antonie Iorgovan sunt generate de prevederile constitutionale, incepand cu cea din 1923.

3. Avocatii si consilierii juridici sunt doua categorii profesionale distincte, a caror activitate este reglementata separat, dar care au un singur lucru in comun: au terminat aceeasi facultate! Aceeasi facultate au terminat-o, insa, si alte categorii socio-profesionale.
Personal nu simt nevoia sa insult avocatii, asa cum ati procedat dvs. in privinta categoriei profesionale a consilierilor juridici. Prosti si incompetenti exista in ambele "paduri", dar cand vreau sa demonstrez ceea ce stiu si ceea ce pot, aleg, in primul rand, alte argumente si un alt loc.

P.S. Nu ati asistat la niciun control al Curtii de Conturi a Romaniei! Dupa ce consilierii juridici termina de raspuns la petitii, de xero-copiat inscrisuri pentru dosarele in care veti asigura reprezentarea (cui, n-am inteles) si, in general, cand le va da inginerul agronom o pauza, ii puteti ruga sa citeasca si sa conspecteze pentru dvs. legislatia specifica acestor organe de control.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Cred ca cele doua dictoane :"legea e lege" si "ubi lex not distinguit, nec nos distinguere debemus" sunt suficiente.Este clar ca "legea nu interzice", mai departe, totul este polemica si despicarea firului in patru de amorul artei.Si eu cunosc avocati care au contracte cu primariile, intrebarea mea nu era daca se poate ci, daca se poate o autoritate publica cu mai multi avocati.Dl.U.B.I.K.a inteles perfect ce doream, multumesc din nou pt.raspuns si sfaturi si ...mie nu mi se pare ca a vrut sa jigneasca consilierii juridici deloc.Pe de alta parte, daca sunteti consilier juridic la o primarie nu puteti avea ca sef un primar care este inginer agronom de meserie?Primarul poate fi si sudor la baza, coinditia impusa de lege este sa aiba liceul, care-i problema.Legea conilierilor juridici nu am citit-o pt,ca nu ma intereseaza, dar ii sfatuiesc pe toti sa uzeze de drepturile pe care le au, mai ales daca sunt si competenti.Din cate stiu, au luptat mult pentru legea asta a lor.Sa auzim de bine.
Mai oameni buni dar ce discutii contradictorii a iscat o intrebare simpla a unui cetatean "daca poate exista un contract de colaborare intre un avocat si primarie?". Nu cred ca era nevoie de trimiteri la diocletian sau antonie iorgovan, insa am inteles aluzia d-nei sau d-soarei consilier juridic pt ca pana nu demult si subsemnatul am fost consilier juridic, iar actualmente am trecut in tabara avocatilor. Personal cunosc un caz concret in Bucuresti unde o institutie publica de interes local, e drept nu primarie dar tot in administratia publica locala !!!, are un un contract de colaborare cu o societate cunoscuta de avocati ! Nimeni in acest caz nu s-a intrebat vreodata daca este sau nu legal ca o institutie publica care functioneaza pe principiul achizitiilor publice (desi domeniul juridic este scutit de la procedura laborioasa a achizitiilor publice - a se vedea OUG nr. 34/2006 !) sa incheie asemenea contracte ! Nu era oare mai practic sa se angajeze consilieri juridici decat sa se plateasca onorarii imense din banii publici unei firme de avocatura ? Conducatorii institutiei respective stiu de ce !? ;)
Gabriela,

Nici legea consilierilor juridici, nici legea avocatilor nu impiedica in vreun fel incheierea de contracte intre institutii publice - Consilii Locale, Primarii, etc. si avocati sau case de avocatura.
Ba dimpotriva.

Mi-e greu sa inteleg unde ai vazut norma prohibitiva.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
ContSters51068, utilizator

Alte discuții în legătură

Conflict de interese julien_slbz julien_slbz Un consilier judetean, de profesie avocat, poate incheia contracte de asistenta juridica cu consiliile locale/primarii din judetul respectiv ? Intreb, avand in ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare/ contract prestari servicii annaanei annaanei Buna seara, va rog, am nevoie de o lamurire. O firma de consultanta, poate incheia o forma de colaborare/ contract de prestrai servicii cu o institutie ... (vezi toată discuția)
Avocat, liber si independent, apar drepturile si interesele statului Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Am aflat din presa de astazi ca Primaria Bucurestiului a incheiat contracte de asistenta juridica cu o importanta firma de avocatura; trec peste declaratiile ... (vezi toată discuția)