avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord

Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate.
Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv pentru care ne intelegem asupra acestui lucru, insa ceea ce ne dorim noi amandoi este ca fiica noastra sa imi fie incredintata mie. Am inteles ca acest lucru nu se poate face la notar asa ca noi ne-am gandit sa ne prezentam in fata instantei cu o cerere, semnata de amandoi, in care sa cerem ceea ce ne dorim pentru familia noastra, si anume, incredintarea minorei catre mama. Ne-a spus cineva ca acest lucru nu este posibil ca in ziua de astazi nu se mai acorda decat custodie comuna, chiar daca parintii se decid impreuna la altceva. Ni s-a mai spus ca daca mergem la instanta vom fi obligati sa mergem la un mediator, desi nu vad rostul atata timp cat asta este decizia noastra ca parinti. Si o alta intrebare este: cine plateste acest mediator? Chiar asa stau lucrurile? Nu putem decide noi parintii ce dorim pentru familia noastra?
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
baubau1608, utilizator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 01:59, 1 Aprilie 2015
Daca regula e sa exercitati autoritatea parinteasca in comun iar cea exclusiv de un parinte, numai pt motive temeinice, inseamna ca nu poate fi vb de un acord in acest sens intre parinti., ci veti cere dvs , veti motiva si tatal poate fi de acord cu cererea din motivele pe care le-ati argumentat- motive nu ar putea fi prea multe, fie nu-l intereseaza sa exercite autoritatea parinteasca, fie nu poate.
gi-jane2 a scris:

Daca regula e sa exercitati autoritatea parinteasca in comun iar cea exclusiv de un parinte, numai pt motive temeinice, inseamna ca nu poate fi vb de un acord in acest sens intre parinti., ci veti cere dvs , veti motiva si tatal poate fi de acord cu cererea din motivele pe care le-ati argumentat- motive nu ar putea fi prea multe, fie nu-l intereseaza sa exercite autoritatea parinteasca, fie nu poate.



Multumesc pentru raspuns. Ce parere aveti domnilor si doamnelor avocati? Un judecator poate accepta ideea ca un parinte nu poate sa isi exercite autoritatea parinteasca? Prin "nu poate" sa spunem ca ne gandim la... a nu avea posibilitatea sa discute zilnic cu minora, sa petreaca saptamanal timp cu minora, sa ajute zilnic la cresterea si educarea ei, ci doar ocazional, motiv pentru care va avea un program de vizita. Credeti ca expunand o astfel de cerere, acceptata de ambii parinti, va duce la o hotarare ca doar unul dintre parinti sa exercite autoritatea parinteasca?
Dvs cred ca nu intelegeti ce inseamna exercitarea autoritatii parintesti. Este normal ca parintele care nu locuieste cu copilul sa nu poata participa la activitatile zilnice. Pentru el exista un program de vizita.
Bau Bau cred ca faceti confunzie de termeni, faptul ca dvs veti avea un program de vizita, ca minorul va sta la mama, nu inseamna ca nu exercitati autoritate parinteasca comuna.
In afara de ingradirea libertatii de miscare a parintelui rezident insotit de minor si eventuale semnaturi birocratice cerute la anumite institutii de stat, puteti sa-mi explicati, asa, babeste, care e diferenta intre incredintare si autoritatea parinteasca comuna?

M-am convins ca aceasta "autoritate parinteasca comuna" , pana acum, a dus doar la marirea numarului de procese, la escaladarea conflictelor familiale; in plus, acum, cand in Franta, in Olanda si in alte tari acest sistem a esuat, introducandu-se in legislatie "autoritatea unica" in cazul parintilor aflati in relatii conflictuale, noi abia incepem experimentul.
Trebuie sa iasa cateva generatii de tineri psihopati, ca urmare a aplicarii fara discernamant a ceea ce arunca altii, ca sa-si dea seama cine trebuie ca au importat forma fara fond.

Programul de vizita a fost si a ramas, pensia alimentara a fost si a ramas, atat doar ca parintii vor fi nevoiti sa ceara in instanta suplinirea semnaturii celuilalt.

Alte discuții în legătură

Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului + divort Rox. Rox. Bună ziua! Urmează să divorțez de soțul meu. In cazul in care fiecare dintre noi vrea sa aibă custodia copilului, dar nu comuna, actele de divorț se ... (vezi toată discuția)