avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu sunt lasat sa-mi platesc intretinerea!! Va rog ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu sunt lasat sa-mi platesc intretinerea!! Va rog ajutati-ma!!

Buna ziua! Am o mare problema!.La data de 19.03.2013 figuram cu restante la intretinere de 4000 lei, din care, 2700 cota contributie si 1300 penalitati. Tot la aceasta data am mers la casieria asociatie cu suma de 3000 lei sa-mi achit o parte din restante. Intentia mea a fost sa achit integral suma pentru cota de contributie si restu pentru penalitati (cca. 20% din cuantumul penalitatilor), urmand ca in lunile urmatoare sa achit si restul datoriei dar macar sa nu-mi mai puna penalitati care sunt mai mari decat platesc eu la intretinere (in medie 100/luna contributie, 130/luna penalitati) . Aici insa presedintele asociatiei nu a vrut sa-mi primeasca banii in acest mod si mi-a spus ca daca vreau sa-mi accepte plata trebuie sa achit din ce 3000 lei, 700 lei pentru penalitati si 2300 pentru cota de contributie. Asta presupune sa raman cu restante la cota de contributie si bineinteles sa mi se adauge penalitatile aferente. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac ca sa-mi platesc intertinerea cum am dorit eu initial. Va multumesc!!
Debitele se platesc in functia vechimii, deci debitele + penalitatile cele mai vechi se platesc primele si gradual-temporal tot asa.
In primul rand ar fi fost normal daca aceasta regula ar fi aplicata pentru toata lumea. In al doilea rand presedintele nu mi-a oferit nici o explicatie cum a ajuns el la suma de 700 lei. Ma gandesc ca nu negociem ca la piata daca totusi sunt niste reguli care trebuie aplicate si in al treilea rand nu stiu de unde aveti dvs. convingerea ca nu vreau sa platesc si restul de penalitati. Pot fi trimis in instanta oricand pentru restul datoriei.
Personal, fata de lege, cred ca Presedintele v-a facut o favoare.
Problema este ca, daca platiti cum vreti dumneavoastra nu mai aveti datorii la intretinere si Asociatia nu va poate da in judecata.
Daca raman niste sume Asociatia este asigurata daca va schimbati gandul sau nu mai puteti pur si simplu plati din diverse cauze.

Nu uitati ca Presedintele Asociatiei este raspunzator in fata tuturor propietarilor si poate fi pus sa plateasca pagubele produse Asociatiei, in conformitate cu Legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari.
Ma gandesc ca nu negociem ca la piata daca totusi sunt niste reguli care trebuie aplicate


Cuantumul si valoarea penalitatilor,legal nu pot fi negociate "ca la piata"
Art 49 din L nr 230/2007 Asociatia de proprietari poate stabli sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta ,afisata pe lista de intretinere
Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat


daca platiti cum vreti dumneavoastra nu mai aveti datorii la intretinere si Asociatia nu va poate da in judecata.

Chiar daca proprietarul achita initial suma de baza,in evidenta asociatiei de proprietari raman neachitate penalitatile care reprezinta sume cu titlu de restanta,pentru care asociatia de proprietari in temeiul disp art 50 din L nr 230/2007 a
re dreptul sa actioneze in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
ynocentta, utilizator
@nedelcuradu,
Avand de plata 4000 lei din care 2700 restanta si 1300 penalizari, trebuie sa achitati proportional atat din restante cat si din penalizari.
Asa cum spuneati ca ati vrut sa platiti 20% la penalizari era cam putin.
Corect, calculand prin "regula de trei simple" dumneavoastra platind cei 3000 lei, acestia trebuie sa stinga 2025 lei din restante si 975 lei din penalizari.
Daca presedintele a spus ca va scade 2300 lei din restante si 700 lei din penalizari, a vrut sa va ajute, sa va avantajeze, scazandu-va chiar mai mult din restante decat este corect proportional.

Alte discuții în legătură

Ordine achitare intretinere si folosirea banilor achitati de catre asociatie NarcisVN NarcisVN Bună ziua. M-am înregistrat pe site pt. că am nevoie de ajutor. Am o restantă la întreținere din august pană în decembrie anul curent 2016. Am achitat ... (vezi toată discuția)
Penalitati otto2007 otto2007 1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor? 2. Cine este raspunzator pentru sumele ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)