avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii proprietar vechi / adjudecat / cumparat de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii proprietar vechi / adjudecat / cumparat de mine.

Am si eu o mica problema, asemanatoare cu multe alte pe care le-am citit dar putin diferita .. astfel incat am ales sa fac o thread nou.

Apartamentul a apartinut unei persoane ce avea un credit pt care a garantat cu apartamentul. Nu a mai platit ratele .. etc. si banca a scos apartamentul la licitatie. Persoana X a cumparat apartamentul de la licitatie prin act de adjudecare .. etc. (acum aproximativ 1 an), dupa care in noiembrie-decembrie 2012 am cumparat eu apartamentul prin credit prima casa.

Persoana X mi-a dat o adeverinta (pe care mi-au ceruto la notar) facuta de administratia blocului (datata si semnata de administrator si presedinte) din care rezulta ca apartamentul cumparat de mine la data respectiva nu are datorii restante la intretinere si nici fond de rulment.

Toate bune si frumoase pana cand, recent mi-a spus cineva ca intr-o sedinta s-ar fi ridicat problema vechii datorii ale primului proprietar (de dinainte sa fie adjudecat de X) si ca solutie s-ar fi gandit si la posibilitatea de a mi le pune mie in carca.

Eu sunt constient ca nu o sa platesc niciodata aceste datorii deoarece nu imi apartin insa as dori sa stiu care este temeiul legal si pe ce sa ma bazez daca ma vor provoca la o asemenea propunere/discutie.

Totodata m-ar interesa ca pentru o perioada de timp sa folosesc 2 camere ale apartamentului pt o mica activitate de birou, unde sa chem 2 angajati care vor veni la program de 8 ore (nu am declarat sediu/punct de lucru pentru ca va fi ceva temporar). As dori sa stiu cum se calculeaza numarul de persoane trecute la intretinere si daca sunt obligat sa trec aceste 2 persoane care stau doar ziua .. sau cum se face.

Multumesc,

Octavian
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:22, 24 Martie 2013
Este obligatoriu ca executorul judecatoresc sa precizeze de la inceputul licitatiei publice existenta de eventuale debite asupra bunului dedus executarii,debite care intra in sarcina adjudecatarului
Din experienta (neplacuta) pe care asociatia noastra a avut-o, intr-o situatie asemanatoare va pot spune ca incurcatura pleaca de la aplicarea diferita a legislatiei - sau mai bine spus, din lipsa unor prevederi clare in domeniu, care sa acopere majoritatea posibilitatilor in care se poate afla o proprietate la un moment dat.
Deci, cineva are o proprietate (nu intereseaza la acest moment cum a ajuns in posesia acelei proprietati), proprietatea este situata intr-un condominiu gestionat de o asociatie de proprietari. Proprietarul - in cazul expus in topic- are pe de o parte, obligatia de asi achita ratele catre creditorul sau si in acelasi timp obligatii catre as. proprietari... Din cate am inteles, acest proprietar nu si-a achitat nici obligatiile catre banca si nici catre as. proprietari (sau ma rog si le-a achitat partial). Ce se va intampla mai departe se stie: banca, pentru asi proteja investitiile, scoate la licitatie proprietatea, fara a tine cont de nici-o culoare ca acel proprietar ar mai avea datorii si catre as. proprietari. Cei care se ocupa efectiv de aceasta problema (executorii bancari) stiu exact despre aceste datorii, dar cum v-am spus, le ignora cu desavarsire. Se bazeaza ei pe ceva? Eu nu stiu, poate cineva ne lamureste.
Si ca lucrurile sa devina si mai complicate - in cazul asociatiei noastre - asociatia in naivitatea ei, a procedat la protectia pe care o confera Legea nr. 230/2007, art. 51!

Art. 51 (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor...., pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari...

Desigur, in cazul achizitionarii unui apartament cu credit bancar, si banc merge la OCPI si inscrie
la randul ei un privilegiu imobiliar. Deci aici se intalnesc doua privilegii - dintre care cel al as. proprietari, se zice ca este cu rang prioritar...
Cat de prioritar este, am inteles noi mai tarziu... Apartamentul a fost adjudecat, chiar in prezenta noastra, nu s-a tinut cont de nimic. Cel care a cumparat apartamentul, l-a cumparat ca sa-l vanda mai departe si a avut tupeul sa se prezinte la asociatie pentru a-i elibera o adeverinta ca el personal nu are datorii catre asociatie, deoarece asa se scria in actele de adjudecare, apartamentul era lipsit de sarcini (ma rog, ceva asemanator)...

Ce ne-a ramas de facut? Eram deja in proces cu primul proprietar. Am castigat pe toata linia, nu poate plati ( ~ 13.000 lei), dar prin ex. jr. este obligat sa achite lunar 200 lei/luna (este pensionara), adica, daca traieste, 5,4 ani de-acum in colo...

Deci nu va mai bazati atat de mult pe acest privilegiu imobiliar ca "baietii destepti" stiu sa ocoleasca bariera.
...................................
Parerea mea in legatura cu topicul initial este ca daca lucrurile stau asa cum ati povestit, asociatia trebuie sa actioneze in instanta pe proprietarul initial, adica cel care a beneficiat de serviciile asociatiei. Dvs. chiatr ca nu aveti nici-o treaba cu acel debit, mai ales in conditiile in care asociatia a mai si eliberat o adeverinta ca proprietarul nu are debite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)