Din experienta (neplacuta) pe care asociatia noastra a avut-o, intr-o situatie asemanatoare va pot spune ca incurcatura pleaca de la aplicarea diferita a legislatiei - sau mai bine spus, din lipsa unor prevederi clare in domeniu, care sa acopere majoritatea posibilitatilor in care se poate afla o proprietate la un moment dat.
Deci, cineva are o proprietate (nu intereseaza la acest moment cum a ajuns in posesia acelei proprietati), proprietatea este situata intr-un condominiu gestionat de o asociatie de proprietari. Proprietarul - in cazul expus in topic- are pe de o parte, obligatia de asi achita ratele catre creditorul sau si in acelasi timp obligatii catre as. proprietari... Din cate am inteles, acest proprietar nu si-a achitat nici obligatiile catre banca si nici catre as. proprietari (sau ma rog si le-a achitat partial). Ce se va intampla mai departe se stie: banca, pentru asi proteja investitiile, scoate la licitatie proprietatea, fara a tine cont de nici-o culoare ca acel proprietar ar mai avea datorii si catre as. proprietari. Cei care se ocupa efectiv de aceasta problema (executorii bancari) stiu exact despre aceste datorii, dar cum v-am spus, le ignora cu desavarsire. Se bazeaza ei pe ceva? Eu nu stiu, poate cineva ne lamureste.
Si ca lucrurile sa devina si mai complicate - in cazul asociatiei noastre - asociatia in naivitatea ei, a procedat la protectia pe care o confera Legea nr. 230/2007, art. 51!
Art. 51 (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor...., pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari...
Desigur, in cazul achizitionarii unui apartament cu credit bancar, si banc merge la OCPI si inscrie
la randul ei un privilegiu imobiliar. Deci aici se intalnesc doua privilegii - dintre care cel al as. proprietari, se zice ca este cu rang prioritar...
Cat de prioritar este, am inteles noi mai tarziu... Apartamentul a fost adjudecat, chiar in prezenta noastra, nu s-a tinut cont de nimic. Cel care a cumparat apartamentul, l-a cumparat ca sa-l vanda mai departe si a avut tupeul sa se prezinte la asociatie pentru a-i elibera o adeverinta ca el personal nu are datorii catre asociatie, deoarece asa se scria in actele de adjudecare, apartamentul era lipsit de sarcini (ma rog, ceva asemanator)...
Ce ne-a ramas de facut? Eram deja in proces cu primul proprietar. Am castigat pe toata linia, nu poate plati ( ~ 13.000 lei), dar prin ex. jr. este obligat sa achite lunar 200 lei/luna (este pensionara), adica, daca traieste, 5,4 ani de-acum in colo...
Deci nu va mai bazati atat de mult pe acest privilegiu imobiliar ca "baietii destepti" stiu sa ocoleasca bariera.
...................................
Parerea mea in legatura cu topicul initial este ca daca lucrurile stau asa cum ati povestit, asociatia trebuie sa actioneze in instanta pe proprietarul initial, adica cel care a beneficiat de serviciile asociatiei. Dvs. chiatr ca nu aveti nici-o treaba cu acel debit, mai ales in conditiile in care asociatia a mai si eliberat o adeverinta ca proprietarul nu are debite.