avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrarea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrarea asociatiei de proprietari

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o mica nelamurire, sunt nou presedinte de asociatie proprietari, care e sub tutela termo-service iasi.Intr-o discutie avuta cu administratia termo-service, am spus ca e obligatia lor de a verifica apometrele din scara de bloc si apartamente periodic, si mi s-a spus ca nu e obligatia lor ci a presedintelui asociatiei.Eu am citit in lg 230/2007 ca aceste atributii ii revin comisiei asociatiei dar am gasit pe internet un paragraf privitor la hg 400 citez "Conform articolului 36, alineatul 1 din HG 400, daca intr-un bloc exista o frizerie, un cabinet de avocatura sau se desfasoara orice alta activitate comerciala intr-un apartament sau la parterul blocului, administratorul este obligat ca inainte de defalcarea pe persoane si apartamente a sumelor adunate din facturi sa scada din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spatiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se impart pe numar de persoane sau cota parte de proprietate.Daca nu exista contoare de masurare a consumului de apa calda si rece la scara blocului sau la bransamentul blocului, nu se tine cont de eventualele contoare existente in apartamente. Conform articolului 38, alineatul 2, consumul se determina in sistem pausal.
- Daca aceste contoare exista, iar mai departe sunt apometre si in apartamente, este de datoria administratorului (conform articolului 22) sa le citeasca lunar sau periodic (in functie de hotararea adunarii generale) si sa treaca datele in fisa apartamentului. Consumul de apa calda si rece este determinat astfel, in functie de ceea ce arata contorul din apartament, cu conditia ca aparatele respective de masura sa fi fost montate cu acordul asociatiei."
Pana la urma este corect ca administratorul trebuie sa verifice indescii transmisi de asociatia noastra sau nu?

De asemenea va rog daca imi puteti spune cum pot face in calitate de presedinte sa punem alte reguli interne,daca trebuie supuse la vot sau e de ajuns sa fie de acord comisia aleasa de locatari.
Va multumesc



Mentionez ca abia acum ne vom transforma asociatia de locatari in una de proprietari , am inteles ca trebuie sa avem aduse intabularile apartamentelor pt a putea derula procesul de transformare.Daca noi am dori sa facem asociatie de proprietari doar pe scara noastra ar fi posibil avand in vedere ca blocul e cosntituit din 3 scari,si acum asociatia e pe bloc?
multumesc pt raspunsuri,sper sa reusesc sa apar interesele mele si ale locatarilor.Spuneti-mi va rog din cele 3 scari ale blocului doar scara b are apometru de scara si apometrele individuale scoase pe casa scarii.la celelate 2 scari sunt partamente la carenu se stie de cat timp nu s-a mai verificat corectitudinea indecsilor dati .Se poate ca scara b sa nu mai fie pusa sa plateasca diferentele care apar si acestea sa fie impartite la scarile a si c deoarece nu au contor de scara?Am inteles ca aceste lucruri ar trebui hotarate in adunare sau de catre comisia aleasa, dar cum se procedeaza exact?
Poate reusiti sa reluati ceva mai clar si-am sa va ajut cu intrebari.
Asociatia are trei scari si doar un singur apometru general?
Furnizorul de apa factureaza doar ceea ce inregistreaza acest unic apometru general?
Apa care trece prin acest apometru general ajunge la toate trei scarile?
Sau apa care trece prin apometrul genmeral alimenteaza numai scara b iar scarile a si c se alimenteaza cu apa din reteaua publica fara a le masura cineva consumul?
Buna ziua, noi avem apometru in strada care e citit de apavital, apoi pleaca tevile spre blocul nostru, dintre cele 3 scari doar sc. b are apometru de scara , celelate au direct individuale.Spre exemplu in luna ianuarie au fost pierderi/diferente de platit pe bloc de 100 mcde apa,si s-au repartizat egal pe cele 3 scri.Noi avand acest apometru nu ar fi trebuit sa fim scutiti sau macar sa platim ce era pe apometru plus o dif minora?
De asemenea poate imi puteti spune referitor la norme de functionare interna a scarii(program liniste, reparatii gen schimbat usa intrare, iluminat cu senzori )le pot cere locatarilor sa strangem singuri bani, sau trebuie sa supun mai intai la vot cu comisia sau adunare?multumesc
Am citit toate postarile de mai sus cu viu interes.
Stiu ca sant in contra-timp, postarile au fost in primavara si acum suntem la sfarsit de Septembrie.
Din Iasi sant si eu iar blocul unde locuiesc este administrat tot de Termoservice.
Poate ca desprinderea de Termoservice ar fi cat se poate de benefica pentru un bloc unde domiciliaza persoane tinere care mai au habar de ce se intampla pe lumea asta.
Cu alte cuvinte, daca toate utilitatile s-ar plati la furnizori, ce rost ar mai avea Termoservice-ul?
Deci: toate utilitatile, inclusiv curatenia pe spatiile comune.
Ce face Termoservice-ul unui apartament al carui proprietar este plecat din tara de 10 ani? Ii sterge clanta usii cu crema Nivea? ... Nu nici macar atata lucru... ii ia banii luna de luna pentru ca vai de mine... il administreaza!
Stiu ca asa este legea...numai ca mie mi se pare nelalocul ei aceasta lege care parca este impotriva omului obisnuit.
Stiu ca o sa ma trageti de urechi si o sa-mi spuneti sa nu mai folosesc limbajul licentios, numai ca nu mi se pare normal ca un proprietar de apartament plecat de 10 ani din tara sa plateasca niste servicii de care nu beneficiaza sau nu a beneficiat vreodata.
Este corect sa plateasca la FISC impozitul aferent apartamentului pe care-l detine....dar atat!
As vrea sa ma intalnesc cu domnul din Iasi care are cunostinte legislative in domeniu, sau macar sa pot coresponda prin mail-uri cu dumnealui.
Va multumesc.
cosstti a scris:
Ce face Termoservice-ul unui apartament al carui proprietar este plecat din tara de 10 ani? Ii sterge clanta usii cu crema Nivea? ... Nu nici macar atata lucru... ii ia banii luna de luna pentru ca vai de mine... il administreaza!
Stiu ca asa este legea...numai ca mie mi se pare nelalocul ei aceasta lege care parca este impotriva omului obisnuit.

Sunteti revolatat impotriva firmei de administrarea deoarece nu cunosteti legislatia si chiar spuneti ca legea nu e la locul ei...
Despre ce lege vorbim? Cititi legea 230/2007 si o sa aflati ca legea nu obliga asociatia dumneavoastra sa fie administrata de termoservice.
Legea nu obliga asociatia sa aiba contract cu nici o firma de administrare.
Legea nu obliga asociatia sa angajeze administrator.
Legea nu obliga asociatia sa plateasca cuiva salarii, indemnizatii...
Si in plus, din aceeasi lege, o sa aflati ca nu sunteti obligati nici macar sa va constituiti in asociatie de proprietari.
Asta, pe scurt, ca sa va lamuriti ca sunteti suparat pe cine nu trebuie.

Pe de alta parte, puteti afla de pe acest forum, daca o sa aveti disponibilitatea sa cititi, ca oamenii care traiesc la bloc au multe probleme de rezolvat in comun. Iar acestea se pot rezolva prin intelegerea intre acestia, intelegere realizata prin asocierea lor in aceste organizatii nonprofit conduse chiar de membrii asociatiei, oameni alesi periodic dintre vecinii care se pricep, care au timp, care vor s.a.m.d.

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Consum apa timpuriu timpuriu va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)