avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator asociatii de proprietari PFA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator asociatii de proprietari PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma informati daca Legea 230 permite ca pentru functia de administrare a asociatiilor de proprietari , asociatia sa angajeze un PFA ,CAEN 6832 ?
ITM-ul poate avea obiectii la contracte de administrare pe baza de contract de prestari servicii si sa considere ca ASP-ul foloseste munca la negrusi ca urmare sa aplice amennzi?
Multumesc!
In maniera descrisa de @adriantot, am gandit si eu cand am propus sa se faca o simulare: cheltuieli salariale administrator angajat cu CIM vs administrator PFA.
La noi in asociatie, aceasta diferenta - in favoarea asociatiei, este mai mare: aprox. 450 lei, insa si asociatia este mai mare...
Acum sa nu credeti ca daca angajati o PFA ati rezolvat problema asociatiei, dar trebuie gandit per total, asa cum s-a explicat mai sus, punand in balanta si plusurile si minusurile. Si cand am spus ca pot fi avantaje pentru asociatie, nu am gresit deloc, dar este treaba comitetelor executive sa gandeasca cum este mai bine pentru asociatie.
S-a vorbit de birocratie. Pai nu-i chia asa de ”bombon” cum o descrie @elga50... daca ar fi numai astea, Revisalul si ANAF-ul cu tot cu transmiterea declaratiilor ON_LINE... Mai sunt - intocmire state de plata, pontaje lunare, instructaje PM si PSI, echipament de lucru si protectie, adeverinte si concedii medicale (la acest capitol, personal m-am impotolit de-a binelea, cand a trebuit sa recuperez de la casa de sanatate oarece sume de bani pe care asociatia i-a platit unei femei de serviciu aflata in concediu medical), grija ca vine peste mine ITM-ul (cum de altfel s-a intamplat) si cate si mai cate, daca stau bine si ma gandesc... Va spun sincer, din acest punct de vedere - colaborarea cu PFA si firma de curatenie, birocratia la nivelul asociatiei s-a redus enorm. V-am zis, trebuie cantarit, discutat, vazut avantaje si dezavantaje, hotarat.
Buna ziua,
Cand am devenit PFA pentru administrare imobilelor , m-am gandit in special la reducerea cheltuielilor asociatiei. Fiind pensionara , nu platesc CAS . In plus, nu mai am grija ITM-ului. Dar, din punctul de vedere al ITM ,persoana juridica inseamna firme specializate ijn administrarea imobilelor, conform Legii 230. PFA nu este firma .In orasul meu ITM-ul a aplicat amenzi de 10.000 lei /asociatie. Acei adm. au fost angajati cu conventii civile. In fine, sper sa nu fie vreo problema.Personalul de curatenie este angajat cu CIM.
Poate pun intrebari stupide , dar traiesc un cosmar din cauza asta.
Multumesc pentru toate raspunsurile!
Pai spuneti-ne cu ce activitate v-ati inregistrat ca PFA?
Daca v-ati inregistrat cu activitatea " Administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract", cod CAEN 6832 - totul este in ordine. Cred ca la acest lucru v-ati gandit nu?
Trebuie sa incheiati cu as. prop. care va agreeaza un Contract de prestari de servicii - Administrare as. prop. si cu asta basta. Nu are ITM-ul nici treaba cu dvs.
Atentie ca trebuie sa treceti pe la ANAF mai intai (dar cred ca ati trecut deja). Vedeti ca si pe-aici sunt oarece probleme, declaratii, nu-i chiar floare la ureche... Ca pensionar trebuie sa achitati numai contributia la sanatate - 5,5% si impozitul de 16 % din suma lunara a castigului net. Daca aveti nevoie de ajutor, mai discutam pe mesaj privat.
Inca o data spun atentie la trecerea admin din angajat in PFA .Poate se face o mica economie la asoc numai daca PFA nu ia in considerare toate capcanele functiei . Taxale sociale sunt . Cititi :
[ link extern ] /
In plus texele se fixeaza in functie de declaratia de la inceput de an ,se platesc trimestrial pana la sf. anului ,indiferent daca te-a dat afara sau ai plecat , iar compensarea se face anul viitor sau viitoare daca ai norocul sa activezi in viitor.
Pentru asoc este f bine sa aiba contract cu un PFA .
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
sanda65, utilizator
Interesant subiectul, dar am o nelamurire.

Trebuie sa incheiati cu as. prop. care va agreeaza un Contract de prestari de servicii - Administrare as. prop. si cu asta basta.


Sigur este vorba despre un contract de prestari servicii sau asociatia incheie cu o PFA contract/conventie potrivit Codului Civil?
Pentru ca daca imi aduc bine aminte, prin 2011, exista un ghid al asociatiilor de proprietari care specifica ceva de genul acesta ([ link extern ] ).
Ma refer la punctul 3.2 din ghid, caz in care AP retinea la sursa impozit, CAS si somaj.
Desigur, asta era prin 2011, intre timp s-au schimbat multe, dar intrebarea mea ramane valabila:
PFA (prin contract prestari servicii) emite factura precum un SRL, urmand a-si declara/plati singura contributiile...
... sau AP (prin contr./conv. civila) are obligatia de a retine la sursa si de a declara in D112 impozit/CAS/somaj, urmand ca PFA sa aibe doar grija declararii si platii CASS (5.5%).

Poate este o intrebare prosteasca, dar nu mai sunt in tema cu ultimele reglemetari asa ca incercati sa ma lamuriti, nu dati cu pietre. :confused:
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2013
zetubald, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa/contract de prestari servicii? voichita_b voichita_b Asociatia de proprietari poate incheia cu un PFA administrare imobile contract de prestari servicii? Care sunt taxele pe care le plateste, daca PFA este si ... (vezi toată discuția)
Atributii la asociatia de proprietari utilizator-1 utilizator-1 adminstratorul de bloc are in atributii si contabilitatea asociatiei? as dori sa stiu acest lucru, pt in cazul asociatie in care locuiesc, suntem obligati sa ... (vezi toată discuția)
Pfa / administrator medeea2014 medeea2014 Buna ziua , detin un PFA cu obiect de activitate principal caen 7022, de curand am obtinut si atestatul de la Consiliul Local pentru calitatea de ... (vezi toată discuția)