avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrarea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrarea asociatiei de proprietari

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o mica nelamurire, sunt nou presedinte de asociatie proprietari, care e sub tutela termo-service iasi.Intr-o discutie avuta cu administratia termo-service, am spus ca e obligatia lor de a verifica apometrele din scara de bloc si apartamente periodic, si mi s-a spus ca nu e obligatia lor ci a presedintelui asociatiei.Eu am citit in lg 230/2007 ca aceste atributii ii revin comisiei asociatiei dar am gasit pe internet un paragraf privitor la hg 400 citez "Conform articolului 36, alineatul 1 din HG 400, daca intr-un bloc exista o frizerie, un cabinet de avocatura sau se desfasoara orice alta activitate comerciala intr-un apartament sau la parterul blocului, administratorul este obligat ca inainte de defalcarea pe persoane si apartamente a sumelor adunate din facturi sa scada din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spatiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se impart pe numar de persoane sau cota parte de proprietate.Daca nu exista contoare de masurare a consumului de apa calda si rece la scara blocului sau la bransamentul blocului, nu se tine cont de eventualele contoare existente in apartamente. Conform articolului 38, alineatul 2, consumul se determina in sistem pausal.
- Daca aceste contoare exista, iar mai departe sunt apometre si in apartamente, este de datoria administratorului (conform articolului 22) sa le citeasca lunar sau periodic (in functie de hotararea adunarii generale) si sa treaca datele in fisa apartamentului. Consumul de apa calda si rece este determinat astfel, in functie de ceea ce arata contorul din apartament, cu conditia ca aparatele respective de masura sa fi fost montate cu acordul asociatiei."
Pana la urma este corect ca administratorul trebuie sa verifice indescii transmisi de asociatia noastra sau nu?

De asemenea va rog daca imi puteti spune cum pot face in calitate de presedinte sa punem alte reguli interne,daca trebuie supuse la vot sau e de ajuns sa fie de acord comisia aleasa de locatari.
Va multumesc



Mentionez ca abia acum ne vom transforma asociatia de locatari in una de proprietari , am inteles ca trebuie sa avem aduse intabularile apartamentelor pt a putea derula procesul de transformare.Daca noi am dori sa facem asociatie de proprietari doar pe scara noastra ar fi posibil avand in vedere ca blocul e cosntituit din 3 scari,si acum asociatia e pe bloc?
Exista lege in baza careia se pot incheierea conventii individuale, dar numai daca sunt cumulate anumite conditii.
Legea mentioneaza ca pentru individualizarea consumurilor de apa rece, in cazul distributiei pe orizontala se vor folosii contoare individuale, iar pentru o distributie pe verticala se vor folosii repartitoare de costuri.
Repartitoarele de costuri nu sunt acele debitmetre sau apometre pe care le gasim in magazin si care sunt inscriptionate cu mc.
In cazul repartitorului de costuri nu vom vorbi de pretul unui mc, ci de pretul unei unitati, care va fi diferit (de la caz la caz) de pretul unui mc dat de furnizor, situatie in care vor dispare si acele regulamente/hotarari ale asociatiilor privind repartizarea diferentelor.
Care lege impune folosirea repartitoarelor de costuri pentru repartizarea apei reci la distributia pe verticala ?.
- Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice;
- Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare;
- Ordinul 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare;
- Ordinul 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica;
- Ordinul 233/2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica;
- Ordinul 483/2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice;
- Ordinul 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum;
- Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica;
- Ordinul 107/2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa" ( diferentiaza repartitorul de costuri fata de contorul de apa al furnizorului);
- Ordinul 148/2012 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O. - 2012;
Exista reglementari care obliga folosirea repartitoarelor de cost si nu a apometrelor.
"Repartitor de costuri - aparat cu indicatii adimensionale destinat mãsurãrii, înregistrãrii si individualizãrii consumurilor de apã pentru fiecare proprietar al unui condominiu. Contoarele de apã montate în aval de contorul de bransament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Consum apa timpuriu timpuriu va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)