avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor

Buna ziua!

Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor.

Autentificarea acestor documente ce presupune?

Este considerat autentic un statut /act constitutiv pe care il printez si il semneaza membri asociatiei, sau judecatoria trebuia sa imi elibereze statutul si act constitutiv cu timbre si alte elemente??? eu am primit de la avocat o copie a statutului semnat de membri pe care a scris avocatul ca este in conformitate cu art.3, alin.1 din legea 51/1995, dar este in COPIE. Este in regula?

va multumesc!
Avocatii nu "autentifica" acte, ei pot "atesta" acte, e diferenta juridica semnificativa intre cele doua noutiuni. Notarii "autentifica". Pentru actele constitutive ale ONG inclusiv pentru modificari se cere autentificare (notariala) sau atestare ( avocatiala). In mod normal avocatul care a atestat actul trebuia sa faca suficiente exemplare sa va dea si Dvs. unul original - sau sa va intrebe macar daca doriti un exemplar care sa va ramana - daca restul de exemplare le-a depus la instanta ( in caz ca ati facut prin el obtinerea personalitatii juridice a asociatiei sau modificarea actelor constitutive). Poate insa si ulterior sa va elibereze copie CERTIFICATA de pe exemplarul de act original atestat, pentru ca avocatul e obtigat sa retina in arhiva proprie un exemplar original.... Daca actul a fost depus la instanta, puteti solicita si obtine si de la instanta copie certificata a acelui act, ca al oricarui act din dosarul ONG-ului, numai ca e procedura mai consumatoare de timp si de bani decat sa va dea avocatul o copie certificata a actului din arhiva sa. Unele instante dau impreuna cu hotararea judcatoreasca si cate un exemplar din actele depuse, cu mentiunea ca sunt parte integranta din hotararea judecatoreasca ( ex. Statut, Act Constitutiv, Proces-verbal de AG sau CD in care s-a aprobat modificarea, Act aditional...) si deci ONG-ul are primit de la instanta cate un exemplar original din actul care fusese atestat avocatial sau autenfificat notarial. SUnt insa alte instante care nu dau niciun exemplar inapoi din actele depuse, ci doar le indica in hotararea judecatoreasca ce avocat sau notar le-a atestat respectiv autentificat si nr. si data incheierii de atestare respectiv autentificare, si te trimit la respectivul sa iti dea copie certificata daca nu ti-a dat un exemplar original cand ti-a facut atestarea sau autentificarea, sau iti spun sa ceri copie certificata din dosarul instantei dupa procedura obisnuite, care ia timp si bani...
MULTUMESC!

Dar in cazul in care printez statutul si actul constitutiv, il semneaza toti membri, si eu in calitate de presedinte merg cu ele la un notar sa le autentific, se poate? imi autentifica cineva aceste documente?
sau trebuie sa am neaparat documentele autentificate/atestate in original pentru a putea sa mai fac un alt exemplar autentificat/atestat original?!
Notarul autentifica iar avocatul atesta ce semnati atunci in fata lui, actul primeste atunci un numar si o data a incheierii de autenitificare / atestare, si deci este considerat un act nou, diferit de altul mai vechi, chiar daca o analiza cuvant cu cuvant a celor doua acte ar duce la concluzia ca au continut identic.... Dar care e problema? Notarul / avocatul care a autentificat / atestat actul initial refuza sa va emita o copie certificata, sau cere un onorariu f. mare pentru asta, de cautati asemenea "alternative"? Se poate obtine actul si din arhiva instantei daca a fost depus la instanta, si actele constitutive ale ONG-urilor si cele modificatoare se pot solicita si obtine in copie - dar poate uneori dura mult - si de la MInisterul Justitiei, ca instantele trimit acolo cate un exemplar...
Se poate autentifica la notar si statutul si actul constitutiv ca fiind "un singur act"?
Nu , actul constitutiv si statutul se autentifica separat de catre notar.

Alte discuții în legătură

Hotararea adunarii generale gigif gigif Buna seara, Am depus la judecatorie urmatoarele inscrisuri doveditoare : 1.Proces - Verbal al ADUNARII GENERALE in 3 (trei) ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar în instanță înființare asociație Daria B. Daria B. Actele care se depun în instanță trebuie atașate în original sau sunt acceptate și doar semnate și scanate de către toți membrii? Dosarul trebuie ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie Albione Albione Buna ziua. Am si eu niste nelamurir: Pentru a infiinta o asociatie, am incercat sa facem noi, membri principali, totul. si avem si toate actele necesare, ... (vezi toată discuția)