Da, daca citim cu atentie observam ca proprietarul recunoaste ca nu si-a platit la timp cotele ajungand si la peste 40 de milioane datorii si-apoi are suspiciuni ca este furat:
Adry1979 a scris:
.. nu am ramas decat o singura data in urma cu plata de 40 si ceva de milioane la timpul respectiv 2011-2012 ..
Toti vecinii ne-au spus " va fura ' ... face`ti ceva ...
Asa cum se explica aceste debite sunt acumulate in 4 ani. Ori in toata aceasta perioada, proprietarul sau alcineva din famili (au locuit o perioada 5 persoane in apartament) nu au vazut listele de plata!?
Au avut dreptul sa conteste sumele afisate de peste 40 de ori (de fiecare data in zece zile de la afisarea listelor).
Am sugerat undeva mai sus, sa se uite pe listele de plata si sa vada cum sunt afisate acoilo sumele de plata, pe ultima lista de plata, dar nici un raspuns.
Sigur ca greseli pot fi dar acestea se remediau imediat daca proprietarul sesiza in acesti 4 ani ca sumele afisate nu sunt corecte. In 4 ani, asa cum dealtfel se si specifica, s-a schimbat administratorul, poate si casierul, poate si cenzorul...
In fine, acum o sa i se reclaculeze si o sa se stabileasca debitul corect. Nu scuz pe cei care au gresit, dar sunt evidente si recunoscute restante de zeci de milioane chiar de proprietarul care reclama. Aici este izvorul necazului. Daca erau "zero" restante nu avea cum sa calculeze penalizari nici unul cu scoala primara pentru ca 0 lei X 0 zile X 0,2% = 0 lei penalizari.
Avem, intamplator chiar acum o situatie similara la noi. Un proprietar care a avut chiriasi schimbati de mai multe ori, a mai locuit si el cu familia din cand in cand, a avut perioade si cand nu a locuit nimeni in ultimii 5 ani..., a platit sporadic si tot a promis ca achita, ca trebuie sa incaseze de la un fost chirias... Si-a luat angajamentul ca achita tot acum un an... Nu a achita decat sume mici ce nu acopereau uneori nici intretinerea curenta.
Luna trecuta avand un total de peste 1000 lei din care aproape jumatate erau penalizari, asociatia i-a trimis o notificare cerandu-i sa achite in 15 zile, altfel va fi actionat in judecata.
Dupa o saptamana a veni omul la asociatie a platit toate restantele mai putin ultima luna (pentru ca acum are alt chirias si-o sa platesca acesta), dar era foarte nemultumit acuzand ca nu sunt corecte penalizarile.
Adica in 5 ani nu a contestat niciodata, a promis ca plateste.. iar acum vrea recalculare.
Sigur ca nimeni din asociatie nu este obligat sa faca si sa refaca aceste calcule, ci doar, asa cum prevede legea, in 10 zile de la afisare, poate contesta si va primi raspuns in maxim 7 zile. Dar ce poate contesta? Sumele stabilite pentru ultima luna si nu cele de 5 ani in urma.
Totusi, fiind vecini si pentru a spulbera orice indoiala, am scotocit prin dosarele si registrele din 2008 pana astazi si-am inceput o recalculare a penalizarilor. Am ajuns la anul 2011 dupa 3 zile de munca (2-3 ore pe zi). In urmatoarea saptamana o sa i se prezinte o situatie asa cum se face intr-o expertiza judiciara ceruta in instanta.
Ce o sa rezulte? Va asigur ca va rezulat o suma mai mare de plata decat cea afisata pe ultima lista de plata si solicitata prin notificare.
De ce? Pentru ca de cateva ori, luindu-si angajamentul ca va plati, nu i s-a mai calculat penalizari pe o luna, doua... Pentru ca am schimbat intre timp 3 administratori si uneori unul mai uita sa calculeze lasand aceeasi penalizare de luna trecuta, altul calcula de la o luna la alta doar pe 10-11 zile in loc de 30 de zile. Chiar daca mai gaseam acele greseli, fiind in favoarea proprietarului, neavand penalizari de platit catre furnizori, am lasat asa si-am mers mai departe. Asa a beneficiat restantierul nostru (sigur ca nu numai el) de penalizari mai mici decat cele ce vor rezulta acum din aceasta recalculate, repet, facuta la nivelul unei expertize adevarate. Nu-i vom solicita sa plateasca nimic in plus fata de ce este acum pe lista dar speram sa fie impacat sufleteste iar situatia aceasta sa fie un exemplu si pentru altii.
Sper ca acum imi intelegeti mai bine postarile mele anterioare pe acest subiect.