avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea titlului de proprietate a unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea titlului de proprietate a unui teren

Buna ziua.
Ma refer la o proprietate din judetul Botosani.Bunicii mei au murit,si tatal,iar partea tatalui meu ne revine mie si fratelui meu.Tata a mai avut un frate si o sora.Fratele cel mai mic s-a improprietarit cu tot terenul singur in mod ilegal.Sora a apucat sa semneze o procura in favoarea tatalui meu si a celui mic.De mine si fratele meu depinde totul.Practic el mai are nevoie de o semnatura a noastra si se improprietareste cu totul.Noi nu suntem de acord cu instrainarea acestui teren,datorita faptului ca noi nu am stiut cand a incheiat actele de improprietarire. Intrebarea mea este: "Cate sanse sunt ca acest sa fie anulat in instanta?"
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:12, 25 Februarie 2009
Daca era dezbatuta succesiunea dupa tatal dv., care ar fi avut calitatea de persoana indreptatita, iar fratele tatalui dv. a depus cerere, deşi acesta nu avea calitate de mostenitor al persoanei indreptatite, puteti ataca actul in instanta, pentru ca titlurile de proprietate emise cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 18/1991 sunt lovite de nulitate absoluta. Se pare ca acesta a depus cerere declarand fals ca este mostenitor al tatalui dv., desi defunctul avea 2 descendenti mostenitori.
Angajati un avocat! ;)
Legea 18/1991 nu prevedea vreo declaratie din partea solicitantului cum ca ar fi unic mostenitor, ci doar ca fostii membrii CAP sau mostenitorii acestora pot face cerere pentru retrocedarea terenurilor colectivizate. Nu este corect, recunosc, dar daca fratele tatalui dvs. a facut cerere doar in nume propriu, nu a savarsit nici o ilegalitate, ci doar o abatere (grava) de la regulile bunului simt. Art. 12 din legea 18/1991 prevedea "Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotaririi judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii."...Daca fratele tatalui a facut cerere iar tatal dvs si sora acestuia nu, se considera ca ati renuntat tacit la dreptul prevazut de lege si instantele nu prea trec peste acest considerent...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstituire verginica73 verginica73 doresc sa ma ajutati intr-o problema daca se poate in 1991 tatal meu a solicitat sa i se reconstitue dreptul de propritate pentru o sup. de pamant in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate mostenitori ana_mirea ana_mirea Bunica mea a mostenit 2 percele de teren de la strabunicii mei, care au fost oarecum constransi sa il cedeze statului prin decretul 308/1953, teren cu care au ... (vezi toată discuția)
Inselaciune titlu de proprietate antinea antinea Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema : tatal meu se afla intr-o disputa cu unul dintre frati . Dupa decesul bunicului meu,(in ... (vezi toată discuția)