avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 incalcata

Va rog sa ma ajutati in legatura cu o nelamurire pe care o avem o parte din membrii asociatiei de prorpietari.
Unii membrii afirma ca desii exist anumite legi ale asociatiei, se poate sa nu se tina cont de ele daca la adunarea generala majoritatea alege acest lucru.
Va dau 2 exemple:
1. In Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica clar ca cheltuielile de intretinere lunare ale accensorului (nu cele de energie electrica ale lui) se plateste pe cota parte. Ei vor sa decida sa se plateasca pe numarul de persoane. E legal sa se incalce aceasta lege?
2. Tot in Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica ca Presedintele asociatiei de bloc are drept de semnatura asupra contului asociatiei.Administratoare doreste ca adunarea generala sa voteze ca doar ea sa aiba drepturi asupra contului? E legal acest lucru?
Asociatia de proprietari nu trebuie sa ia decizii in conformitate cu legile ei??

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 11:43, 30 Mai 2013

Si-asa sunt atatea probleme cu banii prin asociatii, asa ca ce ar fi sa mai dam mana libera administratorului sa faca ce vrea el. Eu nu zic ca nu sunt si oameni cinstiti in asociatii, dar ar fi bine sa nu-i punem la incercare...
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu daca as fi presedinte, nu as putea lucra in maniera propusa mai sus.
Pe de alta parte, cu noile modalitati de plata pe care le agreeaza acum bancile, s-ar putea sa nu mai avem nevoie de nici-o semnatura, dar mai dureaza ceva timp. S-a mai facut vorbire aici pe forum, dar sunt cazuri izolate.
In maniera moderna pentru deschiderea contului trebuie doua semnaturi, pe semnatura administratorului acesta primeste un token si lucrul la ghiseu se rezuma la depunerea de bani, pe baza unei imputerniciri initiale din partea presedintelui asociatiei.
Tranzactiile se pot face online fara semnatura, cu tokenul direct din cont.

In asociatia mea nu scoatem deloc bani cash din banca, avem si conditie specifica in acest sens prevazuta in PV a AG de constituire a asociatiei de proprietari.
Pentru platile in cash, ca se fac si din acestea, inclusiv salariile, se pastreaza bani in casa.

Daca presedinta sau cenzora doresc sa vada situatia contului si a tranzactiilor, tot prin internet scot raportul de tranzactii. Oricum il listez lunar la dosarul lunii respective.

Deci lucrul cu banca este extrem de eficient, as zice ca aici bancile ne-au ajutat enorm, fie si numai daca ma gandesc la plimbarile cu banii prin transportul in comun si pe strada cu zeci si sute de milioane in buzunar, de-a lungul si de-a latul orasului pe unde au sediile furnizorii.
Eu cred ca nu trebuie sa inventam reguli speciale pentru asociatiile de proprietari in ce priveste casa, banca trezoreria.
Orice firma, institutie, persoana juridica daca vrea sa achite facturi din contul bancar, sa scoata numerar, sa transfere sume din cont..., le face obligatoriu cu semnatura conducatorului acelei persoane juridice sau a adjunctului acestuia. Sigur ca la banca poate merge cu instrumentul de plata un contabil, un economist.. care are si acesta uneori a doua semnatura, dar, repet, prima semnatura fara de care nu iese nici un leu din cont o are cineva din conducerea firmei.
La asociatia de proprietari acest rol de conducator il are presedintele si eventual vicepresedintele. Administratorul poate avea a doua semnatura dar cu aceasta nu poate face nimic fara prima semnatura.
Dar fiecare asociatie se administreaza cum crede si am avut ocazia aici pe forum sa vedem cum unele asociatii au lasat casa si contul bancar, operatiunile de trezorerie numai pe seama firmei ce administreaza asociatia, a unui angajat al acelei firme. Iar cand aceasta s-a suparat, cei din asociatie habar nu aveau ce-i in casa, in banca...

Cu banca sigur ca acum se poate lucra usor de pe calculator pentru efectuarea platilor ca si pe card. Ori nu vad cum un presedinte in care vecinii au incredere si l-au ales, are curajul sa-i dea administratorului angajat, sau firmei de administrare, acel card, sau codul de utilizator si parola pentru a accesa contul de pe calculator, cont in care are poate zeci de mii de lei. Omul este om si supus greselilor. Poate ajunge la un supermarket si constata ca nu-i ajung banii la casa dar are cardul asociatiei in buzunar si plateste cu acesta. E suficient odata si-apoi se invata iar cumparaturile devin tot mai consistente... Apoi avand posibiliatea nu-l retine nimic sa-si achite la fel si factura personala de gaz, de energie, sa faca plinul la rezervor..., cu gandul ca-i pune la loc dar mai amana o luna, doua ca nu-l verifica nimeni... Si odata apare un nou titlu aici pe foru ca "a fugit cu un milard"...
Dar, sa nu fiu inteles gresit, acolo unde administratorul este din asociatie, este de incredere, este, asa cum am vazut in unele asociatii, cel care face totul si hotaraste totul, neavand presedinte, comitet, cenzor, sigur ca acel administrator este omul cel mai de incredere si poate avea toate parghiile pe mana lui pentru ca altfel nu ar functiona asociatia.
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Adriantot, moderator
Nu avem card, asa ca nu pot scoate bani de card prin magazine. ;)
Eu nu despre dumneavoastra spuneam ca puteti face plati in magazin cu cardul.
Dar daca tot ati raspuns, cred ca si dumneavoastra, din fata calculatorul ce-l aveti acasa, puteti sa transferati bani din contul asociatiei in alt cont, puteti sa va platiti factura personala la energie electrica sau puteti sa comandati si sa platiti un laptop personal ce vi-l aduce curierul in 24 de ore acasa. Eu pot face toate acestea de pe calculator, pot plati si in magazin de pe cardul asociatiei de proprietari.
Asa ca daca o pot face eu ar putea sa o faca si alta persoana ce ar avea aceleasi instrumente ca si mine.

Alte discuții în legătură

Cine face operatiuni prin banca? Paraslica Paraslica Poate presedintele asociației de proprietari să retragă numerar sume de bani din contul asociației din bancă numai cu semnătura sa? ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat handsu handsu Daca presedintele asociatiei de proprietari poate incheia cu asociatia de proprietari la care este peresedinte un contract de comodat ,sa fie retribuit pentru ... (vezi toată discuția)
Functia de vicepresedinte si secretar aecobob aecobob Buna ziua Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : ... (vezi toată discuția)