avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divort - pasi de urmat
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divort - pasi de urmat

Buna seara!Vin si eu cu ceva intrebari daca se pote.
eu si sotul meu suntem casatoriti din august 2012 si avem impreuna un copil de 1 ani ,nascut in aprilie 2012, mentionez faptul ca nu avem nici o mostenire (casa ,masina,afaceri,etc) doar noi 2 si copilul, stam cu chirie de cea vreme deoarece nu avem unde ( parintii mei stau la tara la 14 km de oras (Tgv) iar ai lui intr-un apartament confort 2 in Buc)actualmente el nu mai are servici iar eu nu am lucrat pana la ora actuala cu carte de munca in schimb sunt la o facultate privata in Bucuresti anul 3 , am picat de comun acord ca ne va fi mai bine daca divortam.care sunt pasi de urmat pentru a avea un divort linistit si ce sanse am sa dispun de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in privinta copilului?
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 13:21, 21 Martie 2013
am depasit cadrul discutiei cu privire la procedura divortului si imi cer scuze, nu am fost chemat sa judec, dar tot binele din lume nevinovatei fiinte, deopotriva si parintilor lui.
Topicul pare ratacit la aceasta categorie a forumului, vad ca nu s-a adus deloc in discutie medierea.

Indraznesc sa o propun, macar ca subiect de gandire pentru cei doi soti. Poate fi si aceasta o varianta, insa cu costuri ceva mai mari decat in instanta, e drept. Costa cateva sute de lei, ofera insa alte avantaje (cadru privat al discutiilor, confidentialitate, etc.). Si cu acordul de mediere (care va contine toate aspectele - atat divortul, cat si toate aspectele accesorii acestuia) tot in instanta se ajunge, insa se poate scurta considerabil timpul de solutionare.

Sotii par a fi intelesi inclusiv in privinta custodiei (unul dintre ei nu doreste custodia copilului, daca am inteles corect), pot solicita chiar ei ancheta psiho-sociala (o va cere probabil si instanta, asa ca pot castiga timp), deci daca acordul este complet si detaliat, s-ar putea solutiona mai rapid.

Conform Noului Cod Civil, regula este aceea ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (custodie comuna).

Exceptia este reprezentata de situatia cand, din motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, se poate decide de catre instanta exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinţi. In aceasta situatie, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului in care copilul este crescut si educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Mi se pare ca este in intersul superior al copilului sa fie incuviintat un acord de mediere prin care sotii s-au inteles asupra exercitarii autoritatii doar de unul dintre ei. Daca celalalt nu este dispus sa isi asume aceasta obligatie, cred ca nici nu este in interesul copilului sa o faca fortat de cineva.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Incepand cu data de 15 februarie 2013 , inainte de a intenta un proces de divort , trebuie sa mergeti mai intai , impreuna cu sotul , la o sedinta gratuita de informare cu privire la mediere .
Apoi daca , afland avantajele medierii , veti dori sa apelati la mediere , incheiati un contract de mediere , si fixati data primei sedinte .
In cadrul sedintei veti putea fiecare dintre soti sa va expuneti dorintele , interesele si nevoile , fara sa uitati binenteles de interesul superior al copilului .
Puteti chiar sa si fixati suma de bani cu care fostul sot poate contribui lunar la cresterea si educatia copilului ( dar , atentie aceasta nu se stabileste in acordul de mediere cu titlu de "pensie alimentara" ; numai instanta va stabili pensia alimentara ) .
Apoi , veti consemna intelegerea dvs. intr-un acord de mediere , pe care il veti infatisa instantei si veti solicita pronuntarea divortului tinandu-se cont de acel acord de mediere .
Veti economisi astfel timp si totodata bani ...

Daca nu veti dori sa apelati la mediere , tot va trebui sa mergeti la sedinta de informare , in urma careia mediatorul va va elibera certificatul de informare pe care-l depuneti la instanta .

Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)
Divort CRISTA28 CRISTA28 Familie cu 1 copil de 3 ani (fetita). In cazul unui divort prin ordin judecatoresc,care sunt implicatiile in ceea ce priveste copilul? Este nevoie ca ... (vezi toată discuția)