avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator asociatii de proprietari PFA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator asociatii de proprietari PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma informati daca Legea 230 permite ca pentru functia de administrare a asociatiilor de proprietari , asociatia sa angajeze un PFA ,CAEN 6832 ?
ITM-ul poate avea obiectii la contracte de administrare pe baza de contract de prestari servicii si sa considere ca ASP-ul foloseste munca la negrusi ca urmare sa aplice amennzi?
Multumesc!
Multumesc!

o sa coste asociatia cu 20-25% mai putin in ceea ce priveste cheltuiala salariala

Nu cred ca un PFA este mai ieftin pentru ca si el plateste taxele salariale aproape identice ca un salariat , trebuie sa ia in calcul cheltuielile cu depunerea fiselor si in plus "ceva " pentru mici atentii. Eu cred ca este mai scump cu cca 10 %.
Daca asa ziceti dvs.... Puteti face o simulare. Eu vorbesc din experienta, adica chiar sunt implicat in asa ceva. In fine, era o idee pentru autorul topic-cului.
Poate va ajuta un exemplu concret.
Am avut un angajat cu un salariu negociat de 800 lei. Conform legislatiei pe statul de plata i se oprea acestuia 199 lei (ce se virau la buget) iar angajatul mai lua in mana 601 lei.
Asociatia (angajator) mai calcula inca 244 lei si platea in total la buget 423 lei (199+244).
Asdar angajatul lua in mana 601 lei iar asociatia suporta 1024 lei (601+423).

Am renuntat la acest angajat si-am incheiat un contract cu un PFA care facea exact aceeasi treaba ca si fostul angajat.
Am negociat contractu la suma de 1000 lei/luna. Aceasta suma se platea luna ca si salariul fostului, dar nu pe stat de salariu ci PFA-ul emitea factura de 1000 lei, taia chitanta si i se dadeau banii. Din cei 1000 lei platea la stat impozite, dar era treaba lui daca platea sau nu, cat platea si cand platea.

Poate ca vi se pare mica diferenta, ca asociatia a economisit doar 24 de lei. Asa este dar asociatia a mai castigat si prin diminuarea birocratiei: cel care a plecat, fiind singurul angajat cu CIM al asociatiei, ne-a scutit de relatia si obligatiile lunare fata de ITM, CASS, CAS... Si poate-si mai amintesc unii ce cozi erau la CAS, CASS dar mai ales la ITM unde stateai cateva ore bune in fiecare luna ca sa depui acele declaratii...
Si inca un avantaj deloc de neglijat: cand a trebui sa incetam CIM a fost greu, a trebuit sa apelam la niste tertipuri sa face aceasta legal pentru ca omul nu se dadea plecat s.a.m.d. Dar cu PFA-ul ori SRL-ul, avand o caluza normala prevazuta in contract ca acesta inceteaza cu acordul partilor sau la initiativa oricarei parti cu o notificare de 15-30 de zile, se rezolva incetarea acestui contract fara batai de cap.
Cam aveti dreptate @adriantot in privinta ideii cum scapati de un administrator nedorit la un moment dat.

Cat priveste birocratia, aceasta s-a redus, deoarece nu se mai fac vizite lunare la ITM, ci se transmite in Revisal, online, si numai daca in contractul de munca intervin schimbari sau daca ies / intra angajati.
Cat priveste la ANAF ne rezumam la depunerea tot online a Decl.112 lunar care este in general identica privind veniturile de la luna la luna. Se fac mici modificari de luna si de numar de zile. In rest la fel. Toata tarasenia ia 10 minute pe luna de pe scaunul de-acasa.

Alte discuții în legătură

Pfa/contract de prestari servicii? voichita_b voichita_b Asociatia de proprietari poate incheia cu un PFA administrare imobile contract de prestari servicii? Care sunt taxele pe care le plateste, daca PFA este si ... (vezi toată discuția)
Administrare imobil prin interpus conjoint conjoint Este in regula ca o persoana, reprezentant,angajat,delegat sau ce o fi al unei PFA( cu obiect de activitate cod CAEN 6832), sa presteaze activitatea de ... (vezi toată discuția)
Atributii la asociatia de proprietari utilizator-1 utilizator-1 adminstratorul de bloc are in atributii si contabilitatea asociatiei? as dori sa stiu acest lucru, pt in cazul asociatie in care locuiesc, suntem obligati sa ... (vezi toată discuția)